Tuesday, 3 October 2017

Esikoiskirjailijan fiilikset ja KIRJA-ARVONTA

Kuvat: Jasper Ries-Viherjuuri
Tasan kaksi viikkoa sitten tiistaina, noin kello 18 ovikello soi. Siellä oli postimies, joka kantoi puuskuttaen ison laatikon neljänteen kerrokseen. Arvasin heti, mitä laatikon sisällä on, vaikka sen kyljessä lukikin "KAIKKEA KIVAA KOIRALLE". En myönnä, että käteni olisivat laatikkoa avatessa vapisseet, mutta sisällön nähtyäni alkoi hihityttää, kunnes itketti.

Laatikosta paljastui iso kasa esikoiskirjaani Hilja ja vihreän talon kesä.

Tätä hetkeä oli odotettu kauan mutta odotus päättyi onneksi suunniteltua aikaisemmin. Kirjan arvioitu julkaisupäivä on vasta ensi viikolla, mutta painoprosessi meni sutjakkaasti, ja kirja laitettiin jakoon saman tien.
Hiljan tulo oli jännittävä unelmien täyttymys mutta toi mukanaan myös ongelmia. Tiistai-illan opetustyöt menivät vähän hassutteluksi, kun silmäilin kirjaa koko ajan. Ensimmäiset yöt pidin kirjaa yöpöydällä, jotta sen olemassa olon voi varmistaa heti aamulla.

Mutta missä kirjaa muuten pitäisi säilyttää? Voiko sitä kantaa koko ajan repussa mukana? Pitäisikö se asettaa asunnon paraatipaikalle? Onko noloa tyrkyttää sitä jokaisen asuntoon astuvan vieraan siveltäväksi? Tietäväthän kaikki nyt varmasti, että mulla on oma kirja hei!
Yksi asia ainakin on varmaa. Esikoiskirjailijuus on yhtä itkua ja tärinää. Vuoden kustannusprosessiin sisältyi monta askelta, jotka antoivat syytä ilon itkuun. Ensimmäiset päivät minun ei tarvinnut kuin katsoa valmista kirjaa, niin kyynel alkoi jo valua. Vaikka Hilja kyllä käski lopettaa pillittämisen heti.

Kirjailijuus tarjoaa myös syitä skumpan juomiseen. Kirjan tekoprosessin vaiheille voi skoolata ja viimeistään sitten, kun se on valmis, pitää vähän kilistellä. Alkoholi auttaa silloinkin, kun kauhu iskee. En enää ihmettele, että kirjalijoiden habitukseen liitetään vahvasti alkoholi. 

Mies muuten tilasi meille juuri laatikollisen erittäin hyvää Sektiä, että ei se lasien kilistely taida vielä tähän kirjan julkaisuun loppua.

Tuleville esikoiskirjailijoille haluaisin sanoa, että nauti ja anna mennä mutta varaudu myös negatiivisiin fiiliksiin. Kustannussopimuksesta unelmoidaan ja sen perään haikaillaan, mutta kukaan ei ollut varoittanut minua siitä, miten kokonaisvaltaisia tunteita pakettiin kuuluu. Epävarmuus ei poistu koskaan, ja ensimmäisen kohdalla tilanne on erityisen pelottava. Ensin fiilistelin kustannussopimusta, mutta parin kuukauden jälkeen iski kauhea kieltovaihe. Mitä jos kirja onkin ihan kuraa? Mitä jos kukaan ei tykkää siitä? Onkohan tämä ihan noloa? 

Mitä jos ilmoittaisin kustantamoon, että ei tehdäkään tätä.

Onneksi en ilmoittanut. Tästä kiitos lastenkirjailija Mari Kujanpäälle, joka kertoi minulle, että  epävarmuus kuuluu prosessiin ja että kokeneetkin kirjailijat epäilevät, onko kustantamossa mahdollisesti tehty virhe, kun oma työ on poimittu julkaisuun. Tätäkin ehdin nimittäin epäillä. 
Hilja vaikuttaa ensimmäisten viikkojensa aikana saaneen ystävällisen vastaanoton. Päivittäistä huviani on seurata kirjastojen verkkokatalogeja ja niiden merkintöjä. Sivuilla lukee: TILATTU /  HANKINNASSA / KULJETETTAVANA / VIIMEISTELTÄVÄNÄ / SAATAVILLA / LAINASSA. Kesällä piti tietysti googlettaa ja tutkia kirjastojen ennakkotilauksia. Nyt tutkailen, mihin kirjastoihin kirja on jo ehtinyt ja onko joku sen jo lainannut. Halvat on huvit. Ihka ensimmäiset lainaajat asuvat muuten jossain Virtojen ja Kuopion suunnalla.

