Sunday 9 April 2017

Miksi matkustaa Portugaliin

Valitsimme häälomakohteeksi Portugalin, koska olemme kuulleet siitä paljon hyvää. Tässä 12 päivän kokemuksella 7 + 1 syytä, miksi matkustaa Portugaliin. 
1. Visuaalisuus ja inspiroivuus
Portugalissa on paljon vanhaa ja vanhannäköiseksi remontoitua. Azulejot eli kuviolliset laatat kiertävät niin kirkkojen, kahviloiden, asuntojen kuin kylpyhuoneidenkin seiniä. Vanhat rautaiset parvekkeet lepäävät vaaleanpunaisten, keltaisten ja mintunvihreiden ulkoseinien päällä ja kapeat rappuskujat sokkeloivat sinne tänne. Puiset ikkunaluukut ja arvokas vanha. Mikä voisi olla inspiroivempi ympäristö?

Lissabon ja Porto ovat molemmat kuin ulkoilmamuseoita, mutta kannattaa antaa itsensä yllättyä ja suunnata myös pienemmille paikkakunnille. 

2. Rantaa ja kaupunkia
Portugalin länsiranta ja eteläpuoli rajoittuvat Atlanttiin. Merta, rantaa, kallionkielekkeitä ja rannalle pykättyjä pikkukyliä on silmänkantamattomiin. Kaupungin sykkeestä pääsee hetkessä rannalle, jos sinne halajaa. Tai rantalomalta pääsee nopeasti kaupunkiin, jos kaipaa enemmän aktiviteetteja. 
Portugalissa ajellessa tuli sellainen olo kuin olisi Suomessa. Autoja on liikkeellä vähän, moottoritie loistaa tyhjyyttään ja ympärillä on paljon tilaa, maaseutua ja välillä metsiäkin.

3.  Sää
Portugali on etelänmaita mutta Atlantti ja sen tuuli pitää sitä jonkin verran Välimeren maita viileämpänä. Keväällä säät voivat olla epävakaat mutta hyvällä tuurilla käy kuten meille. Sumuinen saderintama siirtyi tuloaamuna Lissabonista pohjoiseen ja ehti hävitä sieltäkin siihen mennessä, kun lähdimme autolla Lissabonista eteenpäin.

Ensimmäisinä päivinä Lissabonissa oli noin +19 astetta ja viimeisinä päivinä Portossa +23 astetta. Joka päivä paistoi aurinko ja väriäkin tarttui, vaikka samaan aikaan ei tarvinnut hikoilla eikä kyllä palellakaan. Täydellinen sää kaupunkiturismille. Lähtömme jälkeen oli taas luvassa viileämpää. Saksassa meidät vastaanotti +22 asteen kevätsää.

4. Ihmiset ja palvelu
Portugalilaiset ovat ystävällisiä ja palvelualttiita ihmisiä. Saimme kaikkialla kohteliasta ja hyvää palvelua. Asiat toimivat ja kaikki tarpeet otettiin huomioon, ja tämä tehtiin hyvin elegantisti ja vaatimattomasti. 
Turisti sai pyöriä kaikkialla ihan rauhassa, ja jopa ravintoloiden sisäänheittäjät olivat kohteliaita. Vastasimme yhdelle, että olemme jo syöneet ja saimme vastaukseksi kohteliaan hyvän illanjatkon toivotuksen. Pieni ele, mutta siitä jäi hyvä mieli. Ei siis tuntunut siltä, että tässä maassa turisteilta yritetään repiä viimeiset pennoset. Flirttailu ja päällekäyvä myyminen eivät tunnu kuuluvan maan tapoihin. 

Portugali vaikutti maalta, jossa nainen voisi matkustaa ongelmitta yksinään ja rauhassa.

