Wednesday 25 October 2017

Pitääkö lomalla lähteä jonnekin

Kölnissä eletään kaksiviikkoisen koulujen syysloman ensimmäistä viikkoa. Se tarkoittaa, että kaupunki on hieman tyhjempi ja rauhallisempi kuin yleensä mutta myös sitä, että Saksan moottoriteillä on ruuhkaa. Suomessahan ruuhka-ajat ovat pääasiassa joulu ja juhannus, mutta täällä noin kuuden viikon välein koittavat koulujen loma-ajat täyttävät autobahnat yhtenään.

Miksi?
Koska saksalaiset eivät vietä lomaa kotona vaan lomalla on lähdettävä jonnekin. Kuten sunnuntainakaan ei voi vain olla ja nauttia vaan on singahdettava vähintään reippaalle kävelylle tai vaellukselle, kuuluu lomaankin liike.
Kuva Pixabay.
Tämän vuoden aikana minulle on valjennut, että tosiaan, täällä loma on yhtä kuin matka. Sain töissä ihmetteleviä katseita, kun kerroin olevani tänä vuonna vain lyhyen pätkän kesälomasta Suomessa ja muuten täällä Kölnissä töissä ja kirjoittamassa. Tuli olo, että pitää oikein selitellä, miksi olen vain kotona.

Olin tänä vuonna jo tehnyt monta lomareissua, joten eipä lomapäiviäkään enää säästössä ollut. Loma on viime vuosina tarkoittanut minullekin Suomeen lähtöä tai muuta reissua, mutta viime joululomalla vietin ensimmäistä kertaa lomapäiviä ihan vain kotona ja täytyy sanoa, että se oli mahtavaa. Ehkä siitä tämä kaikki pohdinta lähtikin liikkeelle.

Monille ystävillenikin loma on yhtä kuin matka. Lomapäivät käytetään reissuihin eikä niitä säästellä kotona oloon. Jokainen tekee vuodesssa keskimäärin kolme ulkomaanmatkaa eikä lomapäiviksi jäädä kotiin, paitsi ehkä remontin takia. Miehen 28 vuosilomapäivää on laskettu tarkkaan, jotta niistä riittää reissuihin ja vielä muutama joulunajan sukulointiin. Ehkä jokunen on käytetty Brückentagina eli siltapäivänä pyhäpäivän ja viikonlopun välissä.

Suomessa lomaa voi viettää kotona tai mökillä, eikä aina tarvitse lähteä merta edemmäs.
Kuva Pixabay
Lomamatkailuun on varmasti monia syitä. Ensinnäkin vuosilomat. Ymmärtääkseni Saksassa on vähemmän lomapäiviä kuin Suomessa. On ihan tavallista, että niitä on 25-30 eli ei tuhlattavaksi asti. En tunne juuri ketään samanikäistä, jonka kesäloma olisi neliviikkoinen, vaan lomaa pidetään pätkissä vuoden mittaan ja niiden aikana lähdetään reissuun.

Toisaalta on Saksan sijainti. Maa on keskellä kaikkea, ja täältä hurauttaa autolla helposti niin Etelä-Ranskaan, Pohjanmeren rannalle kuin vaikka Sloveniaan. Autobanhat toki täyttyvät, kun miljoonat ihmiset ovat huomanneet tämän saman mahdollisuuden. Kollega lähtee ensi viikoksi perheensä kanssa Tanskaan, ja he aikovat lähteä ajomatkalle aamuyöstä, jotta pääsevät Saksan läpi, ennen kuin kaistat täyttyvät.

Lomakulttuurin taustalla on varmasti myös eroja kaupungin ja maaseudun välillä. Täällä Ruhrin alueen kulmilla kaupunki seuraa toistaan, ja loma on mahdollisuus päästä pois ja jonnekin muualle. Saksassa ei ole omistusmökkejä, joten se muualle on sitten usein ulkomaille tai ajoreissun päähän. Ainakin tietynikäisten suomalaisten loma- ja vapaa-ajat kuluvat pitkälti mökillä, joten sen ihmeemmille reissuille ei tarvitse lähteä. Muutenkin suomalaisten lomailun ei tarvitse olla mitään ihmeellistä eikä siellä kukaan ihmettele, jos sanoo kotoilleensa koko loman.

