Sunday 12 February 2017

Esittelyssä uusi kamera

Olen jo pitkään miettinyt, pitäisikö hankkia uusi kamera ja olisiko se järkkäri vai ei. Olen aina ajatellut, että en lähde mihinkään kilpavarusteluun, mutta nälkä kasvaa syödessä ja mitä enemmän kuvaan, sitä korkeammalle vaatimukset kuvanlaadun ja lopputuloksen suhteen ovat nousseet.

Ostin edellisen kamerani muutamia vuosia sitten. Se oli Olympus PEN Mini E-PM2. Ei paljon digikameraa isompi mutta ominaisuuksiltaan järkkäriä muistuttava kamera oli helppo ottaa mukaan ja sillä sai ihan hyvää jälkeä. Hyvin pian kuitenkin selvisi, että silläkin on rajoitteensa. En pitänyt kameran tarjoamista joko hyvin puna- tai sinisävyisistä kuvista ja vähänkin haastavampi valo tuotti ongelmia.

Ei sillä, ettenkö olisi vielä kyseisen laitteen kanssa pärjännyt. Mutta. Tutuistuin joulukuussa muihin lähialueen suomalaisbloggareihin. Heillä kaikilla oli mahtavat kamerat. Kyllä sen vaan näkee lopputuloksesta, minkälaisella masiinalla kuvat on otettu.
Kyseisen viikonlopun jälkeen muistin, että siskoni oli joskus tarjoutunut ostamaan kamerani, jos hankin itselleni uuden. Kysyin häneltä, oliko hän tosissaan - ja kaupat oli saman tien tehty. Kaikki kävi nopeammin kuin ajattelin, ja sitten tulikin paniikki etsiä se nykyisiä tarpeita vastaava kamera. 

Onneksi on Ajatuksia Saksasta -blogin Oili. Kuvailin Oilille, mitä haluan kuvata, millaisia kuvia olen tähän mennessä ottanut ja millaista jälkeä haluan saada aikaan. Koska minulla ei koskaan ole ollut järkkäriä, halusin hankkia perinteisen eikä mitään uusia sovelluksia.

Eipä mennyt kauaakaan, kun sain ehdotuksen uudesta kamerasta ja sen lisävarustuksesta. Mies sanoi, että et sinä nyt voi vain mennä ostamaan kameraa, jota joku sinulle ehdottaa, ja käytti yhden illan googlailemalla ja lukemalla testejä. Ja päätyi samaan lopputulokseen kuin minulle jo ehdotettu.

Uusi kamerani on Nikonin D5500. Lisäksi ostin siihen Nikkorin kittiobjektiivin lähikuvausta varten. 

Tämä on hienoin laite, joka minulla on koskaan ollut. Ja vähän pelottava.
Latasin jo netistä käyttöohjeet, mutta niitä en ole vielä lukenut. Ei siis auta, vaikka olisi kuinka hieno vehje, jos sitä ei osaa käyttää. Sain kehotuksen harjoitella kuvaamalla asetelmaa eri kuvakulmista ja eri aukoilla, mutta keskittyminen ei ole vielä riittänyt omien säätöjen etsimiseen. Edellisen kameran kanssa meni tovi, ennen kuin tajusin sen kikat, joten annan tällekin aikaa. Minun pitää osata jotain viimeistään Portugalissa.

Kuvaaminen on todellinen taitolaji mutta on ihan hyvä osata tehdä kuvillekin jotain. Uuden kameran lisäksi olen viime aikoina opetellut Adoben Lightroomia. En tiedä, miten ennen tulin toimeen ilman. Seuraavana hankintalistalla on kameralle kunnon jalka. Myös asia, jota en koskaan luullut tarvitsevani ja jota olen viime aikoina alkanut kaivata.

Pahoitteluni siis, jos kuvan jälki on viime aikoina ollut epätasaista. Tekemällä oppii.

Mikä sinulle on kuvaamisessa tärkeintä? Millaisella kameralla kuvaat?
9 comments on "Esittelyssä uusi kamera"
 1. Aina pitää olla tavoitteita :D
  Minulla riittäisi myös näin alkuun, että ymmärtäisi ihan perustoiminnot ja säädöt, joiden kanssa kuvia saa parannettua. Sekin on jo riittävä tavoite ;)

  ReplyDelete
 2. Oi että! Nälkä todellakin kasvaa syödessä. Haaveilen myös uudesta kamerasta joka olisi täysikennoinen, mutta toistaiseksi olen pärjännyt Canonin 60D:llä.
  Perusasiat säädöistä on hyvä opetella, mutta niissä on niin paljon informaatiota että menee aivot tukkoon jos yrittää liikaa kerralla, kokemusta on! Ne kannattaa siis pilkkoa yhdeksi aiheeksi kerrallaan, ja opetella sekä sisäistää se kunnolla. :) Ja säätöjen opettelun vaiva todella kannattaa, sillä ilman sitä valokuvausharrastuksesta tai kamerasta ei saa kaikkea irti. Erityisesti asetelmia kuvatessa jalusta todellakin on hintansa väärti enkä luopuisi siitä enää mistään hinnasta. Enkä myöskään Lightroomista! :)
  On vaikea eritellä mitään yhtä asiaa joka olisi minulle kuvaamisessa tärkeintä, sillä niitä tärkeitä asioita on niin paljon ja se riippuu ihan miltä kantilta asiaa katsoo. Parasta on ehkä se, kun saa visionsa toteutettua ja on lopputulokseen oikeasti tyytyväinen!

