Sunday 19 February 2017

Linnanneitona Düsseldorfissa


Aina joskus nolottaa. Pienenä kuvittelin, että Saksa on maa, joka on täynnä sekä kriminaaleja että linnoja, joissa asuu prinssejä ja prinsessoja. Syynä ensimmäiseen ovat lauantai-iltaisin saunan jälkeen katsotut Ketut ja Derrickit ja toiseen 10-vuotiaana tehty Saksan matka. Ajoimme yötä myöten Saksan läpi ja näin tien varsilla lukuisia valaistuja linnoja. Samana yönä opettelin saksan numerot yhdestä kymmeneen. Myöhemmin olen miettinyt, että osa linnoista saattoi olla jotain muutakin, mutta silloin kaikki oli kovin jännittävää.

Nykyään asun keskellä Saksan kukkeinta linnaseutua, sillä Kölnin ympäristöstä löytyy lukuisia vanhoja aateliskoteja. Kuinka monessa linnassa olen vieraillut? En yhdessäkään. Siksi nolotus.

Siihen oli tultava muutos. Eilen lähdin Lempipaikkojani-blogin Jonnan kanssa maakuntamatkailemaan kohteenamme Schloss Benrath, Benrathin linna Düsseldorfissa. Vaaleanpunainen linna olisi täyttänyt kaikki pienen tytön haaveet.

Benrath on Düsseldorfin eteläisin asema, johon pääsee kätevästi Kölnistä RE:llä eli paikallisjunalla. Matka-aika on noin 25 minuuttia, ja asemalta linnalle on noin 500 metriä. Düsseldorfin suunnalta siis vain yksi pysäkki RE:llä Kölniin päin.

Linnan alue koostuu päärakennuksesta, kahdesta sivusiivestä, kahdesta pienestä lisärakennuksesta ja suuresta symmetrisestä puistosta vesialtaineen. Linnan päärakennukseen pääsee sisään vain oppaan kanssa. Kierroksia järjestetään useita päivässä, ryhmäkoko on 25 henkeä ja lippu maksoi 10 euroa. Viikonloppuisin järjestetään myös englanninkielisiä kierroksia. Maksamalla 14 euron päivälipun pääsisi lisäksi katsomaan sivurakennusten luonnontieteenmuseota, puutarhamuseota ja valokuvanäyttelyä. 

Benrathin linna valmistui vuonna 1770 vaaliruhtinas Carl Theodorin ja hänen vaimonsa Elisabeth Augustan kesähuvilaksi. Pariskunnalla oli toinen linna Mannheimissa ja lopulta pääasuinpaikka Münchenissä, joten he eivät käyneet Benrathissa usein. Itse asiassa he vierailivat siellä molemmat KERRAN. Toisilleen pakkonaitetut serkukset inhosivat toisiaan, joten vierailut toteutettiin eri aikoina. 
Linnassa on neljä kerrosta ja 80 huonetta. Alakerrassa on vieraiden vastaanottoaula ja tanssisalit sekä herrasväen huoneistot. Yläkerrassa on neljä asuntoa vieraille. Keittiö sijaitsi linnan oikeanpuoleisessa sivurakennuksessa, ja ruuat tuotiin tarjolle maanalaista käytävää pitkin. 

Schloss Benrathin esittelyn lisäksi opas kertoi aikalaisten, lähinnä ylhäisön elämästä. Reilun tunnin kestäneen kierroksen aikana saimme hypistellä näytteitä tapettikankaista, haistella hajuvesiä, joihin peiteltiin pesemättömyyden löyhkä, ihmetellä aatelisnaisen korsetin kapoisuutta ja terveysongelmia, sekä kuulla selityksen siihen, miksi tuohon aikaan nukuttiin istualtaan. Selvisi myös, että vaaleanpunainen oli miehekäs väri ja siksi linna on sitä pullollaan. Se oli myös täynnä piilotettuja rappukäytäviä ja sivuhuoneita palvelijoita varten. 

Kuva: Lempipaikkojani Jonna.
Lukuisia yksityiskohtia ja kaikki tämä vain kahden vierailun takia.

Vierailu Benrathin linnassa oli erittäin antoisa ja muistutti lapsuuden linnahaaveista. Tällaisia retkiä täytyy tehdä useamminkin: aivan Kölnin lähellä sijaitsevat Schloss Augustusburg Brühlissä ja Schloss Drachenburg  Königswinterissä. Ylä-Reinillä linnoja piisaa kyllästymiseen asti. Mutta siihen on varmasti vielä pitkä matka.
4 comments on "Linnanneitona Düsseldorfissa"
 1. Oi mikä paikka! Ihanan värikkäitä huoneitakin, 80 huoneesta löytyy kyllä varmaan yhteensä kaikki maailman värit. Tonne kyllä kelpaisi mennä pyörimään, ei ole kallis tuo sisäänpääsymaksukaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse asiassa linnan hallitsevat värit olivat vaaleanpunainen, kulta, vihreä ja keltainen eli sinänsä värejä olisi voinut olla enemmänkin. Mutta yhtään valkoista seinää ei talossa ollut. Mä aion nyt aloittaa uuden harrastuksen: linnabongailun :)

   Delete
 2. Kiitos hyvästä seurasta! Mihis seuraavaksi lähdetään? :D Linnoja riittää onneksi lähiseuduilla koluttavaksi. Tämä taisi olla minulle yhdeksäs saksalainen linna, jossa olen käynyt. Eikä vielä kyllästytä. Kölnin lähellä on myös Schloss Burg Solingenissa. Sen lähellä on myös kiva luontopolku Wupperin varrella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos samoin! Mutta sinäpä olet jo ehtinyt ahkerasti bongailla linnoja! Hyvä kun mainitsit, olen nimittäin käynyt Solingenin linnalla mutta en sisällä asti. Linnabongailusta tuli nyt mun uusi harrastus :)

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?