Saksa on matkafirmojen ja pikalähtöjen luvattu maa, koska lähtijöitä on. Autoilukin on ihan kätevää, mutta kyllä ovat jäätäviä nuo lomaltapaluuruuhkat. Eri osavaltioiden porrastetut lomat tarkoittavat sitä, että näin syksyllä aina jossain on loma, ja ajelua kannattaa välttää tiettyinä aikoina, koska aina on lomalle menijöitä ja sieltä palaajia. 

Pohdinta asiasta jatkuu. Tervetuloa kommentoimaan!
9 comments on "Pitääkö lomalla lähteä jonnekin"
  1. Saksalaiset todellakin ovat matkustajakansaa, mutta toisaalta moni viettää lomansa kuitenkin ihan rauhakseen jossain edullisessa leirintäalueessa/mökkikylässä parin tunnin ajomatkan päässä. eli vähän niinkuin suomalaiset kesämökillä. Hassua, että mä olen ajatellut saksalaisilla olevan enemmän lomaa kuin suomalaisilla. Tai ainakin mun miehellä on täällä 6 viikkoa lomaa vuodessa (Suomessa olisi 5) ja päälle pyhäpäivät ja siltapäivät, joita Suomessa ei ole. Mutta totta tuo, että 4 viikkoa ei oikein voi olla yhtämittaa lomalla, ei ole tapana. Toisaalta täällä saa paljon joustavammin pitää lomansa pitkin vuotta, Suomessa laki määrittelee lomasta 4 viikkoa pidettäväksi touko-syyskuussa eli talvella vain 1 viikko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mua on tosiaan nyt alkanut kiinnostaa nämä lomapäivien määrät Suomessa ja Saksassa =D Kun tosiaan uskoisin, että Suomessa on enemmän, mutta Saksassakin on firmasta kiinni. Esim. Fordilla on tosi hyvät lomaedut ja ilmesesti sun miehen firmassa myös. Joo, telttailu ja muu ovat täälläkin suosittuja. Kölnistäkin pääsee niin kätevästi Atlantin rantaan, että jos ei Eifelin mökkeily, tanskan rannat tai Alpit kiinnosta, voi vaikka lähteä meren rannalle. Sä niin tulet kaipaamaan tätä Suomessa =D

      Delete
  2. Sama juttu täällä Ranskassa. Tuntuu, että kaikki häviävät jonnekin, kaupoissa on hiljaista ennen viimeistä lomaviikonloppua ja lapselle ei olekaan välttämättä kavereita. Siksi usein itsekin mietin, että pitäisi lähteä vaikka Suomen kotiin, niin olisi jotain "järkevää" tekemistä ja seuraa :) Vaikka olen yrittänyt kyllä ajatella, että lomalla on joskus hyvä vähän hiljentää ja ihan vaan olla paikallaan, mutta kyllähän tämä tyhjyys syö jonkun verran varsinkin lapsen lomatunnelmaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiinnostavaa! Ei siis vain ole minun henkilökohtainen mutu-tuntumani, että lomalla matkustetaan, vaan sama pätee myös naapurimaassa. Suomessa en ole koskaan törmännyt siihen, että joku paikkakunta tyhjenisi loma-ajalla täysin.

