Wednesday 7 December 2016

Blogitunnustus

Oho! Päivi Puolivälissä -blogista antoi minulle tällaisen. Suurkiitokset Päivi! Pus!
Puolivälissä sisältää loppuun ajateltuja ja kiinnostavia ajatuksia monikulttuurisen ja -kielisen perheen elämästä Hampurissa. Eräässä tekstissä mainitaan, että minulla on hersyvä nauru. Asiallinen blogi siis. Päivillä on myös toinen blogi, mikä selvisi minullekin vasta hiljattain. Viinikuplasta tulee tulevaisuuden oppaani viinien maailmaan.

Olen kirjoittanut blogia jo kuusi vuotta, joista viisi ja puoli hyvin epäsäännöllisesti ja hyvin pienelle yleisölle. En aikaisemmin jakanut tekstejäni kuin omalla facebook-sivullani enkä etsinyt kanavia tuoda blogia esille millään tavalla. Mitäs, kukas näitä nyt lukis. Viime kevään jälkeen on kuitenkin alkanut tapahtua ja on mahtavaa, että se on huomattu blogimaailmassa. Kiitos!Tunnustuksen säännöt:

1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen.

2. Kerro lyhyesti, kuinka aloitit bloggaamisen.

3. Anna ohjeita aloittelevalle bloggaajalle.

4. Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi.

5. Nimeä 10 bloggaajaa palkinnon saajaksi. 


Aloitin blogin lokakuussa 2010 muuttaessani talveksi Hampuriin. Pestiä oli tiedossa viisi kuukautta, sen jälkeinen tulevaisuus avoin. Kirjoitin ensimmäisen Saksan vuoden aikana myös kolumneja ja artikkeleita suomalaisiin sanomalehtiin ja ajattelin, että blogi on hyvää sormiharjoittelua ja kirjoitustuntuman ylläpitämistä. Tietysti myös kuulumisten jakamista Suomen suvulle ja kavereille.

Blogi alkoi aika perinteiseen ulkosuomalaistyyliin: kaikki on täällä maailmalla ihmeellistä ja erilaista ja jännää. Kirjoitustahti hiljeni ensimmäisen talven jälkeen, kun alkuinnostus hiipui ja oleskelusta maassa alkoi tulla pysyvämpää. Matkaraportit, erityisesti Suomen (kesä)lomien haikeusajatukset ja maiden välisten kulttuurierojen tuumailu ovat jääneet ohjelmaan, samoin jokavuotinen joulu(tori)postaus. En koe enää kirjoittavani ulkosuomalaisblogia vaan tekstejä elämästäni ja siihen liittyvistä asioista - ne nyt vain sattuvat tapahtumaan täällä Kölnissä. Olkoon se sitten lifestyleä, kun se on vissiin niin muodikasta.

Bloggaaminen vie ja vaatii aikaa, eikä sitä ole aina ollut. Viime keväänä työtilanteeni muuttui sen verran, että päätin alkaa vihdoin panostaa ja katsoa kunnolla, mitä bloggaaminen on ja mihin se voisi minut viedä. Sillä tiellä ollaan.

Ohjeeni aloittelevalle bloggaajalle... Blogimaailma on jo aika täysi ja siitä on vaikea erottua.  Itse kiinnitän yleensä paljon huomiota kuviin ja tekstin tyyliin. On hienoa, että jotkut kirjoittavat tekstinsä puhekielellä, vaikka itse pitäydynkin perinteisessä kieliasussa. Kannattaa oikolukea tekstejä ja hioa kieltä; sujuvasti kirjoitettu on myös sujuvasti luettu. Suositeltavaa on myös lukea ja tutkia muiden blogeja, niistä voi oppia paljon.

Kuvat ovat nykyään kovassa arvossa mutta eivät välttämättömiä näkyvyyden saamiseksi. Sisältö on lopulta kaikkein tärkeintä: kirjoita sinua kiinnostavista tai sinua lähellä olevista asioista hauskasti, lämpimästi, rehellisesti, puisevasti, huvittuneesti, aggressiivisestikin jos siltä tuntuu. Lukija haluaa päästä lähelle kirjoittajaa ja häntä kiinnostavat kirjoittajan omat, aidot ajatukset.

