Sunday 15 July 2018

5 stereotypiaa Münchenistä - totta vai tarua?

München tunnetaan jalkapallosta, kukoistavasta teollisuudesta ja oktoberfesteistään. Konservatiivinen Bayerin osavaltio on hyvin toisenlaista Saksaa kuin länsikulman iloinen Köln tai pohjoisen raikas Hampuri. Tunnustan, en oikein tiennyt, mitä odottaa, kun päädyin lähtemään spontaanille kaupunkilomalle Müncheniin.

Parin päivän ajan testasin ennakkoluulojani ja kaupungista kuulemiani stereotypioita. Tässä teille tutkimusteni tulokset: 

1. Münchenin on perinteisintä Saksaa, joten siellä kuljetaan dirndleissä ja nahkahousuissa - TARUA

Heti alkuun voin paljastaa, etten juuri nähnyt nahkahousuja tai dirndleitä tai kuullut jodlausta. En voi sanoa pettyneeni, vaikka saksan oppikirja antoikin kaupungista eri käsityksen. Perinneasut ovat toki oluttupien työntekijöiden työasuina mutta muuten nahkahousuja saa  hakemalla hakea katukuvasta. Oktoberfestien aikaan tilanne on tietysti eri.

Jodlaustakaan en kuullut, mutta ehkä sen vuoksi pitää jo mennä etelämmäs. Alpit odottavat noin tunnin ajomatkan päässä suurkaupungista, ja seuraavan kerran minun pitänee jatkaa sinne leikkimään Pikku Heidiä.
Kuva Pixabaystä, koska tätä näkyä en Münchenissä kohdannut.
2. Münchenissä puhutaan bayerin murretta, joka kuulostaa muualla Saksassa huvittavalta - TARUA

Parin päivän empiiristen tutkimusten jälkeen voin sanoa, että Münchenin keskustassa kuulee enemmän vieraita kieliä kuin perinteistä bayerilaista murretta. Tämä hieman yllätti, mutta ainahan kaupunki on eri asia kuin sitä ympäröivä pampa.
Münchenissä sijaitsevat monien kansainvälisten firmojen pääkonttorit ja kaksi isoa yliopistoa, joten kaupungissa asuu ulkomailta tulleita opiskelijoita ja lukuisia ekspat-perheitä. Toisaalta kuuluisa kaupunki vetää myös turistilaumoja, joten keskusta-alue on monikielinen.

3. Kaupunki on Saksan rikkain, mikä näkyy katukuvassa - TOTTA ja TARUA

Düsseldorfiin verrattuna München ei vaikuttanut rikkaalta ja pröystäilevältä. Toki siellä on katuja pullollaan merkkiliikkeitä ja asuinalueita, joihin taviksilla ei ole asiaa. Samalla keskustan vanhat italialaistyyliset kirkot, Biergartenit ja ketjuliikkeet kutsuvat tavallista kulkijaa. Müncheniläiset ovat toki tyylikkäästi pukeutuneita, ja kaupunkilaisista tuli mieleen tikkitakkiset münsteriläiset, mutta suurkaupunkiin mahtuu paljon erilaista väkeä.
Düsseldorfissa kaduille puskee toinen toistaan hienompia autoja, mutta Münchenissä luksusautoja ei juuri näkynyt, koska suuri osa ydinkeskustasta on autotonta aluetta. Paikalliset käyttävät kuulemma mielellään julkisia ruuhkien välttämiseksi. Metrot olivatkin erinomaisen siistejä ja toimivat hyvin.
Mutta toki kaupungin hyvä elintaso näkyy esimerkiksi siinä, että siellä on erittäin siistiä ja vuokrataso on Saksan korkein. En edes halua ajatella, mitä keskustan kulmalla asuminen maksaisi. 

4. Biergarteneissa juodaan olutta litran tuopeista ja syödään paljon lihaa - TOTTA

Olin ollut Münchenissä kaksi tuntia, kun löysin itseni biergartenista. Kasvissyöjälle tilanne oli hieman haastava, mutta tiskiltä löytyi myös fetasalaattia ja paikallista juutsoherkkua obatzdaa, jota syödään jättimäisen bretzelin kanssa. Muuten voin sanoa, että grillit notkuivat erilaista potkaa, kylkeä ja makkaraa, ja oluen ja lihan ystävä olisi täällä paratiisissaan.
Mutta ne juomat! Kello 17 jälkeen olutta ei tarjoilla kuin isoissa litran tuopeissa. Minun oli siis ostettava litran radler (sekoitus limonaadia ja olutta), koska olin tiskillä torstai-iltapäivänä klo 17.04. Täytyy sanoa, että juominen kävi työstä ja lähinnä ihmettelen paikallisten Oktoberfest-kestävyyttä. Pelkkä täyden tuopin kallistaminen vaati käsivoimia.

