Wednesday, 14 December 2016

Lasten- ja nuortenkirjasuosikit 2016

Vuoden lopussa kuuluu tehdä erilaisia listoja ja top-juttuja. Tässä vuoden 2016 lasten- ja nuortenkirjasuosikit. Mielipide on aina subjektiivinen enkä ole lukenut kaikkia 150 tänä vuonna julkaistua uutuuskirjaa, mutta suosituksiahan saa silti antaa. Listan lopussa muutama lisävinkki eli apua lasten lukemis- ja kirjoittamiskasvatukseen.


LASTENKIRJAT 2016

Suomalainen kuvakirja voi hyvin, mutta kirjasuosikkien valinta ei silti ollut vaikeaa. On mielenkiintoista huomata, miten samanlaisia teemojen saman vuoden kirjoissa käsitellään. Näissä kirjoissa saavat vallan mielikuvitus ja leikin riemu. Ikäsuosituksena sanoisin 4-ikävuodesta eteenpäin eli listallani ei ole kaikkein pienimpien kuvakirjoja.

Pipsa Pentti: Lyyli ja hurja Paperi-hukka (Otava)
Lyyli on aika arka eikä lähde mielellään pois kotoa. Hän piirtelee paperinukkeja, jotka pitävät teekutsuja ja kertovat Lyylille juttuja seikkailuistaan. Eräänä aamuna paperinuket ovat hävinneet, sillä hurja Paperi-Hukka on käynyt ryöstöretkellä. Koska Lyyli on lastenhuoneen ainoa paperiton hahmo, hänen täytyy lähteä pelastusretkelle. Kirjassa parasta on kaikki. Kollaasimainen kuvitus on persoonallinen, teksti on sujuvaa ja kirjailijan kekseliäisyys ihailtavaa. Tarinan aikana selvitetään, mitä kaikkea paperista voi tehdä, mikä on sille vaarallista ja miten Lyyli taltuttaa Paperi-Hukan. Kuvakirja on myös upouuden Runeberg Junior - palkinnon ehdokkaana.

"Jos ei uskaltaudu seikkailuun,
ei voi koskaan tietää, kuinka rohkea onkaan."

Leea Simola: Siri ja vedenpaisumus (Myllylahti)
Ulkona sataa vettä eikä isä anna lasten mennä lätsyttelemään vaan käskee leikkiä olohuoneessa. Onneksi lapsilla on mielikuvitusta, ja tulvan saa pystyyn olohuoneessakin. Sinne voi myös rakentaa Kyöpelivuoren, jonne Rambo-possukin pelastetaan. Ruuanhakumatka muuttuu vaaralliseksi, kun merihirviö hyökkää, mutta onneksi leikissä on mukana kuolaava Mokorolli... Siri ja vedenpaisumus on ylistyslaulu lasten leikille ja mielikuvitukselle. Sen kelta-sinisävyinen kuvitus piilottaa sisäänsä tämän hetken suosikkikuoseja ja näyttää, miten leikki unohduttaa olohuoneen arjen ja seinät. 

Hannele Lampela: Prinsessa Pikkuriikki (Otava)
Myös Prinsessa Pikkuriikin voima on mielikuvituksessa. Prinsessa Pikkuriikkiä ei ulkonäön perusteella arvaisi prinsessaksi, mutta sellainen hän kuitenkin on. Prinsessa on pieni tuittuilija, joka onnistuu koiransa Makkaran avulla taikomaan vanhemmat Himpskattiin ja takaisin ja rakentamaan täydellisen leikkitalon. Pikkuriikille sattuu ja tapahtuu ja sitten vasta tapahtuukin, kun seuraan liittyy prinsessa Pöjöläinen ja joku muuttaa äidin sisukaluihin asumaan. Ninka Reitun ilmeikäs kuvitus istuu lastenkirjaan ja lisää siihen huumoria. Hauska kuvitettu lastenromaani nimitettiin eilen Arvid Lydecken -ehdokkaaksi.

Kaikki ei kuitenkaan aina ole vain leikkiä. Seuraavien kuvakirjojen teemoina ovat isovanhempien kuolema ja kiusaaminen.