Oma tavoitteeni on, että Hiljasta pitäisi ottaa toinen painos. Toinen unelma on, että näkisin Hiljan vielä joskus näyttämöllä. Kovin pitkään en ehdi tätä esikoiskirjailijuutta ihmetellä, sillä Hiljan jatko-osalla on jo nimi ja kansiluonnos. Kirja julkaistaan helmikuussa, joten niille miehen tilaamille skumpille tulee tosiaan taas käyttöä.
Koska te lukijat olette parhautta, haluan ARPOA blogin kautta yhden kappaleen uunituoreita Hilja ja vihreän talon kesä -lastenromaaneja. Se lähetetään mihin maailmankolkkaan tahansa. Osallistu kommentoimalla tähän tai blogin Facebook-sivulle.

Arvonta suoritetaan 10.10. eli Aleksis Kiven päivänä. Onnea arvontaan! 
Toivottavat Heidi ja Hilja

P.S. Joko olet tykännyt Hiljan omista facebook-sivuista? Sielläkin on menossa arvonta. Käy tykkäämässä ja tuplaa voittomahdollisuutesi.
60 comments on "Esikoiskirjailijan fiilikset ja KIRJA-ARVONTA"
  1. Hienosti kuvaat tunteitasi nyt.onpa upeaa, että jatko-osakin on jo tulossa. Ja kirjan kansi kutsuu mukaan Hiljan matkaan. Arvonnassa mukana ollaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentistasi Venla! Arpalipuke on täytetty :)

      Delete
  2. Hienoa, onnittelut vielä! Mäkin haluan osallistua, sillä minusta Amsterdamin Suomi-koulu, jossa aloitin tänä syksynä opettajana, tarvitsee Hiljaa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Anu!
      Vinkki sinne Amsterdamin Suomi-kouluun, että Hilja lähtee mielellään myös turneelle. Olen suunnitellut tehtäviä kirjan käsittelemiseksi ja testaan ne marraskuussa täällä Kölnin Suomi-koulussa. Laita viestiä, jos kiinnostaa! :)

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Onnittelut ja mukana arvonnassa. Tuttuvapiirissä monta Hiljaa toivojaa.

    ReplyDelete
  5. Meillä olisi etsinnässä ihana iltasatukirja. Tässä olisi loistava vaihtoehto. Itse rakastin lapsena iltasatuja, joten on kiva tarjota omalle lapselle samaa. :)
    Onnittelut Heidi vielä mahtavasta esikoiskirjasta!

    -Tuija S.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kauniista sanoistasi <3 Arpa on täytetty :)

      Delete
  6. Onnea, onnea!
    Mukana kivassa arvonnassa! Meillä olisi monta innokasta lukijaa.
    -minttu47-
    minttu47@gmail.com

    ReplyDelete
  7. Mukana arvonnassa :)
    anna_88@luukku.com

    ReplyDelete
  8. Onnittelut!
    Innolla arvontaan, meille tämä kirja olisi enemmän kuin tervetullut :).
    Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

    ReplyDelete
  9. Onnea<3Mukaan arvontaan.
    nelliina(@)yahoo.com

    ReplyDelete
  10. Onnea! :) Mukana arvonnassa.
    sirkkulitm@gmail.com

    ReplyDelete
  11. Paljon onnea! Mukana arvonnassa :)
    hilsan@luukku.com

    ReplyDelete
  12. Tämähän kuulostaa lastenlapsilleni kirjoitetulta <3!
    anu.tanskanen(at)pp.inet.fi

    ReplyDelete
  13. Paljon onnea! Mielellään mukana arvonnassa.

    ReplyDelete
  14. Onnea onnea onnea! Jos ei onni potki niin tilaan kirjan vuosien välissä Suomessa, just eilen varattiin liput :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Eeva! Kyllä tätä pitäisi kaikista hyvin varustelluista kirjakaupoista löytyä =)

      Delete
  15. Onnea kirjasta :) Olen mukana arvonnassa.