  Mukavaa sunnuntaita! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kannustuksesta Anna! Tuntuu tosiaan, että kameralla voi kikkailla loputtomasti ja syke nousee jo siitä, kun joku ehdottaa helppoja zoomausharjoituksia. Mutta hiljaa hyvä tulee :) Toivon, että kuvaan tällä kameralla monta vuotta enkä ala taas jo kahden vuoden päästä haaveilla seuraavasta...
   Mukavaa alkavaa viikkoa sinne!

   Delete
 3. Minä kuvaan Olympuksen OM-D E-M10 kameralla, siis minijärkkärillä. Olen vasta hiljattain siirtynyt kuvaamaan automaatilta manuaalille, mutta vieläkään en oikeastaan ymmärrä säädöistä mitään. Eli toisin sanoen kokeilen kuvatessani kaikenlaisia säätöjä ja usein onnistuneet kuvat ovat vielä enemmän tai vähemmän vahingonlaukauksia. Mutta silmä on kyllä harjoituksen myötä kehittynyt ja kuvissa minulle onkin usein tärkeämpää asetteluun ja sommitteluun liittyvät asiat kuin se onko kuva kaikilta osin "teknisesti" onnistunut. Erityisesti kuvista välittyvä tunnelma ja tarina ovat minulle tärkeitä. Parhaimmillaan valokuva on kuin runo tai kokonainen tarina. En tiedä mistä saisin kaivettua sen vaadittavan kärsivällisyyden opetellakseni käyttämään kameraani niin, että myös oikeasti ymmärtäisin mitä teen. Se on roikkunut to do -listalla siitä asti, kun kamerani ostin. Jonain päivänä vielä!

  Antoisia kuvaushetkiä sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja sulla on blogissa niin kauniita kuvia! Hauska kuulla, että joskus niiden takana voi olla myös vahinko ;) Sellainen olo mulla nimittäin on näiden ensimmäisten onnistuneiden kuvien myötä. Oikeassa olet myös siitä, miten tärkeää onnistunut asetelma on, ja sit valo ja kuvakulma...

   Samoin sinne iloista tutustumista minijärkkärin hienouksiin! :)

   Delete
 4. Tämä ei tehnyt nyt hyvää, ei yhtään, mun kamerakuumeelle. Mähän vaihdoin käytännön syistä mun aika ankean järkkärin (eka, mies ajatteli sijoittaa halvimpaan eli Canon 1100) Pen E-PL 7:aan, jossa sitten olen sijoittanut putkiin enemmän. Siksi taas vaihtaminen toiseen merkkiin ja uusien putkien hankinta ei houkuta, mutta vähän järempi runko kyllä. Oijjoi, tämä ei ole mikään halvin harrastus ei!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kamerakuume on kyllä paha! Itse en ehtinyt kovin pitkään kuumeilla: edellinen lähti käsistä niin nopeasti, että piti vain äkkiä hankkia uusi. Tässä siis vinkki: jos kuumeilu äityy oikein pahaksi, saat ehkä myytyä vanhan tai ainakin osia ja sitä kautta rahoitettua uutta ;) Tai sitten vain odotat ja joku päivä huomaat, että kuume on helpottanut. Niin mulle varmaan olisi käynyt, jollen olisi luvannut myydä sitä vanhaa pois :D

   Delete
 5. Noni! Kyllä se siitä pikkuhiljaa lähtee! Anna uudelle kameralle aikaa, mulla ainakin kesti pienehkö ikuisuus että pääsin yli siitä alun "wtf mitä tämä kamera tekee ja mitä nää kaikki säädöt on" -vaiheesta. Mulla ei muuten ole edelleenkään jalustaa enkä ole sitä toistaiseksi oikein osannut kaivatakaan. Luultavasti se olisi tosi hyvä, jos sen kerran hankkisi ja siihen tottuisi. Toisaalta ahdistaa ajatuskin taas yhdestä nurkissa pyörivästä asiasta - ostanen siis mieluummin uuden objektiivin ennen mitään jalustahommia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No juurikin näin! Niitä manuaalisäätöjä on lukuisia!
   Mulla on sen verran nopeat liikkeet, että ajattelin jalustan helpottavan kuvausta täällä kotioloissa ;) Varustelun määrä on kyllä loputon, jos sille tielle lähtee.

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?