Hauskaa muuten on se, että biergarteneihin saa tuoda myös omat ruuat mukanaan ja vain juomien ostaminen on pakollista. Alueelle voi siis tulla pitämään omaa piknikkiä, kunhan tilaa jokusen juoman, tai sen yhden litrasen. Yksi afterwork-olut saa Münchenissä aivan uusia tasoja.

5. München on tylsä bisneskaupunki, jossa ei ole mielenkiintoista nähtävää - TARUA

Olin rehellisen yllättynyt siitä, miten monipuolinen kaupunki München on. Keskustan ostoskadut olivat toki täysiä, mutta vanhan kaupungin pienillä kujilla oli tilaa talsia. Münchenistä haetaan myös italialaisvaikutteita, jotka näkyvät esimerkiksi siitä, että kirkot ovat keskellä tavallisia katuja ja kortteleita.
Münchenin keskusta on rakennustyyliltään yllättävän harmoninen, mikä selittyy sillä, että kaupunki pyrittiin toisen maailmansodan jälkeen rakentamaan takaisin sellaiseksi kuin se oli ollut. Paikallisten konservatiivisuus näkyy siis konkreettisesti katukuvassa.

Suurkaupungiksi München on myös hyvin vihreä, sillä keskustan hälinää voi paeta vaikka Englisches Gartenin varjoihin tai vuoden 1972 olympialaisiin rakennettuun ja edelleen käytössä olevaan Olympia-puistoon.
Erityisesti ihastuin keskustan pohjoispuolella sijaitsevaa Schwabingin kaupunginosaan, jonka kadut täyttyivät toinen toistaan kauniimmista taloista. Olo oli kuin Helsingin jugendkortteleissa, mutta sillä erotuksella, että täällä kadut olivat pitkiä ja kauniit talorivistöt jatkuivat loputtomiin.
Kirjoitan pian omaan postaukseensa muutamia matkavinkkejä, mutta tämän tekstin loppukaneetiksi todettakoon, että München on ehkä Saksan kaunein suurkaupunki ja paljon enemmän kuin kaupunkiin liitetyt stereotypiat antavat ymmärtää.

P.S. Jalkapalloon liittyy muuten vielä sellainen luulo, että paikalliset eivät ole Bayer Münchenin faneja, vaikka muu Saksa onkin, vaan kannattavat TSV 1860 Müncheniä, joka pelaa tällä hetkellä 3. liigassa.
14 comments on "5 stereotypiaa Münchenistä - totta vai tarua?"
  1. Minun oma stereotypiani oli, että Münchenissä on aina talvella paljon lunta ja pakkasta, koska se on 500m merenpinnan yläpuolella. Olin sitten helmikuun lopulla viikonloppuvierailulla, eikä lumesta ja pakkasesta näkynyt jälkeäkään.Oppaanani oli vuosikausia siellä asunut ja työskennellyt suomalainen.Oluen suhteen olen kranttu, ja tuli mieleeni, että voisin maistaa vehnäolutta ja se maistuikin hyvältä. Viininjuojatkin ovat Münchenissä heikoilla.Münchenissä korkeakulttuuri elää ja kukoistaa, ja se on kuuluisa Schwabingissa asuvasta hienostostaan ("Schikkeria:sta"), mutta en käynyt heidän ravintoloissaan.
    Suomalaisten turistien ei kannattaisi haukkua, että "saksalaiset" puhuvat huonosti tai eivät lainkaan englantia. Tosiasiassa ainakin kolmasosa müncheniläisistä on kaksikielisiä eikä se yhteinen kieli ole englanti vaan saksa. Münchenin 1,4 miljoonasta asukkaasta on 37,7%:lla eli 530 000:lla vierasmaalainen passi, minkä lisäksi tulevat ne maahanmuuttajat, jotka ovat ottaneet saksan kansallisuuden. Ulkomaalaisyhteisöt suuruusjärjestyksessä ovat turkkilaiset, kroaatit, kreikkalaiset, italialaiset, itävaltalaiset, puolalaiset, serbit ja bosnialaiset- ja hännillä seuraavat suomalaiset.Minäkin puhun vain hätätilassa ja huonosti englantia, enkä takuulla kenellekään suomalaiselle.;<) Vuoden 2011 jälkeen on Müncheniin muuttanut työn perässä paljon korkeasti koulutettuja ulkomaalaisia.
    Jalkapallo on Saksassa omnipräsent!Kannatta tutustua tarkemmin pelaajien sukunimiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. München oli tosiaan kansainvälinen tuulahdus siellä keskellä bayerilaista maaseutua. Täytyy sanoa, että junamatkakin oli sujuva ja miellyttävä, kun pysäkkejä oli niin vähän. Kölnistä pohjoiseen rata on aina täynnä ja ruuhkainen, ja kaupunkipysähdyksiä jatkuvasti. Toivon, ettei tämä jäänyt viimeiseksi reissuksi sille suunnalle! =)

      Delete
  2. saksan kaksi vanhinta kaupunkia ovat myös mielenkiintoinen kohde. Trier ja vuotta nuorempi Augsburg.

