Monday 23 October 2017

Frankfurt, Frankfurt

Kun uuteen kaupunkiin tutustumisen aloittaa vahingossa seksikaduilta ja huumenurkilta, ei ensivaikutelma voi kun parantua. Näin kävi viikonloppuna, kun parkkihallia etsiessämme päädyimme kurvailemaan pillurallia pitkin seksin ja huumeiden täyttämiä kortteleita. Parkkihallin kanssa ei onnistanut, sillä Eros-centerin parkkipaikka oli sunnuntaisin kiinni, mutta lopulta saimme auton parkkiin Deutsche Bahnin ja Comerzbankin pilvenpiirtäjätoimistojen juureen. 

Mies lähti matkaan yhden naisen kanssa, mutta minäpä pääsin viettämään viikonloppua yhdeksän naikkosen kanssa, kun Saksan länsikulman bloggaajat kokoontuivat vahvistettuina muutamalla pidempimatkalaisella. Seurassa olivat Lempipaikkojani Jonna, London and Beyondin Leena, H niin kuin Hausfraun Jenni, Ajatuksia Saksasta -blogin Oili,  Hin und zurück -blogin Heini,  Viisi kymppiä lasissa -blogin Aino, Oh wie nordisch -blogin Eeva ja Hollanninhippiäisen Liisa. Paikalle pääsi myös Suomalainen im Ällgau -blogin Kati, jonka ajomatka tapaamisen kesti kuusi tuntia, mutta uskon, että matka kannatti. Sen verran hyvää oli seura ja meno.
Frankfurtissa oli lauantaina aikamoinen hulina, sillä lauantaina pelattiin Bundesliigapeli Dortmundia vastaan. Hauptbahnhofin ympäristö oli täynnä rynnäkköpoliiseja ja pubit miehiä fanihuiveissaan. Kyllä ukkojen päät kääntyivät ja pyörivät, kun 10 suomidaamia asteli valloittamaan perinteisen omenaviinipaikan Wagnerin. Onneksi pöytä oli varattu etukäteen, sillä paikka oli eritttäin suosittu, vaikka tilaa pelin alettua tulikin.

Omenaviini on paikallinen erikoisuus eikä ravintolasta saanut ollenkaan olutta. Hiivaisen oloinen omenaviini ei tehnyt minuun suurta vaikutusta, mutta onneksi oli myös viiniä. Täytyy sanoa, että toinen perinteinen frankfurtilainen, nimittäin vihreä kastike eli Frankfurter Grünesauß oli erinomaista, vaikka näyttikin pinaattikeitolta. Seitsemää yrttiä sisältävä kastike tarjoillaan perinteisesti paistettujen perunoiden ja keitettyjen kananmunien kanssa ja oli hyvää ja yllättävän raikasta.
Ruokailun jälkeen seurasi illan suomalaisin osuus: skumppaa ja Kaija Koota hotellihuoneessa. Kävimme aloittamassa illan majoittumalla ja häiritsemällä samalla naapurihuoneiden asukkaita jo alkuillasta, niin ei yöllä tarvitse.