    ReplyDelete
  16. Onnea esikoiskirjailijalle! Itsekin olen haaveillut lastenkirjan kirjoittamisesta, mukavaa lukea täältä blogista prosessistasi. :) Mukana arvonnassa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siitä vaan sanoista tekoihin eli haaveita toteuttamaan :)

      Delete
  17. Arvonnassa mukana. Siskoltasi oon kuullu kehuja kirjasta (ja hänen kauttaan eksyny tähän blogiinkin ja jämähtänyt seuraajaksi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooh kiitos <3 Mukava kuulla, että Hilja on jo löytänyt ystäviä :)

      Delete
  18. Paljon onnea! Hieno saavutus :)
    ellijapii@gmail.com

    ReplyDelete
  19. Hei ja superonnittelut! Hyvä syy riemuita, anna palaa! Kiipeä katolle ja kilju megafoniin: UUSI KIRJA JULKAISTU. KANNATTAA LUKEAAAAAAAAAAAAAAAA! Kristiina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihaahhaha, kiitos aamun nauruista =D Ehkäpä mä tuon vielä toteutankin!

      Delete
  20. Onnea kirjasta! :) mukana ollaan arvonnassa.
    niinaarvonnat@luukku.com

    ReplyDelete
  21. Onnea kirjasta! Kyllä sitä aikaansaannoksiaan saa esitellä! Itse en ole kirjoittanut kirjaa, mutta luulisin, että varsinkin esikoiskirja on vähän kuin vauva, sitä haluaa jokaisen vieraan ihastelevan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä, onhan tuo Hilja vähän kuin oma lapsi =) Pelottavin hetki oli päästää se maailmalle eli lähettää kustantamoon. Nyt teksti on saanut kuvat ja hienon ulkoasun, joten siihen on tullut jo vähän etäisyyttä. Ihmeellistä tämä silti on <3

      Delete
  22. Paljon onnea esikoiskirjan johdosta! Mukana arvonnassa :)
    netteri@gmail.com

    ReplyDelete
  23. Onnea kirjasta, se näyttää upealta :) Ilolla mukaan arvontaan, lapseni rakastavat kirjoja ja lukemista. riiti81(At)gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Minäkin olen eri onnellinen Nadjan kuviin ja erityisesti tuohon kanteen =)

      Delete
  24. Onnittelut! :3

    liina.mamma(a)gmail.com

    ReplyDelete
  25. Suuret onnittelut!! Mahtavaa! :D Ehdottomasti mukana arvonnassa, onneksi ehdin vielä.

    arjenkarusellissa@gmail.com

    ReplyDelete
  26. Paljon onnea! Hieno saavutus! :)
    matsalikka@gmail.com

    ReplyDelete
  27. Paljon onnea! :)
    Olen tätä hypistellyt kirjastossa ja kirja näyttää tosi kivalta. Mukana arvonnassa.

    kirjojenkeskella @ gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos!
      Hihi, et sitten kuitenkaan uskaltautunut lainaamaan vai kuinka? =D

      Delete
  28. Onnittelut! Mukaan kivaan arvontaan!
    siinatar@gmail.com

    ReplyDelete
  29. Huh, täälläkin alkoivat silmät hikoilla postausta lukiessa. Rakastan kuulla, miten ihmisten unelmat toteutuvat - kiitos, että olet jakanut osan prosessia meille ja suurensuuret onnittelut esikoiskirjasta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ole hyvä vaan <3 Ja isot kiitokset onnitteluista! Johonkin nämä kaikki tunteet ja ajatukset on pitänyt purkaa, ja tämä blogi on tarjonnut siihen hyvän mahdollisuuden =)

      Delete
  30. Mukana arvonnassa :) Asun ulkomailla ja kasvatan pientä tyttöäni suomenkieliseksi - mikä olisi sen parempaa kuin lukea hänelle tätä kirjaa. Onnea kirjailjanuran alusta!

    paula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juuri kuulin, että kirjaa luetaan iltasaduksi kaksikielisessä perheessä ja kuulemma joka ilta selitellään myös sanoja ja laajennetaan sanavarastoa =)

      Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?