    Augsburgissa olen ollut 2 kertaa ohjatulla kierroksella, etenkin kaupungintalo ja Fuggerei (maailman vanhin sosiaalinen asumismuoto) ovat kierroksen kohokohtia. TOttakai myös englanniksi kierroksia. Kaupungin turistiinfosta keskustassa alkavat kierrokset eikä maksa juuri mitään. parista tunnista neljään, riippuen mitä kohteita.

    Augsbutg on oikeasti jännien tarinoiden kaupungi, mahtisuku FUgger mm. järjesti suojelusta Lutherille sekä organisoi paavin bannattua hänet tapaamisen kardinaalin ja lutherin välille.

    abe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos vinkeistä! =)
      Trierin reissua olen joskus jo suunnitellutkin, mutta toistaiseksi ajanut vain junalla läpi. Augsburgilla onkin todella mielenkiintoinen historia! Täytynee joskus lähteä automatkalle Saksan keskiosiin, sillä nähtäväähän täällä riittää.

      Delete
  3. Itsekin ihastuin kaupunkiin viime vuonna. Stereotypia - ajattelun ja ennakkoluulot pyrin aina jättämään kotiin tutustuessani uuteen paikkaan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, tämä olikin ehkä osittain kieli poskella tehty kirjoitus ;) Ainahan stereotypioissa voi pieni totuuden siemen olla, vaikka niiden kanssa saakin olla varovainen ja avoin mieli on paras matkakumppani.

      Delete
  4. Hauska postausidea ja oli mukava lueskella sitä, varsinkin kun Münchenistä tykkään kovin paljon. Tuota olutjuttua jäin ihmettelemään, että missä olet liikkunut, kun et ole saanut pienempää olutta. Itse en moiseen törmännyt vaan aina ainakin puolen litran tuopeissa olutta on saanut. Toki joissain yksittäisissä ravintoloissa voi olla toisin. Kirjoittelin muuten rakkaasta aiheesta oman postauksenkin, sillä sen verran vahvasti olut Müncheniin liittyy kuten totesit: https://kohteenamaailma.fi/eurooppa/munchen_ja_olut/

    München on kyllä kiva, täytyypä odotella mitä muita postauksia sieltä kirjoittelet. Tekemistä ja näkemistä siellä tosiaan riittää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. München nousi hetkessä minunkin suosikkikaupungikseni Saksassa! Ilmeisesti paikan omaa olutta sai ostaa vain isoina tuoppeina, mutta hiivaolutta olisi saanut pienempinä laseina. Olin Augstiner-panimon biergartenissa lähellä rautatieasemaa =)

      Delete
  5. Oltiin marraskuun lopulla Munchenissä ja me törmäsimme nahkahousuihin. Lisäksi Garmisch partenkirchenin leipomoon sattui samaan aikaan tulemaan joku kylähemmo kahville perinneasu päällä. Olin aivan myyty. Saattaa muuten olla että nuo perinteisemmät paikat eivät oikein sovi kasvissyöjille. HIH potkaa ja rasvaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, kasvissyöjällä oli mielenkiintoisia hetkiä lihatiskien äärellä =D
      Odotin tosiaan näkeväni useampia perinneasuja, mutta ehkä ne sopivat talveen paremmin kuin kesähelteelle.

      Delete
  6. Meillä on lento elokuussa varattuna Muncheniin, mutta suunnitelmat vielä täysin auki, että jäädäänkö sinne vai huristetaanko mihin suuntaan ensimmäiseksi :) Kuulostaa siltä, että ainakin perheen oluen ystävälle olisi koettavaa tuolla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannattaa kyllä ehdottomasti varata yksi päivä Müncheniin! Keskusta-alue on aika lailla käveltävissä ja yhdessä päivässä nähty, ja biergartenien leppoisa ja sosiaalinen tunnelma ehdottomasti kokemisen arvoinen =)

      Delete
  7. Olen käynyt kerran Munchenissa yöpymässä yhden yön, ja silloin jouduin sinne koska halusin päästä upouuden konetyypin lennolle mukaan. Vuokrasimme siis auton tuolta ja ajoimme suorinta tietä Sveitsiin...

    Siksi on kiva lukea näitä ja katsoa mihin voisi panostaa sitten seuraavalla kerralla. Tosin luulen että mitään uutta unelmakohdetta tuosta minulle tuskin voi tulla, sillä olutta en juo lainkaan, enkä syö muuta punaista lihaa kuin riistaa.

    Mutta nuo puistot vaikuttavat oikein kutsuvilta :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Münchenissä on onneksi todella monipuolinen ravintolatarjonta, joten ei tarvitse tyytyä pelkästään biergarteneiden grillivalikoimaan =) En tiedä, onko München kenenkään unelmakohde, mutta se on kaunis kaupunki, jossa voi viettää pari mukavaa kaupunkilomapäivää, vaikka matkallaan muualle. Alpit ja kaupungin ympäristö kutsuvatkin varmasti, jos tuolle seudulle vielä joskus palaan.

      Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?