Lisäksi kannattaa olla aktiivinen ja verkostoitua, etsiä erilaisia kanavia ja yhteisöjä, joiden kautta blogia voi tuoda esiin. Samoista asioista bloggaaville on lukuisia yhteisöjä niin facebookissa kuin nettimaailmassakin, joten kannattaa rohkeasti hypätä mukaan, lukea ja keskustella muiden samanmielisten kanssa. 

En ole ihan kartalla siitä, ketkä kaikki ovat tämän palkinnon jo saaneet, mutta tässä muutamia niistä blogeista, joita seuraan mielenkiinnolla. Luen monien suomalaiskirjailijoiden blogeja ja joitain lifestyle-juttuja, mutta tässä siis suosikkejani ulkosuomalaisblogeista.

Periaatteen nainen
Tämä joka suuntaan ehtivä ja kerkiävä maailmanparantaja ei ole vain kolmen pojan äiti ja opiskelija vaan on milloin pelastamassa löytökoiria Espanjassa, milloin korjaamassa maailmaa pääkaupunkiseudulla tai ainakin blogin sivuilla. Maailman on parempi paikka, koska siellä tallustelee yksi Periaatteen nainen. 

Olen kateellinen Ajatuksia Saksasta -blogin Oilille, koska hän on visualisti, jollainen toivoisin itsekin jonain päivänä olevani. Kiinnyin blogissa ensimmäisenä hienoihin kuviin ja selkeään ulkoasuun, sitten rauhallisesti soljuviin teksteihin. Oili, olet mun ulkosuomalaissisustajablogisti-idoli!

Olen alkanut seurata Amerikan elämää ihan uudelta kantilta tutustuttuani Annin blogiin. Blogissa tehdään remppaa ja ihmetellään Amerikan elämää, tapoja ja perinteitä, vähän politiikkaakin. Ehdoton lukusuositus tulee Maanteiden sankarit -sarjalle, joka käsitteli lapsiperheen automatkaa Amerikan halki. Eihän kukaan istuta pikkulapsia autoon ja päätä reissata 5000 kilometriä kymmenessä päivässä ympäri jättimäistä mannerta. Paitsi Anni. Tykkään <3

Mafalala
"Mafalala-blogissa raportoidaan elämästä kapverdeläisnaapurustossa, mietitään siirtomaavallan seurauksia ja tarkastellaan kulttuuria antirasistisesta ja feministisestä näkökulmasta."


Annan blogi on kuulunut lukulistalleni jo jonkin aikaa. Entinen historianopiskelija ja ainainen kulttuurintutkija minussa lukee Portugalia käsitteleviä tekstejä mielenkiinnolla. Kaikkien vaatemeikkilifestylematkailu -hömpötysten keskelle tarvitaan myös painavia ajatuksia ja raportteja nyky-Euroopan ja Portugalin tilasta. Lämmin suositus!6 comments on "Blogitunnustus"
 1. Ja siis uu la laa, kiitos tästä - tunnustus on ehtinyt jo kerran blogitontilla kiertääkin mutta sun sanat <3. (Just tänään kun olen joutunut yhden liian läheltä liippaavan aiheen vinkkaamaan Ääntä, perkeleelle koska olen ollut niin järkyttynyt ja tuntuu, että kaikki maailmanparannus on ihan perkeleen epätoivoista).
  Milla / Periaatteen Nainen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ole hyvä vain Milla =) Hauskaa, jos onnistuin piristämään päivääsi. Jatka äänen pitämistä ja maailman parantamista, minä ihailen ja fanitan <3

   Delete
 2. Ooh, kiitos kauniista sanoista! Maailma on ylipäänsä parempi paikka kun siellä on kiinnostavia blogeja :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ole hyvä vaan Päivi =) Ihan liian harvoin tulee kehuttua ja annettua kredittiä, joten tämä blogitunnustus oli siihen kerrankin hyvä mahdollisuus <3

   Delete
 3. Ulkosuomalaissisustajablogisti on kyllä mainio titteli! Harkitsen käyttöönottoa. Tuhannet kiitokset kauniista sanoista ja tunnustuksesta! Mullahan on se edellinenkin haaste tekemättä (on kyllä jo suunnitteluasteella!), joten katsotaan minkä vuoden puolella mikäkin valmistuu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ole hyvä vaan Oili :) Saksassa titteleitä ei koskaan ole liikaa, joten ala ihmeessä käyttää, sen tohtorin perässä sitten. Jään innolla odottamaan haasteiden valmistumista!

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?