Sunday 4 December 2016

Mistä bloggaajat puhuvat?

Blogit, bloggaaminen, ammattibloggarit, harrastuksena blogi.... Olen kevään jälkeen sukeltanut blogimaailmaan ja tietoutta syventääkseni päätin lähteä mukaan elämäni ensimmäiseen bloggaritapaamiseen. Kyseessä ei ole mikään kaupallisen tahon järjestämä juttu vaan Saksan ja lähialueiden suomalaisten bloggaajien epävirallinen tapaamisviikonloppu. Tiedossa paljon ruokaa, juomaa, tutustumista sekä mahdollisesti käytännön vinkkejä bloggajille.

Lähtöaamuna alkoi jännittää. Mitä sinne laitetaan päälle? Mitä jos muilla on mukana jotain bilemekkoja ja minulla vain tämä kirppisvillatakki? Kenen kanssa joudun (pääsen) jakamaan huoneen? Mitä jos siellä ei olekaan kivaa? Mistä siellä ylipäänsä puhutaan? Ja millaisia ovat tyypit blogiensa ja blogimaailman takana?

Etukäteen tiesin, että Ajatuksia Saksassa-blogin Oililla on ihana uusi asunto ja keittiössä koivutapetti, että London and Beyondin Leena on ammattimatkabloggaaja, että Lempipaikkojani-blogin Jonna tuntee hyvin Kölnin ympäristön pikkukylät ja erityisesti viinialueet ja että Puolivälissä-blogin Päivi kirjoittaa mietittyjä ajatuksia entisestä kotikaupungistani Hampurista. Lisäksi mukaan tuli kaksi minulle ennestään vieraampaa, Viisi kymppiä lasissa -blogin Aino ja Oh wie Nordischin Eeva.

Lyhyt vastaus viimeiseen kysymykseen: HUIPPUJA!

Mutta mistä vuorokauden mittaisessa blogitapaamisessa puhutaan? Tässä kuumat paljastukset bloggarien keskusteluista.

1. Miehet. Kun ennestään toisilleen vieraat naiset tapaavat, päätyy keskustelu jossain vaiheessa parisuhteisiin ja miehiin. Meidänkin sakkimme todisti, miten usein mies on syynä nykyiseen kotipaikkaan, vaikka mies ei olisikaan saksalainen. Viinilasin ääressä oli mukava kuulla romansseista, tapaamisista ja deittailukulttuurista. Lasten ja miesten kuvat kaivettiin tiskiin tosin vasta seuraavana aamuna.

Omasta elämästä keskustelu siirtyi miehiin yleensä. Oman osansa arvostelusta saivat niin suomalaiset miehet, saksalaiset miehet kuin meitä illan aikana palvelleet tarjoilijamiehetkin. Nyt kun mietin niin lounaspaikkaa lukuun ottamatta meitä palveli kaikissa paikoissa mies. 

2. Blogit. Luontevasti ryhmäämme yhdistävä asia on bloggaaminen, joten tulihan siitäkin puhetta. Ihmisillä on erilaisia syitä ja tavoitteita pitää blogia. Monella tekstien tekeminen on alkanut tarpeesta jakaa kuulumisia Suomen suvulle ja kavereille, osalla bloggaaminen on ollut heti tarkoitushakuisempaa.

Joskus bloggaamiseen liitetään kuuluvaksi salaisia yhteistyökuvioita ja niiden myötä glamouria, mutta en siitä bling blingistä oikein tiedä - kukaan meistä ei kirjoita muoti- tai meikkiblogia, joten tavoitteet ja yleisöt eivät vaadi glitterimekkoja. Puhuimme yhteistyökuvioista, kaupallisuudesta, yleisöistä ja yksityisyydestä eli siitä, mihin kukakin vetää rajan sen suhteen, mitä itsestään ja lähipiiristään antaa ja näyttää blogimaailmassa. 

Lisäksi keskustelimme niistä blogeista, joista pidämme ja joita seuraamme. Kuten kaikessa muussakin, piirit ovat Suomessa aika pienet ja monet ovat lukeneet tai lukevat samoja blogeja.
3. Suomi, suomalaiset ja Suomen uutiset. Uutisten lukemisesta juttu jatkui suomalaisiin saitteihin ja niiden sisältöön. Kukaanhan meistä ei ollut käynyt joillain tietyillä sivuilla, mutta kaikki osasivat kertoa esimerkkejä sivuston sisällöstä. Niinpä niin. Lisäksi sosiaalinen media, internet-riippuvuus ja ajankäyttö tulivat mainittua.

4. Kamerat ja valokuvaaminen. Yleensä minä olen porukassa se, joka ottaa kuvia ja jonka takia kukaan ei saa koskea kahviinsa, ennen kuin se on kuvattu. Haimme aloituslounaalla juomat pöytään ja saman tien niitä sihdattiin kolmella järkkärillä. Päätin, että en stressaa illan aikana kuvista vaan keskityn lautasten ja lasien sisältöön. Tyytyväinen kommentti kuului, että kerrankin saa räpsiä rauhassa, kun paikalla on vaan bloggaajia.