Sanna Karlström: Siilin laulu (S&S)
Arvin takapihalla asustelee siili, jonka Arvi on kesyttänyt. Arvi ja äiti lähtevät käymään isoäidin luona. Isoäiti ei ole kotona, mutta kaikki näyttää siltä, kuin hän olisi juuri lähtenyt ja palaisi pian. Arvi ei tiedä, missä isoäiti on mutta äiti on surullinen ja puhuu hautajaisista. Takapihan siili sairastuu ja Arvi päättää hoitaa sitä ja piristää sitä hauskoilla jutulla isoäidistä. Tarina on haikea mutta lopussa Arvi huomaa, että iloiset muistot voi säilöä kuin kivet kivikokoelmaan. Hienovireinen tarina täydentyy Marika Maijalan kuvituksella. Menon ja meiningin rinnalle tarvitaan tällaisia rauhallisia kuvakirjoja, ja teos onkin Runerberg Junior - ehdokkaana.

Isovanhemman kuolemaa käsitteli tänä vuonna myös  Anna Härmälän Suruposki (S&S)

Katri Kirkkopelto: Piki (Lasten keskus)
Kirkkopellon edellinen kuvakirja, Molli, oli visuaalisesti hieno ja sisällöltään puhutteleva teos äksystä oliosta, joka löysi tarinan aikana ystävän. Myös Pikissä on kyse ystävyydestä. Pikistä on parasta pukeutua Salamasankarin asuun ja huudella "Tussh" -äänteitä. Tänään hän menee ensimmäistä kertaa leikkimään metsän muiden lasten kanssa. Innokas odotus päättyy surkeasti, sillä metsämajan joukkoa komentaa pisin olento eikä Pikiä päästetä mukaan leikkiin. Päivä muuttuu tylsäksi ja ikäväksi, mutta onneksi on iso, joka kuuntelee ja lohduttaa. Ja onneksi aina voi yrittää uudelleen tai leikkiä vaikka yksin, jos muut eivät halua. Lopussa Piki saa seuraa omalle majalleen ja tunnerikas päivä päättyy hyvin. Kiusaamista ja ystävyyden alkua käsittelevä kuvakirja oli tänä vuonna Finlandia Junior - ehdokkaana.

Mari Kujanpää: Emman salainen toive (Otava)
Erityismaininnan lastenkirjasarjassa ansaitsee vielä tämä. Emman äiti on nisti, joka ei voi huolehtia tyttärestään. Siksi 11-vuotias Emma asuu nyt isovanhempiensa luona. Itsestään huolehtinut tyttö ei ole tottunut huolenpitoon ja luottamuksen syntyminen kestää. Onneksi naapuriin muuttaa ihana Harmasten perhe ja koulussa kiusatusta Emmasta tuntuu, että hän on löytänyt itselleen oikean ystävän ja sisältään uuden mielikuvitusmaailman. Hankalaa aihetta käsittelevä lastenromaani on hieno ja ajatuksia herättävä. Erinomaista materiaalia esim. koululuokkiin tai lukupiireihin.


NUORTENKIRJAT 2016

Juuli Niemi: Et kävele yksin (WSOY)
Runoilijana tähän asti tunnetun Juuli Niemen esikoisromaani on hieno. Se on monen vuoden aikana kirjoitettu romaani suomalaisen Adan ja kosovolaisen Egzogin ensirakkaudesta ja 9. luokasta, jonka jälkeen tulevaisuus on edessä ja kaikki on toisin. Rakkaus on pelottava ja suuri mutta silti herkästi särkyvä. Taiteilijayksinhuoltajaäidin tyttö Ada tulee boheemista mutta kannustavasta kodista, Egzonin maahanmuuttajaperheessä on luurankoja kaapeissa. Molemmat ovat oman tiensä kulkijoita ja vastuunkantajia, mutta mitä on rakkaus, kun kukaan ei kerro mitä pitäisi tehdä ja miten edetä. Niemen kieli on kaunista ja kuulasta, tilanteet ja henkilöt tuntuvat aidoilta ja nuorten elämä ja sen kriisit muistuttavat oman elämän vastaavista ajoista. Kirja voitti Finlandia Junior -palkinnon ja sopii myös aikuiselle lukijalle.

