Sunday 6 January 2019

Näillä vinkeillä raskaaksi

Kuva: Pixabay
Laita kirves sängyn alle, tee päälläseisonta, juo greippimehua, huuda hallelujaa, käy vieraissa ja juokse saunarakennuksen ympäri. Onhan näitä kuultu. Raskaaksi tulo on kuitenkin korkeampaa matematiikkaa, johon saattaa voida vaikuttaa mutta oikeastaan ei.

Olen ehtinyt pohtia raskautumista useamman vuoden ajan, joten tässä vinkkini ja lähiympäristöstä kerätyt havainnot kaikille raskaaksi haluaville. Tärkein niistä lienee se, että älä ota sitä niin vakavasti, vaan nauti elämästä sellaisena kuin se on, sillä joskus asiat tapahtuvat omalla ajallaan.

1. Kilpirauhanen

Jotkut lääkärit kehottavat tarkistamaan arvot ennen projektiin ryhtymistä, toiset eivät puhu tästä mitään. Raskaaksi tullakseen arvojen tulee olla mahdollisimman matalat, alle kaksi tai jopa yhden kieppeillä, sillä muuten elimistö ei jaksa aloittaa raskautta. 

Itse kävin lopulta ystävien kehotuksesta kokeessa, ja mitä sieltä selvisikään. Arvoni olivat 3,8, kun normaalin raja on 4. Sain lääkityksen heti, ja luultavasti tämä selittää varhaiset keskenmenot ja hitaan raskautumisen. Arvoni saatiin alemmas - ja tulin raskaaksi ensimmäisestä varsinaisesta yrityskuukaudesta. 

2. Viini

Tanskalaisen tutkimuksen mukaan viini on parempi raskautumisen kannalta kuin olut, muistan lukeneeni. Tekstin mukaan naiset, jotka joivat viiniä tulivat helpommin raskaaksi kuin olutta nauttinut vertailuryhmä. Toisaalta isoäidilleni oli aikoinaan puhuttu oluen hyvistä vaikutuksista raskautumiseen, joten tiedä häntä.

Punaviinin sanotaan auttavan kiinnittymisessä. Kaikkina kuukausina, jolloin olen onnistunut raskautumaan, olen juonut skumppaa tai shamppanjaa. Oman kokemukseni perusteella suosittelisin siis kyseisiä tuotteita, mutta tietysti vain plussaan asti.

Tiedän myös viinijuhlilla tai muilla hyvin kosteilla lomamatkoilla alkunsa saaneita vauvoja. Toki plussaaminen onnistuu myös ilman alkoholia, mutta suosittelen jatkamaan kohtaan 4.

3. Ferritiini ja rauta-arvot

Tästä puhutaan erityisesti keskenmenoja kokeneiden kesken. Ferritiini eli varastorauta on tärkeä kehon voimanlähde, ja sen puute tai vajaus vaikuttaa raskautumiseen. Erityisesti jo keskenmenoja kokeneilla rautavarastot voivat olla tyhjät pitkien vuotojen takia. Arvon mittaaminen pitää pyytää erikseen, mutta se kannattaa toki tarkistuttaa, jos kaikki muu vaikuttaa olevan kunnossa, mutta raskaus ei vain ala. 


4. Rentous

Liittyy kohtaan 2.


Ensimmäisinä yrityskuukausina, kun pidin hommaa nopeana läpihuutojuttuna, laskin tiukasti päiviä, tein turhia raskaustestejä ja murruin joka kerta, kun kuukautiset alkoivat. Pidimme häiden alla pitkän yritystauon, ja kun jatkoimme projektia, päätin olla stressaamatta, koska se toisi vain pahaa mieltä ja kiusaisin vain itseäni.

Sain ensimmäisen plussa kuussa, jossa olin alkanut miettiä, että olen elämääni onnellinen, vaikka lapsia ei koskaan tulisi, sillä on niin paljon kaikkea muutakin. Kun tajusin tämän, helpottivat paineet ja odotukset aika lailla ja kehokin rentoutui. Samassa kuussa oli ollut myös monia hauskoja kekkereitä, joten alkoholilla on saattannut olla vaikutusta asiaan. 
Kuva: Pixabay
5. Pidä itsesi kiireisenä

Tiedän, tämä on helpommin sanottu kuin tehty ja kuulostaa ärsyttävältä, mutta toimii yllättävän tehokkaasti. Varsin moni on raskautunut juuri silloin, kun sitä on vähiten odottanut. Elämässä on ehkä alkanut uusia juttuja, on ollut opiskeluja, matkoja tai gradun kirjoittamista eivätkä ajatukset ole ehtineet kiertyä siihen, mitä munasolut puuhastelevat.

Itselleni kävi juuri näin. Onnistunut raskaus alkoi sen kuukauden aikana, kun olin koko ajan menossa  yhdestä mielenkiintoisesta tilaisuudesta toiseen ja sitten taas lentämässä Suomeen. Elämässä oli niin paljon kaikkea hauskaa, ettei koko raskausasia käynyt mielessäkään. Tämä oli tosin harkittu taktiikka: toisen keskenmenon jälkeen päätin, että teen syksyllä kaikkea kivaa ja paljon, jotta ajatukset pysyvät muualla. Tämä toimi yllättävän hyvin.