Jos siis haluatte nähdä kuvia paikoista, joissa söimme ja joimme, ja sen, miltä porukka näyttää, menkää kollegoideni blogeihin.

Kameroista saa aikaan paljon juttua. Mikä kamera kenelläkin on, miten ja mitä kukakin tykkää kuvata, kuvankäsittely, kuvakulmat, blogipohjat, pixelit ja niin edespäin. Kamerakuume tarttui. Kyllä edessä taitaa olla sen järkkärin hankkiminen, vaikka olen sitä jo joitain vuosia jarrutellut.

5. Sisällöt. Keskustelimme tietysti myös sisällöistä. Millaiset jutut ja teemat vetävät lukijoita ja millaiset eivät? On huomattu, että nillitys ja valittaminen keräävät tehokkaammin klikkauksia kuin iloiset ja onnelliset asiat. Jonkin matkakohteen kritisoiminen herättää enemmän somekeskustelua kuin sen kehuminen, top-5 listat negatiivisesta kulmasta keräävät enemmän lukijoita kuin top-5 parhaat ja iloiset asiat. Tässä ilmainen vinkkini kaikille bloggaajille, olkaa hyvät!

Mitä enemmän viiniä kului, sitä herkullisempia ideoita alkoi syntyä. Näillä jutuilla tulee varmasti klikkauksia! En nyt kirjoita niitä tähän, koska päivänvalossa ne eivät ehkä sittenkään ole painokelpoisia. Mutta jos lukijani joskus häipyvät, kaivan ideat esiin.

6.  Tulevaisuus. Milloin tämä otetaan uudestaan ja missä? Tämä on aivan pakko ottaa uudestaan. Oli aivan uskomatonta, että periaatteessa toisilleen täysin tuntemattomat ihmiset kokoontuvat yhteen ja viettävät aivan mahtavan päivän. En ole nauranut pitkään aikaan niin paljon kuin näiden naisten kanssa. Tästä eteenpäin luen heidän blogejaan entistä suuremmalla mielenkiinnolla, koska nyt tunnen ihmisen tekstin takana. Voin antaa lämpimän lukusuosituksen kaikista yllä mainituista blogeista, sillä niitä pitävät hauskat, fiksut, kekseliäät ja lämminsydämiset ihmiset.

Kiitos, että sain olla mukana!
Ei ilmaista wifiä - puhukaa keskenänne. Ja mehän puhuttiin.

9 comments on "Mistä bloggaajat puhuvat?"
 1. Näinhän se juuri meni! Oli ihana tutustua, Heidi. Lurexin kimalluksesta viis, villahousut ja pipot olivat meidän muotia ja siltikin tuppasi tulemaan kylmä. Jutun juuresta saatiin kiinni heti ensi metreiltä saakka, eikä meno hyytynyt hetkeksikään. Uusi retki ensi vuonna!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos samoin Aino! Aloin vasta jälkikäteen miettiä, että tosiaan, juuri kukaan ei tuntenut toisiaan aikaisemmin mutta juttu lähti heti sujumaan :)

   Delete
 2. Hassua oli että mua ei edes jännittänyt aamulla - viime tapaamisen kertomusten perusteella olin varma, että kiva reissu on tulossa ja ettei teistä kukaan pure. Ehdottomasti uusi retki kehiin heti kevään saavuttua! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei pure ei tai ei ainakaan kovaa :D En ollut varsinaisesti vielä kuvioissa edellisen reissun aikaan mutta arvelin, että hauskaa tästä tulee. Mutta pitäähän suomalaisen olla vähän ennakkoluuloinen ;)

   Delete
 3. Nämä tapaamiset ovat kyllä bloggaamisen parasta antia! On niin mahtavaa tutustua uusiin saman henkisiin ihmisiin. Odotan jo kevättä ja seuraavia treffejä!

  ReplyDelete
 4. Hyvin kiteytetty kuumat puheenaiheet :-) Mä muuten kaivoin juuri kameran naftaliinista. Jos vielä jaksan opetella sen toimintoja niin blogin kuvanlaatu nousisi heittämällä.

  En itse jännittänyt tapaamista, vaikka en ketään teistä tuntenutkaan etukäteen. Ihan jo blogien perusteella olin varma, että vastassa on kivoja tyyppejä. Ja kyllä lauma suomalaisia aina yhteisen puheenaiheen joka tapauksessa löytää :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Päivi :) Ja jee sille kameralle! Mulle iski viikonloppuna kamerakateus, jolle aion tehdä jotain. Kyllä minäkin odotin, että kivoja tyyppejä tulee vastaan, mutta silti yllätti, miten sama leveli kaikilla oli. Vuoden naurut, ehdottomasti!

   Delete
 5. Kuulostaa aivan huipulta tapaamiselta, ja raportoit jotenkin varsin mehukkaasti nuo keskustelunaiheet! Itsellekin Suomessa blogipiireistä löytynyt hyviä ystäviä, joten kyllä tämä jalo harrrastus yhdistää mukavasti!

  Milla / Periaatteen Nainen

  ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?