Nelli Hietala: Miia Martikaisen kärsimysviikko (Karisto)
Miia on pakotettu kesälomailemaan äitien kanssa saaressa. Edessä on piinaviikko, joka kuitenkin muuttuu jo heti toisena päivänä, kun rantaan ajautuu Pentin ja Tanelin vene. Miia ja Taneli lähetetään bensanhakureissulle mantereelle ja äidit alkavat koulia konservatiivisen isä-Pentin mielipiteitä. Mantereella tapahtuu vaiherikas seikkailu, sillä bensarahojen kanssa on ongelmia ja ilmassa on armotonta flirttiä. Kaikki päättyy lopulta hyvin, niin myös se eka kerta. Nuortenkirja on kepeä ja viihdyttävä kesäseikkailu sekä "realistinen nykytyttökirja", kuten Topelius-palkintoraati sen nimesi. Kirja siis Topelius-palkintoehdokkaana.

Ja lopuksi ne lupaamani vinkit lasten lukemiskasvatukseen ja kirjoittamisintoon.

Päivi Heikkilä-Halttunen: Lue lapselle! Opas lasten kirjallisuuskasvatukseen (Atena)
Päivi Heikkilä-Halttunen on suomen lasten- ja nuortekirjallisuuden tutkimuksen ykkösnimiä ja tietää, mistä puhuu. Tässä kirjassa käydään läpi kirjojen ja kirjallisuuden merkitys lapselle ja lapsen kasvulle ikäkausien mukaan. Ensimmäisissä luvuissa kerrotaan loruttelusta ja tekstittömistä kirjoista, joista taapero siirtyy ensimmäisiin kuva-sanakirjoihin ja sieltä kohti satujen maailmaa. Kirja käy läpi erilaisia kirjatyyppejä ja lukemisen hyviä puolia ja jokaisen luvun lopussa on luettelo luvun teemaan sopivista ja suositelluista kirjoista. Hyvä yleis- ja hakuteos, josta on paljon apua!

Heikkilä-Halttusen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen keskittyvä blogi löytyy osoitteesta
http://lastenkirjahylly.blogspot.de

Arja ja Emma Puikkonen: Käsikirja mielikuvituken matkaajille. Kirjoittamisen seikkailuopas (Kirjapaja)
Tämä mielikuvituksekas kirja kutsuu seikkailuun! Kynä käteen, vihko eteen ja kannet auki. Kahden kirjailijan ja luovan kirjoittamisen opettajan yhteistyönä syntynyt kirjoittamisopas on visuaalisesti innostava ja sisällöltään riemukas. Kirja toimii matkaoppaana seikkailuun. Sivuilla on ohjeita, kirjoitustehtäviä, kirjallisuuskatkelmia ja sitaatteja. Sieltä voi poimia osioita tai sen voi tehdä järjestelmällisesti alusta loppuun. Kirja tarjoaa inspiraatiota opetukseen tai sen voi hankkia lapselle omaa puuhastelua varten. Olen testannut tehtäviä Suomi-kouluryhmäni kanssa ja vastaanotto on ollut riemuisa.

Täältä löytyvät kokonaisuudessaan Topelius- ja Arvi lydecken -palkintoehdokkaat 2016
ja Runeberg Junior -ehdokkaat.

Toivottavasti näistä vinkeistä on iloa. Lukeminen kannattaa aina!
3 comments on "Lasten- ja nuortenkirjasuosikit 2016"
  1. Miunkä ikäsille tarkemmin suosittelisit noita lastenkirjoja? Tässä on kyllä hyviä ideoita joululahjoiksi, kiitos :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaikki kuvakirjat sopivat noin 5-10 -vuotiaille. Siilin laulu on haikea ja siitä pitää varmasti keskustella ja samoin keskustelua syntyy varmasti myös Pikistä ja kiusaamisteemasta. Prinsessa Pikkuriikki on oikeastan lastenromaani ja sopii lukemisen oppineille omiin lukuhetkiin. Mari Kujanpään kirja on vaikeampi mutta siis hieno kirja, joten sen ikäsuositus voisi olla yli 10 vuotta. Huume-teema tulee esiin aika miedosti eli siinä ei mässäillä surkeudella. Lastenkirjoille on minusta hankala antaa ikäsuosituksia, koska samanikäset lapset voivat olla niin eri vaiheissa.
      Kiva jos listasta on apua!

      Delete
    2. Kiitos tarkennuksista. Noin mäkin noita vähän tulkitsin, että eivät ehkä ihan pienille, siis parivuotiaille vielä soveltuvia. Eli meidän perheen lapsille oikein passeleita, olenkin kaivannut juuri sellaisia 8-10 -vuotiaille sopivia uusia suomalaisia kirjoja luettavaksi.

      Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?