6. Älä laske päiviä

Tämä oli uuden lääkärini ensimmäinen ohje. Toki kehotetaan, että kierron alussa heilutellaan lakanoita joka toinen päivä, mutta tästä ei saa ottaa liikaa suorituspaineita. Tietysti on hyvä, jos suurin piirtein tiedät, millä viikolla ovuloit, mutta ajoitus ei välttämättä ole päivästä kiinni. Tiedän aika tarkkaan, että omat raskauteni ovat alkaneet niin, että hommat on hoidettu jo ovulaation alla eikä irtoamispäivänä. Katso seuraava kohta.

7. Älä ole kotona

Meillä kaksi kolmesta tärpistä on tullut niistä viikonlopuista, joissa toinen on ollut poissa kotoa. Mies oli menossa testattavaksi samoihin aikoihin kun ensimmäinen plussa tuli, mutta halusi mennä testaamaan, että onhan se varmasti hänen, heh.

Tuttavapiirissa on tiettävästi lapsia, jotka ovat saaneet alkunsa, vaikka aktin ja varmaksi todetun ovulaation välissä on ollut useita päiviä ja toinen ei ole ollut kotona. Siittiöt voivat säilyä mukavissa oloissa useita päiviä, joten yllätyksiä sattuu. Palaa kohtaan 6.

8. Nauti elämästä

Liittyy kohtaan 5.

Älä unohda, että elämä on paljon muutakin kuin vauvan vääntämistä. Tiedän, vauvakuumeen ollessa kovimmillaan on hankala ajatella elämää eteenpäin muuta kuin ovulaatio kerrallaan. Mutta itseäänhän siinä lopulta vain kiusaa.

Ensimmäisen yritystalven aikana oli raskasta. Elämä pyöri vain yrittämisen ympärillä ja unohdin elää muita suunnitelmia. Sitten päätin, että näinkään ei voi olla ja elämästä tuli paljon keveämpää. Itse asiassa se muuttui niin mielenkiintoiseksi, että ajatus lapsen saamisesta alkoi jopa epäilyttää, koska oli niin paljon kaikkea muuta jännää.

Nyt tuntuu, että asioiden piti mennä juuri näin. Sain rauhassa aloittaa tuoreen kirjailijanuran ja kerätä viime vuodet mielenkiintoisia kokemuksia, ja nyt olen hyvillä mielin lähdössä kohti suurta elämänmuutosta. Kun surin ensimmäistä keskenmenoa, saman kokeneet sanoivat, että vaikka on rankkaa, kun se lopulta onnistuu, tuntuu siltä, että näin sen piti mennä. En tiedä, onko tämä psykologista itsesuojeluvaistoa, mutta allekirjoitan sen täysin.

Näillä vinkeillä raskaaksi - tai sitten ei. Lopuksi täytyy nimittäin muistaa, että raskauden alkaminen on ihmeellinen yhtälö, jossa monen asian pitää klikata. Vaikka tekisi kaiken "oikein" eikä tutkimuksista löytyisi mitään, ei välttämättä silti onnistu. Kannattaa muistaa kohdat 4, 5 ja 8 <3


Jaa kommentteihin oma vinkkisi tai kokemuksesi!
6 comments on "Näillä vinkeillä raskaaksi"
 1. Just näin, jälkikäteen on helppo olla jälkiviisas ja sanoa että näin sen pitikin mennä. Mutta niin sen nyt vaan piti mennä. ;) Onnea vielä <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, toisinkin olisi voinut käydä, mutta just nyt tuntuu siltä, että aikaisemmin ei olisi sopinutkaan =) Ja kiitos onnitteluista!

   Delete
 2. Akupunktio, vyöhyketerapia, greipit ja greippimehu, luontaistuotteet (mm. gelee royale, kiinalaisen lääketieteen yrtit), E-vitamiini, kromi... :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huh, onhan sitä listaa. Kyllä lapsenteosta saa itselleen projektin, jos haluaa. Minä en halunnut vaan tyydyin vaatimattomampiin keinoihin ja aikaan :D

   Delete
 3. Kaikki akupunktiosta vyöhyketerapiaan, greippimehuun ja pekaanipähkinöihin kokeiltu. Vitamiineja niin paljon että jouduin sairaalaan rautayliannostuksesta johtuneen ummetuksen takia. Myös ivf x 6 takana. Vieläkin odottelen sitä 'omalla ajallaan'-kohtaa, nyt sillä punaviinikuurilla 😂 😉 ja olen 40v. Elä ajattele sitä, makaa jalat kattoa kohti seksin jälkeen, meditoi, puhu olemattomalle lapselle. Kaikki on yhtä tyhjän kanssa. Se joko tapahtuu tai sitten ei, lääketieteen avulla tai ei, Jumala, royal royal geleet ja mindfullnessit on ajan hukkaa. Kuullostanko katkeralta? Taidan edelleen sitä olla vaikka olin muka jo sinut asian kanssa. Joku tässä postauksessa nosti myös mielensäpahoittajan esiin , vaikka et sitä takuulla tarkoittanut. Kiitos ja anteeksi 😚

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä teema on tosiaan aika arka eikä tarkoitus ollut pahoittaa kenenkään mieltä <3
   Aina toivon, että ne, jotka lasta kovasti haluavat ja siitä unelmoivat, sellaisen myös keinolla tai toisella saisivat. Olen pahoillani, että teidän tie on ollut mutkikas. Sehän tässä on, että kaikkea voi kokeilla mutta mitään takeita ei ole. Itse olin jo ajatellut, että jos ei luonnostaan tärppää, elämässä on muutakin emmekä lähde testaamaan lääketieteen keinoja. Tsemppiä ja lempeitä tuulia! <3

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?