Wednesday 12 April 2017

Nazaré - giniä ja kalanhajua

Ennen Portugaliin lähtöä teimme suunnitelman siitä, missä viivymme ja miten kauan. Jätimme kuitenkin pari yötä auki ja päätimme katsoa, mihin tie meidät vie. Päädyimme Nazaréen.

Nazaré on pieni, noin 10 000 asukkaan kalastajakylä, joka sijaitsee 120 kilometriä Lissabonista pohjoiseen. Kylä on kaksiosainen. Uudempi mutta ei upouusi keskusta on rakennettu hiekkarannan tuntumaan, kun vanhin osa taas sijaitsee 110 metriä korkeammalla eli kukkulalla rannan päällä. Keskusten välissä kulkee köysirata, ja autollakin toki pääsee. Ylemmästä keskustasta löytyy vanhoja kirkkoja ja idyllisiä kujia ihmeteltäväksi, alemmasta ranta ja sen ympäriltä ravintoloita ja muita viihdykkeitä.
Nazareén laskeudutaan kapeaa ja mutkaista tietä pitkin, joka kiertelee parin liikenneympyrän läpi. Kapeita ja yksisuuntaisia ovat keskustan kadut muutenkin. Lähes ainoa kulkusuunta on rantakadulle ja takaisin.

Tupsahdimme paikkaan kesken sunnuntairyysiksen. Väkeä oli kävelykadulla ihan pipona. Vaikutti siltä, että alue ei ollut turistien vaan paikallisten kansoittama. Aurinkoinen iltapäivä oli houkutellut ihmiset kävelemään rantabulevardille ja syömään jäätelöä rantabaareihin. Lapset pelasivat palloa hiekalla ja monet vaelsivat myös rantahiekalla meren tuntumassa. Keskustan iso parkkitalo oli varsin täynnä.

Rantabulevardi olikin mukava paikka kuljeskella. Hotellien, ravintoloiden ja vanhojen fasadien seinämä rajaa kadun kylään päin ja edessä aukenee laakea hiekkaranta. Suoraan Atlantilta puuskiva tuuli oli viileä mutta näkymä kaunis ja rauhoittava. Raikas merituuli puuski hiuksiin, ihmiset hymyilivät... Ja sitten haistoin sen. Bulevardilla leijui kalanhaju.
Nazaré on niin vanha kalastajakylä, ettei kukaan enää muista, milloin kalastaminen on alkanut. Touko-kesäkuussa järjestetään edelleen kalastusnäytöksiä, joissa esitellään vanhoja pyyntitekniikoita. Rannan tuntumassa on merikeskus, ja rantahiekalle on järjestetetty vanhojen kalastuveneiden näyttely. Kalanhaju tuli veneiden vierestä, ja me lähdimme seuraamaan lokkeja.

Rantahiekalle oli laudoista ja verkoista pykätty rakennelma, joka lähemmin tarkasteltuna osoittautui kalojen kuivatuspaikaksi. Kuivauslevyjen edessä olevilla puupöydillä oli emäntä toisensa perässä myymässä kuivattuja kalanruotoja ja -päitä. Kaikilla oli yllään polvisukat, mekko ja perinteinen villainen yläosa. Maanantaina myyjät olivat hävinneet, eli kyseessä lienee vain viikonloppuisin esillä oleva perinne-esittely ja myynti.Rannassa oli muuten mielenkiintoista se, että se ei ollut suora ja tasainen vaan kumpuileva. Vedenrajaan sai kävellä alaviistoon mutta mutkia oli muuallakin. Kyllä vain ovat meri ja hiekka aina yhtä viehättävä yhdistelmä. Voisin tuijotella tyhjää horisonttia vaikka miten pitkään. Ja tuijottelinkin.

Tietysti kylä on täynnä kalaravintoloita mutta tarjolla on myös tapaksia ja ainakin yksi kiinalainen ravintola. Kalan lisäksi Nazaréssa vaikuttaa olevan toinenkin hittituote: GIN. Rantakylästä löytyi ainakin kolme gin-baaria tai ravintolaa, joissa oli laaja gin-valikoima.