5. Leppoisuus ja hyvä pössis
Ehkä se johtuu juuri maan asukkaista, mutta Portugalissa on leppoisa tunnelma. Mieskin totesi jossain vaiheessa yllättyneenä, ettei täällä juuri töötötetä auton torvea. Välimerenmaiden temperamentista ei näkynyt jälkeäkään vaan vallalla oli suomalainen kohtelias vetäytyvyys ja rauhallisuus.

Puuttui myös saksalaisten nipottaminen ja valittaminen. Kotimatkalla saimme lentokoneessa heti muistutuksen asuinmaamme ihmisistä, kun saksalainen eläkeläismummo haukkui lentoemännän ja kanssamatkustajat yhden lentolaukun takia.

6. Edullisuus
Koska kyseessä oli lahjarahojen avulla tehty häämatka, emme lähteneet köyhäilylinjalle. Emme toisaalta myöskään osaa levitellä seteleitä, joten elimme matkalla kuten muillakin lomilla. Portugalin edullisuus yllätti. Espresson voi saada 80 centillä ja oluen katukahvilassa 1,30 eurolla. Toki turistibaareissa hinnat olivat hieman korkeammat mutta keskimäärin baariolut oli halvempaa kuin kotikaupunkimme Kölsch.
Erittäin iloinen olin julkisen liikenteen halpuudesta: lippu Lissabonin kaupunkiliikenteeseen maksoi 1,45€ ja sisälsi myös vaihtoyhteyden.

Emme pitäneet matkan aikana budjettia, mutta keskimäärin maksoimme lounaasta 20€ ja illallisesta 30 €. Illallinen sisälsi usein pullon viiniä eli kallista lysti ei siis ollut. Aamupalat kuuluivat majoitusten hintaan ja airbnb-asunnossa teimme myös itse ruokaa. 

Summittaisesti voisi vetää yhteen, että 12 päivän matka lentoineen, majoituksineen, autolla, ruuilla ja pääsylipuilla maksoi noin 2000€ eli noin 1000€/henkilö. Sen kun jakaa päiväkohtaiseksi hinnaksi, voi reissusta puhua ihan edullisena. Halvemmallakin olisi voinut päästä mutta paljon enemmänkin olisi voinut maksaa.

7. Viinit ja leivonnaiset
Portugalilainen keittiö ei ole kovin ihmeellinen. Jos tykkää kevyesti maustetuista lihasta, kalasta, perunoista ja kaalista on eloonsa varsin tyytyväinen. Minulla oli kasvissyöjänä ajoittain pieniä ongelmia, ja mieskin olisi kaivannut ruokaan enemmän makua ja mausteita. Mutta mahansa sai syödä aina kylläiseksi, sillä annokset ovat isoja.
Toinen miinus oli paikallinen kahvikulttuuri. Aamupaloilla tarjoiltiin automaattikahvia tai pikakahvia ja kahviloissakin suosituin kahvi oli espresso, joka käytiin usein vain nakkaamassa tiskillä naamaan. Löysimme muutaman pikkukahvilan, joissa sai laadukasta kahvia, mutta yleisesti jäi sellainen olo, ettei kahvi ole maassa sellaisen brassailun kohde kuin Suomessa ja Saksassa eikä sen laadulla siten ole niin väliä.

Muuten Portugalissa sai kuitenkin herkutella napansa ratki. Paikalliset viinit ovat erinomaisia ja niitähän löytyy. Viininrakastaja on paratiisissaan. Lisäksi on tietysti portviiniä ja ihan kelpo oluitakin. 

Leipomot notkuvat toinen toistaan kutsuvampia herkkuja suklaacroisanteista marengin kautta pastel a nataan eli paikalliseen erikoisuuteen, joka on pieni piiras vaniljaisella täytteellä. Harmittelin usein, että mieli olisi tehnyt syödä enemmän kuin vatsa olisi jaksanut. Onneksi kuljimme kaupungeissa lähinnä jalan, joten mahaan tuli taas tilaa seuraavaa herkutteluhetkeä varten. Jäätelöä emme tainneet syödä kertaakaan, sillä irtojäätelö oli kallista (kalliimpaa kuin Saksassa mutta halvempaa kuin Suomessa) eikä näyttänyt kovin kutsuvalta.

