Wednesday 5 April 2017

Täydellinen matka

Tiedätkö sen tunteen, kun lomalla on mennyt kaikki niin mahtavasti, että loppusuoralla alkaa tuntua, että voisi vain itkeä onnesta? Kun on saanut enemmän, kun on uskaltanut odottaa?

Eilen istuin Porton satamassa olutlasin äärellä, kuuluisan sillan kupeessa ja ajattelin, että jos yhtään alan fiilistellä liikaa nyt, alan kyynelehtiä. Porto on sininen ja ruskea ja kaikki ruskan värit. Taianomainen. Uskon silti, että tunnehyöky johtui tästä lomasta kokonaisuudessaaan. 

Totta kai häämatkalle on odotuksia mutta juuri niiden takia kaikki voi mennä pieleen. Kaiken pitäisi olla ihanaa ja täydellistä ja mitä sitten, jos ei olekaan. Ja että tietysti tulee vesisade ja mahatauti, koska nyt pitäisi olla tosi kivaa. Onneksi lääkkeille ei ole tullut käyttöä. 

Onnistunut häämatka ei tarkoita sitä, ettei kinaa olisi ollut. Ymmärrän kyllä, että mies voi hermostua, kun vaimo missaa tärkeän risteyksen, mikä tarkoittaa 45 minuutin autoilua ympäri kaupunkia ilman navigaattoria. Tai jos ajatus aikataulusta ja asioiden etenemisestä on eri, voi joskus mennä juoksuksi.

Mutta sehän kuuluu matkailuun joka tapauksessa.

Olen onnellinen siitä, että päätimme varata häämatkaan tarpeeksi aikaa eli lomapäiviä. Viikon jälkeen tuntui, että nythän tässä aletaan vasta päästä lomatunnelmaan. Siksi on ihanaa, että päiviä on vielä jäljellä. Aika on kellumista jossain ja juuri nyt sillä ei ole mitään väliä.

Onnistuneen aikataulun ja lomareitin lisäksi sää on suosinut meitä. Emme lähteneet rantalomalle mutta kaupungissakin on kivempaa, kun ei sada. Sumuinen saderintama poistui tulopäivän aikana ja sen jälkeen aurinko on paistanut joka päivä. Täällä Portossa on mittarissa kesälukemat.

Onnistuneen häämatkan avain on myös hyvä tahto toista kohtaan. Olemme romanttisessa kuplassa, jossa haluaa olla nätisti, koska rakkautta on. Päivisin ei aina jaksa puhua taukoamatta, mutta iltaisin olemme ihmetelleet elämää ja meitä ja ajatelleet tulevaa. 

Tällä matkalla on myös vähän sellainen tunnelma, että nyt saa ja pitää. Juoda portviiniä ennen lounasta, ottaa jälkiruokaa, tilata vielä yksi gin tonic. 

Lisäksi häälomaa ovat piristäneet ulkopuoliset huomaavaisuudet. Guesthousessa huoneestamme löytyi onnittelukortti ja pullo punaviiniä. Juuri sinä päivänä olin ajatellut juoda vähän vähemmän mutta olisi ollut epäkohteliasta jättää lahja käyttämättä. Lähtiessä meille toivotettiin hyvää loppuelämää. Täällä Portossa olimme  pyytäneet majoituspaikasta rauhallista huonetta ja sen saimmekin. 

Majoitumme vanhassa linnassa, jonka aamiaissali on täynnä kultaa ja krumeluuria. Huoneemme on siiven viimeinen, ja ovemme aukeaa pienelle puutarha- aukiolle. Kirjoitan tätä puutarhan kulmalla. Istun auringossa kivisellä penkillä selkä muuria vasten. Linnut laulavat ja aurinko helottaa. Oikealla puolellani makaavat kaupungin katot ja niiden takana kimmeltää meri. Hauska yksityiskohta sekin, että omat reissupyykkimme kuivuvat tuulessa tässä aukiolla. Kukaan ei kulje ohi, mikään ei häiritse.

Tässä on se hetki, joka pitäisi saada säilöttyä pulloon tai talletettua rasiaan. Kun paha päivä tulee ja oma naama on mutrussa tai toisen naama ärsyttää, pitäisi muistaa tämä. Taiaomainen kaupunki jalkojen alla, onnellisuus, aurinko ja yksi olut, kiitos. Mutta sitä ennen suukko.

P.S. Kuvat ovat kännykkäräpsyjä tältä päivältä. Kameran kuvat ja matkapostaukset tulevat eetteriin, kun pääsen kotikoneen ääreen. Tämäkin teksti on tikattu puhelimella :D

8 comments on "Täydellinen matka"
 1. Oi kuulostaa ihan täydelliseltä! Itse olen suuntaamassa Portoon kesäkuussa, joten toivottavasti silloinkin säät suosivat ja kaupunki on yhtä ihana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Porto on jotain, jota on vaikea selittää ja vangita kuviin. Tämä täytyy itse nähdä! Mieskin eilen jo ehdotti, että tullaan joskus uudestaan :) Ihanaa matkaa kesäkuussa!

   Delete
 2. Oi että! Ihanalta häämatkalta kuulostaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on ylittänyt kaikki odotukset,ja niitähän oli ;)

   Delete
 3. Ihana kuulla, että häämatka on ollut juuri sellainen kuin toivoitte! Ja nuo kaksi viimeistä kappaletta... <3 Todellakin täydellistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä oli ja enemmänkin! Kerrotaanko vielä sellainen realiteetti elämästä, että palasimme tänään kotiin ja sain ensi töikseni siivota homehtuneen pakastelokeron - mies oli tehokkaasti vetänyt loman ajaksi piuhat pois seinistä. Myös siitä jatkiksesta, jossa jääkaappi on kiinni :D Mutta oli ihan ok maksu niin kivasta reissusta ;)

   Delete
 4. Ihanaa kuvailua onnistuneesta lomasta! Tämän lukeminen oli omiaan kasvattamaan jo valloillaan olevaa matkakuumettani. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Matkakuume on paras kuume :) Toivottavasti pääset pian reissuun!

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?