Nazarélla on maine bilekeskuksena, jossa juhlitaan karnevaaleja, ja kesäisin ranta täyttyy auringonpalvojista. Silti ravintoloiden hintataso oli enemmän kuin kohtuullinen. Joimme illallisella erinomaista punaviiniä, joka maksoi 9 € pullo. Nyt bilettäjistä ei näkynyt vilaustakaan vaan ravintolan muut asiakkaat olivat lapsiperheitä ja pariskunta.
Nazaré on erittäin viehättävä rantakylä, ja voin vain kuvitella, millainen tungos siellä on kesällä, jos yksi keväinen sunnuntaipäiväkin veti rantabulevardin täyteen. Maanantaina saimmekin sitten vaellella ihan rauhassa. Lisäksemme liikkeellä oli vain muutamia eläkeläisiä.

Kalastajakylä on ehdottomasti vierailun arvoinen, oli se sitten yhden iltapäivän mittainen piipahdus rannalle tai yöpyminen rantahotellissa tai paikallisten tarjoamassa kotimajoituksessa. Lomafiilis on taattu ja auringonlasku niin kaunis kuin se vain voi olla.


34 comments on "Nazaré - giniä ja kalanhajua"
 1. Oi vitsi! Ihanan näköistä! Mun piti käydä tuolla pari vuotta sitten, kun olin moikkaamassa läheisessä Leiriassa työharjoittelussa ollutta veljeäni. Harmikseni aika loppui kesken - mutta onpahan syytä vielä palata tuonne päin Portugalia. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nazaré oli ihana! Mutta sen verran pieni, ettei siellä montaa päivää tarvitse viettää. Meiltä taas jäi Leiria käymättä, sillä kurvasimme rantaa pitkin kohti pohjoista :)

   Delete
 2. Tosi ihanan näköinen mesta! mutta varmasti kalanhajuinen :D Pitää pitää mielessä ehdottomasti! Tykkään itse rauhallisemmista kohteista enemmän :) Ja Topias viihtyisi tuon Gini jutun jälkeen :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ginin ystäville paikka oli ihan mahtava! Oli hieman yllättävää löytää pienestä kalastajakylästä niin monipuolinen valikoima giniä :D

   Delete
 3. Kiva vinkki! Lissabonin seutu on minulta vielä näkemättä, ja varmasti tullaan sielä vielä käymään ennemmin tai myöhemmin. Täytyy pitää tämä mielessä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lissabon oli mielenkiintoinen kaupunki, mutta innostuin silti melkein enemmän näistä pikkupaikoista, joita kohtaan ei ollut mitään odotuksia, joten voi vain yllättyä positiivisesti

   Delete
 4. Mäkin käväisin tuolla noin kuukausi sitten työreissulla. Aallot oli aivan mahtavat, mutta ei ollut aikaa käydä hiekalla kävelemässä. Mulla on kuvia ihan samoista veneistä! ☺

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noi veneet löytyvät varmaan jokaisen tuolla käyneen kuvista :D Olen kuullut Nazarén jättiaalloista, mutta meidän päivinä meri vaikutti ihan normaalilta ts. aaltoja jaksaa tuijotella iäisyyksiä mutta en pitänyt niitä tavallista isompina.

   Delete
 5. Kivalta näyttää, varsinkin ennen kesän turistiryysistä! Kala voi haista todella pahalle..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, onneksi noita kuivauspisteitä oli vain yhdessä ryppäässä, ja maanantaina kalat oli jo pakattu suojamuoveihin. Vois olla vähän kurjaa makoilla auringossa ja marinoida itseään samalla kaladöfiksessä... ;)

   Delete
 6. Olispa kiva kierrellä Portugalin rannikkoa ja löytää tällaisia kalastajakylähelmiä. Kuvista ja teksteistä välittyy ihana tunnelma. Juuri täydellinen pysähdyspaikka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, tämä oli hyvä pysähdyspaikka! :)

   Delete
 7. Vaikuttaa todella viehättävältä paikalta. Portugalissa oon käyny kerran ja siitä on aikaa. Taisin olla kymmenen tai jotain. :D mutta siitä matkasta on jääny niin hyviä muistoja, että on pakko palata.<3 Täytyy pitää mielessä tämä paikka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Portugaliin kannattaa palata! Kaikki tuttuni, jotka ovat siellä joskus käyneet, pohtivat menevänsä vielä joskus uudelleen :)