+ Bonus
Portugaliin kannattaa matkustaa perinteisten turistiaikojen ulkopuolella. Kevät ja syksy ovat hyviä aikoja niille, jotka eivät kaipaa kovaa vilinää tai helteitä. Liikkeellä oli paljon brittejä ja ranskalaisia turisteja mutta muuten meille tuli olo, että saimme kulkea kaikkialla aika rauhassa. Ainoastaan parissa korttelissa Lissabonissa oli ryysistä ja piti ihmetellä, miten paljon turisteja on liikkeellä. Jos ei myöskään kaipaa porottavaa aurinkoa ja hikoilua, kannattaa maahan suunnata kesäsesongin ulkopuolella.
Mitä tekisin toisin?

Vaikka matka olisi ollut kuinka täydellinen, on aina jotain, mitä voisi tehdä toisin. Jättäisin vilkaisematta pari pikkupaikkaa, joihin piipahdimme ajomatkan varrella ja kävisin jossain muualla. Ja jos loma olisi vielä jatkunut, olisimme ajaneet Douron viinialueelle ja jääneet pariksi päiväksi kiertämään viinitiloja.

Loma oli tällaiseen kuitenkin enemmän kuin onnistunut. Parasta on se, että molemmille jäi sellainen olo, että tänne tullaan uudelleen. Pitkä viikonloppu Portossa siirtyy tulevaisuuden matkalistalle tai sitten tehdään pidempi reissu, johon voi yhdistää piipahduksen sinne viinialueille. Otamme suunnan Portugaliin sitten, kun avioliitto alkaa kaivata rakkauspöhinää, tai ihan vain silloin, kun kaipaamme taas leppoisaan fiilikseen tässä hienossa maassa.

14 comments on "Miksi matkustaa Portugaliin"
 1. Tämäkin lista vakuuttaa, että tuli tehtyä hyvä valinta ensi kesän lomalle. Kerrothan myös ne sun vinkit missä ei kannata pysähtyä, jotta tiedetään mennä muualle

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehdottomasti on aina hyvä valinta matkustaa Portugaliin :) Mä olen aivan innoissani siitä maasta - erityisesti ihmisten leppoisuudesta ja kohteliaisuudesta. Pikkupaikat, joissa teidän ei tarvitse pysähtyä ovat Peniche ja Alcobaca. Niiden tilalla olisin mieluummin talsinut Obidoksen kaupunginmuurilla tai varannut aikaa sinne viinialueille.

   Delete
 2. Portugali on hieno valinta! Olen käynyt Lissabonissa ja viimeksi syksyllä Portossa, johon ihastuin todella. Lisäksi Azorit on tuttu ja Madeiralle palaan kerta toisensa jälkeen...

  www.koivupalmu.blogspot.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Porto on todellakin ihastuttava kaupunki! Azorit ja Madeira ovat vielä käymättä, mutta lisätään matkalistalle, koska mannermaassa oli niin mahtavaa :)

   Delete
 3. Ai että, oon jo monta vuotta haaveillut Portugalin-reissusta, eikä tämä kirjoitus varsinaisesti helpottanut reissukuumetta. :]

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa ehdottomasti mennä! Se oli ihan mahtava maa. On rantaa ja kaupunkia, idyllisiä kortteleita ja paljon kuvattavaa. Ruokaa ja juomaa ja jos hyvä tuuri käy, vielä aurinkoakin. Ja meri <3 Apua, eihän tämä nyt ainakaan auta sun reissukuumeeseen :D

