Thursday 26 July 2018

Ulkosuomalaiset kirjailijat 8: Satu Rämö

Kuva: Björgvin Hilmarsson (instagram.com/retro_outdoors)
Satu Rämön tahti saattaa hengästyttää heikompia. Kahden lapsen äiti pyörittää Reykjavikissa skandinaavista design-kauppaa,  kirjoittaa suosittua blogia ja viihdyttäviä kirjoja, urheilee, järjestää hevosvaelluksia ja niin edespäin. Jos haluat tietää, miten tämä kaikki on mahdollista, lue Sadun kirja Unelmahommissa - Tee itsellesi työ siitä, mistä pidät (WSOY). Kirja on mielenkiintoinen ja inspiroiva ja ainakin minä hotkaisin sen parissa päivässä - ja inspiroiduin. 

1. Kuka olet ja mitä teet?
Satu Rämö, 38. Kirjailija, yrittäjä, bloggaaja. Suomalainen Islannissa. Asun Reykjavikissa perheeni kanssa (islantinen puoliso ja meillä kaksi lasta 8v ja 2v).

2. Miten päädyit asumaan ulkomaille?
Tulin Islantiin vaihtoon vuonna 2003, ihastuin maahan ja matkailin täällä paljon. Yhdellä reissulla tapasin tulevan puolisoni ja mielelläni muutin sitten lopulta tänne. 

3. Kerro nykyisestä asuinmaastasi.
Islanti on mahtava saari keskellä suurta merta, upea luonto ja mielettömän hienot maisemat, joita ovat muokanneet toisaalta jäätiköt ja toisaalta tulivuoret. Maailmanluokan luontonähtävyyksiä täynnä koko saari. Ihmiset ovat reippaita, iloisia ja sopivan itsevarmoja ja itseironisia. Ja he kertovat paljon hyviä tarinoita itsestään ja muista; täällä on loistavaa elää kirjailijana.
Kuva: Björgvin Hilmarsson
4. Miten sinusta tuli kirjailija?
Kirjoitin matkaopaskirjan Islannista vuonna 2008. Siitä se sitten lähti. Koin pitkän muodon kiinnostavana ja se inspiroi. Huomasin että tekstiä syntyy ja pitkäänkin matksuun pystyi luomaan hyvää vääntöä. Sen jälkeen oon julkaissut kymmenkunta kirjaa.

5. Mitä kirjoitat?
Lähinnä asiaproosaa. Islantilaisesta elämästä, myös matkakirjoja ja viime aikoina uuden työntekemisen muotoihin ja lifestyle-yrittäjyyteen liittyviä kirjoja.
Kuva: Janita Autio (http://janitaautio.com/)
Viime vuonna ilmestyi yhdessä Hanne Valtarin kanssa kirjoittamani teos Unelmahommissa (WSOY), joka kertoo siitä, miten harrastuksesta voi halutessaan tehdä työn ja kuinka työelämää ja työssä menestymistä voi miettiä tuoreista näkökulmista. Kirjamme saa pian jatkoa, ja olemme nyt vuoden verran julkaisseet samaan aiheeseen liittyvää podcastia Unelmaduunarit. (https://www.acast.com/unelmaduunarit)

Vuonna 2015 julkaistu Islanti-kirjani Islantilainen voittaa aina (WSOY) osoittautui niin suosituksi, että saa myös jatko-osan. Järjestyksessään 10. kirjani Islantilainen kodinonni (WSOY 2018) kertoo islantilaisesta tavasta olla perhe, sillä  olen saanut paljon kysymyksiä siitä, miksi Islannissa on niin korkea syntyvyys, miten tasa-arvoiset vanhempainvapaat ovat toimineet täällä ja millaista tällaisella pikkusaarella ylipäätään on kasvattaa lapsia.

Kirjoitan myös Salamatkustaja-blogia sekä lehtijuttuja ja kolumneja. Tykkään kirjoittaa tekstejä monipuolisesti: pitkää ja lyhyttä muotoa, asiajuttuja ja vapaampaa irroittelua.

6. Näkyykö ulkomailla asuminen teksteissäsi?
Jep, ainakin aihevalinnoissa.

7. Onko sinulla kirjoittamiseen liittyviä rutiineja eli miten kirjasi syntyvät?
On. Teen aina ensin perusteellisen suunnitelman sekä sisällöstä että aikataulusta, kunnes ryhdyn kirjoittamaan. Suunnitelmaan on hyvä turvata, vaikka se muuttuisikin ajan myötä. Ennen kuin aloitan, mulla on melko selvänä mielessä se mitä olen tekemässä, milloin se valmistuu ja kuka kustantaa. Aika kirjan kirjoittamiseen on tiukalla muiden töiden, perheen ja harrastusten takia eli on pakko olla aika suunitelmallinen, että saa jotain valmiiksikin.
Kuva: Björgvin Hilmarsson (instagram.com/retro_outdoors)
8. Miten pidät yllä suomen kieltä vieraskielisessä ympäristössä?
Kirjoitan paljon, etenkin blogin päivittäminen ja instagram-viesteily päivittäin pitävät yllä kielitajua. Luen paljon ja vain suomeksi. Puhun lasteni kanssa suomea, mikä sekin ylläpitää omaa kielitaitoa.
Kuva: Björgvin Hilmarsson
BONUS: Kaipaatko Suomesta jotain ja mitä?
Joo! Suomenkielistä teatteria ja elokuvaa ja kirjakauppoja. Myös järjestelmällisyys, Islantiin verrattu edullinen hitataso ja lämpimät säät ovat asioita, joita välillä kaipaan. Ja talvisin hyviä murtsikkalatuja, niitä kun täällä on aika vähän.



Sarjan aikaisemmat osat:
2. Anu Patrakka, Portugali
4. Max Manner, Luxemburg
Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?