   Delete
 8. Kivan näköinen paikka! Joskus on mukavaa löytää tämmöisiä pieniä paikkoja ilman turistilaumoja. Näkee vähän sitä paikallista elämääkin. Joskus vielä olisi mukava päästä Portugaliinkin käymään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulle on vähän alkanut muodostua tavaksi tällainen off season -matkailu. Olen ollut Argentiinassa keskellä paikallista talvea, Belgiassa rantalomalla syksyllä ja nyt Portugalissa ennen varsinaisen turistikauden alkua. Meillä oli tosin onnea sään kanssa, sillä se olisi voinut olla myös kylmä ja sateinen, kuten reissua edeltäneellä viikolla oli kuulemma ollut :)

   Delete
 9. Vaikuttaa oikein kivalta kylältä, paljon paikallisia ja kivaa tunnelmaa. Tuo on hyvä idea jättää pari yötä auki ja päättää vasta paikan päällä. Jännä tuo kumpuileva ranta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minähän olisin heti halunnut tehdä yöpymissuunnitelman valmiiksi, koska mitä sitten, jos me ei löydetäkään yhtään mitään. Miestä vähän nauratti. Uskoisin, että viime hetken yöpymistarjousten metsästämisellä voi säästää myös rahaa mutta sesongin aikaan en ehkä uskaltaisi jättää viime tippaan :)

   Delete
 10. Eläkeläisenä on hyvä olla. Mutta jos on hiekkarannalla, niin Atlantin tuulet pyyhkivät kalanhajun jonnekin kylälle. Minä en haluaisi tuijotella tyhjyyteen. Haluaisin tuijotella merellä lentäviä tipuja jotka tuolla ovat varmaan aika eksoottisia valtamerilajeja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rannan yllä lenteli lokkeja, mutta varmaan jos olisi vaeltanut kylän keskustasta vähän kauemmas, olisi voinut päätyä bongailemaan muitakin lintuja :)

   Delete
 11. Varmasti passeli päivän tai parin kohde. Portugalissakin olisi vielä niin paljon nähtävää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin on :) Ehdottomasti lähdemme sinne vielä joskus uudelleen :)

   Delete
 12. Onpas kivan näköinen kylä! Ehdottomasti voisin piipahtaa tuolla sitten kun joskus pääsen Portugalissa käymään! Tuolla rannalla ei tila lopu ihan heti kesken :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei lopu ei, mutta ymmärtääkseni siellä ollaan kesällä silti kuin sillit suolassa :)

   Delete
 13. Kauniin oloinen paikka. Kalakuivaamot ovat kyllä yksi vitsaus. Tai ei silloin, jos Atlantin tuulet raikastavat ilmaa, mutta monissa maissa, missä lämpötila on +40 kalaa kuivataan rannassa auringonpaisteessa. Haju on siis ihan hirvee...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä jäin myös miettimään, käyttääkö joku sitä kalaa oikeasti johonkin ja mitä siitä sitten tehdään. Haisi ja näytti sen verran hurjalta, että vaikka kuinka on hienoa kannattaa perinteitä, minä sanoin ei kiitos ;)

   Delete
 14. Enpä ollut tästä kohteesta aiemmin kuullut. Kalakuvista tulee mieleen joku Aasian maa. :-)

  ReplyDelete
 15. Jotain samaa löytyi monestakin Algarven alueen rantakylästä. Ainakin nuo värilliset veneet, ehkä vähän rähjäisempinä versioina kuitenkin keskimäärin.

  ReplyDelete
 16. Upean näköisiä nuo veneet! Rakastan noita kalastajaveneitä aina paikan päällä ja kuvissa :-)

  ReplyDelete
 17. muistan edelliseltä Portugalinreissulta niiden kalakauppojen hajun... voin vain kuvitella millaista se haju tuolla on :-)

  ReplyDelete
 18. Off-season-matkailu on parasta! Ja se, että jättää tilaa matkasuunnitelmiin tällaisille random visiiteille. Idyllistä!

  ReplyDelete
 19. Ihanan rauhallista! Voin vaan kuvitella, miltä näyttää sitten kun porukkaa on vieri vieressä.

  ReplyDelete
 20. Viehättävän oloinen kylä. Minua houkuttelisi tuolla enemmän gin kuin kalat :)

  ReplyDelete
 21. No hyi kalanhajulle! Muuten kyllä vaikuttaa varsin sympaattiselta kylältä! :)

  ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?