Sunday 18 December 2016

Joulumatka Münsteriin

Mainz, Essen, Düsseldorf ja nyt Münster. Kuin vahingossa ovat viime viikonloput täyttyneet retkistä Kölnin lähimaastoon. Joulutoriaikaan jos milloin on hyvä harrastaa kotiseutumatkailua. Mutta yksi on ylitse muiden: kyllä Münster on minun joulukaupunkini.

Teimme viikonloppuna perinteisen joulumatkan ystävien luo Münsteriin. Deutsche Bahnissa on se hyvä puoli, että viime hetken lippuja voi saada erittäin edullisesti. Löysimme perjantaina Sparpreis-liput ja huristimme pohjoiseen halvemmalla ja nopeammin kuin mitä paikallisjunalla olisimme päässeet. Paikallisjuna olisi kestänyt kaksi tuntia, nyt aikaa meni vain tunti 45 minuuttia. IC-juna puksutti Ruhrin alueen läpi ja pysähtyi sellaisilla asemilla kuin Duisburg, Oberhausen, Recklinghausen.. On siellä taloa talon perään, tuumaa suomalainen.

Kavereilla oli iltapäivällä menoja, joten sukelsimme miehen kanssa kahdestaan joulutorien maailmaa. Viime aikoina ei olla jaksettu tehdä yhdessä muuta kuin kinastella siitä, kuka kokkaa, ja katsoa leffoja sohvalla, joten jouluiset treffit Münsterissä olivat ihan parasta. 

Aloitimme kierroksen sinivalkoiselta torilta St. Lamberti -kirkon vierestä. Siellä on perinteisten makujen lisäksi tarjolla mustikkaglögiä sekä luomu-glühweinia, jotka olemme menneinä vuosina todenneet erittäin maistuviksi.
Juomisen lisäksi joulutorilla kuuluu tietysti myös syödä. Kasvissyöjälle torit ovat haasteellisia mutta lihansyöjälle taivaita. Tarjolla oli bratwursti jos toinenkin sekä tietysti ranskanperunoita ja kaalipatoja. Päädyimme makeaan herkkuun. Ensin ostimme Schmalzkucheneita, joita myyjä kehui Pohjois-Saksan erikoisuuksiksi, laktoosittomiksi ja vegaanisiksi. Kyseessä oli munkkitaikinasta pyöritetyt ja rasvassa paistetut pallerot, joiden kanssa sai valita tomusokeria, suklaakastiketta, omenamuusia tai mansikkahilloa. Pussillinen rasvaa ja sokeria - mutta hei vegaanista!
Jälkiruuaksi ostimme joulutoriklassikon eli paahdettuja manteleita.

Palloilimme keskustan toreilla mutta emme ostaneet ruuan ja juoman lisäksi mitään.  Usein tuntuu, että kaikilla toreilla on samaa tavaraa, mutta Münsteristä jäivät erityisesti mieleen suomalaista hunajaa myynyt koju sekä muutama joulukoristekauppa. Ja valotaulu, jossa luki "Anteeksi, että olin kiukkuinen. Oli nälkä." Mies melkein osti sen minulle mottotauluksi.

Koska aikaa oli, saimme viimein hoidettua viimeiset joululahjaostokset. Münsterin keskusta on pieni ja idyllinen. Suurin osa ydinkeskustasta on autotonta aluetta ja jalankulkijoiden kansoittamaa. Fasadit ovat hyvin hoidettuja ja samantyylisiä. Joko ne ovat alkuperäisiä ja vanhoja tai sitten yhtenäisiksi remontoituja. Se ja sama, mutta kaunista siellä on. Varsinkin illalla, kun alkaa hämärtää ja kadun varsien ikkunalaudoille syttyy kynttilät; nekin samalla kadulla saman tyyliset. Olkoon äärikatolinen ja vanhanaikainen kaupunki mutta ainakin joulukaudella se on erittäin kaunis.Illansuussa kaveritkin liittyivät seuraan. Koska ilma muuttui kalseaksi ja kosteaksi ja olimme olleet koko iltapäivän ulkosalla, vietimme loppuillan lämpimässä olohuoneessa. Illallinen tehtiin tiimeissä: puolet porukasta laittoi ruokaa, toinen puoli toimi kannustusjoukkona ja keskittyi juomatarjoiluun. Lienee selvää, kummassa ryhmässä minä olin.

Ilta jatkui niin pitkään kuin viiniä riitti. Viimeinen pullo osoittautui anti-kliimaksiksi. Emäntä etsiskeli kaapeista vielä yhtä pulloa illan ratoksi ja löysi Espanjasta kymmenen vuotta sitten tuodun pullon. Korkkaaminen paljasti sen, minkä säilötyistä viineistä voi arvata: oli syntynyt etikkaa. Pullolla oli tunnearvoa mutta muuta iloa siitä ei enää ollut.

Aamulla söimme vielä makoisan brunssin, jonka aikana kirosin sitä, ettei maha vedä määräänsä enempää. Samalla olisi voinut syödä huomisenkin edestä. Kotimatka sujui nopeasti - taisimme kumpikin torkkua Ruhrin kaupunkien läpi.

Niin kivaa oli, että vierailu otetaan taas ensi vuonna uudestaan. 
2 comments on "Joulumatka Münsteriin"
  1. Hahaha, tuollainen nälkäisenä kiukuttelija minäkin olen! Mustikkaglögi kuulostaa ihanalta, täytyypä tutkia saisiko sellaista Suomesta jouluna. Hyvää ja tunnelmallista joulunaikaa teille :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mustikkaglögi on tosi hyvää - hieman erisävyistä kuin normiglühwein tai glögi. Kiitos, rauhallista joulunaikaa sinulle myös ja sitten kohti ensi vuotta ja uusia seikkailuja! :)

      Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?