   Delete
 4. Totta joka sana! Luulen, että Atlantilta puhaltava tuuli viilentää portugalilaisten hermoja Välimeren kansoihin verrattuna, tai sitten merelle tuijottelu on tehnyt heistä suomalaistyyliin hieman sentimentaalisia ja vaatimattomia (ja meillä sentään asuu yksi portugalilainen). Minä taas pidän maan kahvilakulttuurista, koska ne tavan automaattiespressotkin on hyvänmakuisia eikä mitään laihaa filtterikahvia. Lisäksi kahviloissa ei tarvitse notkua tuntikaupalla, vaan pienen kahvin voi juoda nopeasti ja häipyä paikalta. :) Ja onhan siellä niin kaunistakin <3 Linkkaampa tähän vielä oman rakkaimman paikkani Portugalissa, Sesimbran: https://vidaestrada.wordpress.com/2017/01/24/sesimbran-parhaat-81-matkavinkkia/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, varmasti on jotenkin riippuvainen ilmastosta ja tuosta sijainnista Euroopan laidalla, koska suomalainen ja portugalilainen mielenlaatu kohtaavat niin hyvin :) Mäkään en oikein tykkää suomalaisesta filtterikahvista, sillä kotona Saksassa juon espressopohjaisia maitokahveja.Mutta pikkukahvit ovat kyllä tehokkuuden maksimointia eivätkä aiheuta vessahätääkään ;) Kiitos linkistä, kävin jo lukemassa!

   Delete
 5. Kiva kuulla että tykkäsitte Portugalista! Täällä on tosiaan leppoisa meininki, edullinen hintataso ja paljon nähtävää. Voisin suositella mm. Évoran ja Aveiron kaupunkeja vierailukohteiksi, ja tietty omaa kotikaupunkia Vila do Condea :-) Täällä voi nainen hyvin matkustaa yksinäänkin, tein sitä ennen paljon, eikä minulla koskaan ollut ikäviä kokemuksia, päinvastoin. Ventovieraat alkavat herkästi juttusille, se on herkkua :-) Tervetuloa tänne uudestaan!
  http://normaali-irtiotto.blogspot.pt/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vinkeistä! Hyvin suurella todennäköisyydellä tulemme vielä joskus uudestaan, sillä molemmille jäi tosi positiivinen fiilis ja tuntui, että tämä oli sellainen meidän oloinen maa :)

   Delete
 6. Oli varmaan todella mukava reissu. Portugali on kuitenkin suomeksi Portugali eikä Portugal. =)))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Reissu oli mahtava! Mäkin tajusin tämän pienen kirjoitusbugin julkaisemisen jälkeen, mutta en käynyt enää muuttamassa, kun vaikutti siltä, ettei ole lukijoiden silmiin tarttunut. Tässä siis tutkittiin lukijoiden oikolukutaitoa ;)

   Delete
 7. Portugali on niin ihana maa, ja niin erilainen kuin Espanja joka vetää minusta ihan suotta niin paljon enemmän lomailijoita. Portugali on minusta persoonallisempi. Olen lomaillut reilun viikon Lissabonissa ja käynyt päiväseltään Sintrassa, Evorassa, Cabo da Rocassa, muutamassa rantapaikassa siinä Lissabonin lähistöllä. Olin silloisen kirjekaverini luona, lissabonilaislähiössä ja hän miehensä kanssa kierrätti minua ympäriinsä. "Paikallisopas" on valtava etu. Hekin kävivät Suomessa vastaavan reissun.

  Porto olisi hyvä vaihtoehto, toisaalta tekisi mieli verestämään muistoja Lissabonista :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ihan samaa kuule ihmettelin, että miten voi olla, että Espanja on niin paljon suositumpi, vaikka Portugalissa on niin paljon karismaa ja persoonaa. Todennäköisesti yksi syy on sää: Atlantti pysyy aina kylmänä ja muutenkin rannikon ilmasto on epävakaampi kuin välimerellisen Espanjan.
   Paikallisopas on muuten aina parhautta! Ja hauskaa tuollainen vastavuoroisuus :)
   Portoon kannattaa muuten ehdottomasti joskus mennä. Ihastuin siihen itse asiassa paljon enemmän kuin Lissaboniin, vaikka kivoja toki molemmat.

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?