Bileet jäivät lyhyeen, kun hämärtyvä ilta kutsui kohti katuja. Oli yllättävän lämmin, joten päädyimme aperitiiville ulkoterassille suuren varjon alle ennen illan kohokohtaa. Siellä ei haitannut, vaikka vettä alkoi rapsia oikein kunnolla.
Onneksi illallispaikka löytyi aivan kulman takaa. Illallisvastaavamme Oili oli varannut pöydän vähän hienomman väen paikasta. Trares olikin mukava ja kivan rouhea ravintola, vaikka palvelu ei loistanut nopeudellaan. Valitettavasti kolmen ruokalajin kasvismenu jätti parantamisen varaa, mutta lihansyöjät vaikuttivat tyytyväisiltä. Ennemmin sitä kuitenkin syö kuin selkäänsä ottaa ja hyvässä seurassa maistuu kaikki. Ja viiniäkin oli. No yllätys.
Oili ei muuten ole vain fine diningin ystävä vaan hänellä on taito jakaa kameratietoutta tumpeloille. Kameran säädöt ovat taas kunnossa ja harjoittelu jatkuu kotona, mutta eiköhän Oilia taas pian tarvita.
Sunnuntai valkeni sateisena ja kalseana. Saksan lokakuinen intiaanikesä alkaa vaihtua kalseaan loppusyksyyn, ja muutos taisi käydä yhdessä yössä. Onneksi meillä oli sunnuntaille suunnitelma. Jenni oli neuvotellut bloggareille liput jokilaivaristeilylle. Frankfurtin läpi virtaa Main-joki, joka yhtyy Mainzissa Reiniin, kuten nopeimmat äkkiä googlettivat.
Risteily tarkoitti lähinnä kurvailua keskustan rantoja edes takaisin, mutta oli erittäin suositeltava tapa viettää sunnuntaipäivää. Laivan sisällä oli kahvila ja ikkunoista avautui kauniita syysmaisemia. Ja juttua riitti pöydissä edelleenkin.
Itse uskaltauduin myös ulkokannelle ja sain sentään muutaman harmaan otoksen sateen räiskiessä silmälaseihin ja sormien kohmettuessa kylmyydestä. Joella kulkiessa kävi selväksi se, että ainakin Frankfurtissa on siltoja. Uskaltaisin jopa väittää, että useampia kuin Kölnissä.
Frankfurt on jännittävä sekoitus vanhoja punakivisiä rakennuksia yhdistettynä lasisiin pilvenpiirtäjiin. Aivan lähellä, ei edes kaukana keskustasta seisoi edelleen käytössä oleva suuri kivihiilivoimala, jonka hiilet tuodaan tietysti jokea pitkin. Keskustan toisella puolella taas avautui hylätty ja vanha satama/teollisuusalue. Mielenkiintoista kuvattavaa olisi löytynyt, mutta itsensä kohmettaminen ulkokannella ei houkutellut niin paljon kuin kakku ja kuuma tee, joita sai laivan kahvilasta.
Frankfurt on monipuolinen paikka, josta löytyy hienoja vanhoja kortteleita, perinteisiä ruokapaikkoja mutta myös mielenkiintoisia uutuusravintoloita. Seuraavaan kertaan jäivät kaikki museot ja vanhan kaupungin korttelit, jotka ohitimme vain nopeasti tihkusateesta.

Shoppailustakaan en osaa sanoa, koska emme käyneet ostoskaduilla, mutta muilta olen kuullut, että etsivä löytää ja kivat paikat, kuten sisustuliikkeet, tulevat vastaan, kun vähän näkee vaivaa ja selvittää. Niitä punaisten lyhtyjen katuja ei tosin tarvitse etsiä, sillä ne tulevat aseman ympärillä vastaan etsimättäkin.
Kiitos seurasta arvoisat leidit ja kiitos risteilystä Frankfurtin kaupunki!
6 comments on "Frankfurt, Frankfurt"
 1. Hyvin kirjoittettu!! Ja kivaa oli ja kuuden tunnin ajomatkakin kannatti. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No hyvä! Mua tosiaan hirvitti, kun sunnuntaina join kotona väsyneenä teetä ja tajusin, että sä olet vielä matkan päällä. Toivottavasti nähdään joskus uudestaankin!

   Delete
 2. Mua on aina Frankfurtissa häirinnyt se, että suurin osa ihan tavallisistakin hotelleista on siinä aseman ja lyhtykatujen välittömässä läheisyydessä. Kaupunki on hiljalleen näyttänyt mulle myös parempia puoliaan. Vaadittiin suunnilleen kymmenen kertaa, ennen kuin päädyin ekaa kertaa vanhaan kaupunkiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt kun sanoit, niin just noinhan se on! Aika lailla siinä on messualue, pilvenpiirtäjät, hotellit ja punaiset lyhdyt keskenään sulassa sovussa. Me aloitettiin viikonloppu ravintolasta joen toiselta puolelta ja jatkettiin illalla taas keskustan toiselle puolelle, eli shoppailu yms. kaduista mulla ei ole käsitystä, mutta muuten nähtiin kyllä kivoja paikkoja =)

   Delete
 3. No siis mähän olin ihan tosissani sen valokuvausviikonlopun suhteen! Että tervetuloa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tartun tarjoukseen, kun kamera alkaa taas tehdä omiaan =)

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?