      Delete
  3. Mielenkiintoista! Taidan olla tässä asiassa henkisesti saksalainen - minulla on tarve lomalla päästä käymään jossakin. On ihana nähdä uusia paikkoja. Perimmäinen syy taitaa kuitenkin olla se, ettei henkisesti kuormittavasta työstä meinaa päästä irti muuten, kuin maisemaa vaihtamalla. Salaa vähän jopa ihailen ihmisiä, jotka voivat rentoutua lomalla kotonaan. Ehkä senkin taidon voi vielä oppia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä pointti! Muualla olo virkistää, mutta itse olen huomannut viime vuosien kesälomista, että Suomen loman jälkeen tarvitsisi toipumisloman täällä kotona =D Kyllähän pari kertaa vuodessa on hyväkin päästä tuulettumaan, jotta kotona on taas mukavaa. Ja ihmiset ovat erilaisia. Itse olen vaan alkanut huomata, että kotonakin voisi olla kiva viettää lomapäiviä eikä aina menossa :)

      Delete
  4. Israelissakin vietetaan lomat etupaassa matkoilla. Ja niin vaikka taalta paasee pois oikeastaan vaan lentamalla (olisi ihanaa lahtea autolla ja olla muutaman tunnin paasta jo ulkomailla).
    Vahintaankin lomaillaan Eilatissa tai Galileassa. Kotona ei vahaisia lomapaivia tuhlata. Vuosilomaa on monen tyovuoden jalkeen enintaan 4 viikkoa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ainiin, sekin on siellä vähän eristyksissä kuin Suomi paitsi että ympärillä ei ole meri vaan autiomaita =) Onko israelilaisilla jotain vakiolomakohteita kuten saksalaisilla Mallorca?

      Delete
  5. Saksan kielessä on der Urlaub ja die Ferien, jotka merkitsevät lomaa. Niillä kummallakin on historiallinen etymologinen syntyperänsä. Koulujen tai tehtaan kiinni ollessa on lomaa (Ferien). Lomalla matkustetaan lomalle (in Urlaub). Ihan kaikki lomallelähtijät eivät taida kuitenkaan olla edes saksalaisia, kun ottaa huomioon kuinka paljon työperäisiä maahanmuuttajia on. Ensimmäisiä värvättiin 1955 Italiasta. Italialaisia ei enää mitenkään vierasteta. Italialaiset lähtevät lomalla lomalle kotimaahansa kuten suomalaisetkin tai muut maahanmuutajat. Nordrhein -Westfalenin osavaltio tyhjenee, kun tehtaat panevat porttinsa kiinni. Sitä autovyöryä mennen tullen moottoriteillä me muut odotamme kauhulla.Muualla ei ole noin. Esim. BASF (30 000 työntekijää) painaa kolmivuorotyötä yöt ja päivät kesät talvet.
    Saksalaisillakin on syvällä sydämissään kaipuu Italiaan. Kaikki tuntevat Johan Wolfgang von Goethen romanttisen runon vuodelta 1779 " Kennst du das Land", (Tunnetko maan, missä sitruunat kukkivat..) Vanhat ihmiset kertovat, kuinka ihanaa oli, kun hekin lapsina vihdoin pääsivät vuodesta 1951 alkaen kuplavolkkarilla Alppisolien yli pienen teltan kanssa Italiaan - sinne romantiikan ja unelmien maahan. Vihdoinkin työtä tekevällä kansallakin oli varaa matkustaa. Sen jälkeen on varallisuus lisääntynyt ja matkailusta tullut sellaista kuin se nyt on.
    Suurin osa saksalaisista lomaili/lomailee myös tänä vuonna kotimaassa: esim. meren rannallla tai metsissä eli keskusvuoristoissa tai Alpeilla. Ulkomaisista kohteista on edelleen ykkössijalla Italia.
    Ne joilla ei ole varaa tai aikaa matkustaa mihinkään, kotoilevat eli viettävät lomansa maassa, jonka nimi on Balkonien. Balkonien nimi tulee siitä, kun yhdistää sanat Balkon + Italien (parveke + Italia).
    Sitten on sellaisia, joilla ei ole edes parveketta ja nenän edessä sama tylsä naapuritalon seinä. Ennen kuin tulee mökkihöperöksi, pitää etsiä lähimailta muuta ulkoilmaaktiviteettia. Sekin on lomaa (Ferien), mutta ei ole lomaa (Urlaub).

    ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?