Sunday 10 February 2019

Vääksyn kanava ja täydellinen kesäpäivä

Joskus täytyy mennä kauas nähdäkseen lähelle. Eihän sitä silloin nuoruudessa osannut ihmetellä, että koulurakennuksen ikkunoista näki kahdelle järvelle, välitunnilla saattoi kiivetä harjulle ihailemaan maisemia tai liikuntatunnilla pulahtaa järveen. Seudun kauneus oli silloin itsestäänselvää.

Vääksy on tullut tunnetuksi Ultra Bran kappaleesta Kuule Suomi, jossa ajetaan Vääksyn kautta, ja monet ovat kuulleet Vääksyn kanavasta, joka tarjoaa vesireitin Lahdesta Jyväskylään. Kanava onkin kunnan ylpeys ja ehdoton vetonaula, vaikka paikalliset tietävätkin, että kesäsesongilla ei kannata lähteä ajamaan kanavasillan yli, joka on jatkuvasti ylhäällä.

Vääksyn kanava
Lapsena tänne tultiin katsomaan laivoja ja syömään jäätelöä tai lähdettiin risteilylle. Sama konsepti toimii edelleen. Sen verran turvallisuusohjeet ovat tosin muuttuneet, ettei sulkujen yli saa enää kävellä ja valkoinen aita kiertää sulkuallasta.
Hyvän kävelylenkin saa, kun reippailee kanavan koko pituudeltaan ees ja taas. Kanava on 1,3 kilometriä pitkä, ja kavanaa tarvitaan, koska Vesijärven vedenpinta on kolme metriä korkeammalla kuin Päijänteen, vaikka Päijänne muuten paljon syvempi järvi onkin. Päijänne lukuisine saarineen on monen veneilijän suosikki, ja Vääksyn kanava onkin Suomen vilkkain veneilykanava.

Kun kävely alkaa väsyttää, voi pysähtyä nauttimaan virvoittavia juomia Kanavan panimon terassille. Vääksyssä edelleen toimiva mylly innoitti paikkakuntalaiset oluen tekoon, mikä on johtanut jo kansallisestikin huomattuihin mallastuotteisiin.

Kanavan panimon X Bönthöö bönthöö palkittiin nimittäin viime kesänä Suomen parhaat oluet -kilpailussa parhaana marja-, hedelmä- ja hapanoluena. 
Virkistäytymisen jälkeen päivää voi jatkaa vaikka Panimon terassin takana sijaitsevassa Päijännetalon kalastusmuseossa. Tai ehkä läheisellä Toivo Kärki-lavalla on juuri menossa tapahtuma? Ainakin lähistön putiikit kannattaa vilkaista.


Lounaspaikaksi sopii ravintola Kanavan kunkku ja sen terassi, jotka sijaitsevat suuressa puutalossa kanavan varressa, uuden keskustan puolella. Kunkun terassilla on myös säännöllisesti pieniä konsertteja, ja sen takana olevassa galleriatalossa on usein kiinnostavia näyttelyitä.
Kuka pidempään haluaa  paikkakunnalla viihtyä, suosittelen myös majoitusmahdollisuuksia. Hotelli Tallukka on ollut paikallaan niin kauan kuin minä muistan, ja hiljattain se on taas remontoitu hotellikäyttöön. Hotellin vierestä löytyy niin maisematorni kuin Kanava-Golfkin, kuka sellaisesta tykkää. 

Perinteisempi ja tunnelmallisempi majoitusmahdollisuus on vanhassa Vääksyssä sijaitseva Apteekinmajoitus. Vanha puutalo toimi 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä aina 50-luvun loppuun apteekkina, mutta viimeiset kymmenen vuotta se on kätkenyt sisäänsä seitsemän majoitushuonetta.

Itse ostoskeskusta ei tarjoa suurta visuaalista nautintoa suurine marketteineen ja tasakattoisine taloineen, joten vierailijan kannattaa ehdottomasti poikeita vanhaan Vääksyyn kanavan toiselle puolelle. Vanhoista puuhuviloista ja kivitaloista sekä uudisrakennuksista koostuva rinne nousee idyllisesti kanavan varteen. Liiketiloissa on monenlaista toimintaa, mutta muutama kauppa on pysynyt muita kauemmin.
Vanhan Vääksyn vesimyllymuseo.
Jos jotain tavaraa ei löydy Lauran kauppa - nimellä kulkevasta sekatavarakaupasta, sitä ei löydy mistään.  Taiteilija Nanna Suden äidin perustamaan kauppaan tullaan matkan takaa. Myös vaaleanpunaisesta kivitalosta löytyvä Ranskalainen kyläkauppa on käymisen tai vaikka kahvittelun arvoinen paikka.

Ennen kotiinlähtöä kannattaa vielä käydä uimassa Vesijärvelle Sirkkusen rannassa, jos leväkausi ei ole vielä alkanut. Rannassa järjestetään myös perinteiset Anianpellon markkinat aina elokuun toinen viikonloppu. Tai sitten voi käydä lähtökahvilla Päijänteen puolelle komeat maisemat näyttävässä Majakka-Paviljongissa. Kotimatkalle kannattaa hakea eväitä tai palkittua puhtikauraa Viipurilaisen kotileipomosta, joka sijaitsee Lahden tien varressa Kanava-Golfia vastapäätä

Täytyy sanoa, että tätä kootessa alkoi toivoa kesän pikaista paluuta ja kanavakauden alkua!

1 comment on "Vääksyn kanava ja täydellinen kesäpäivä"
  1. Ihana Vääksy! Mieheni vanhemmat ovat sieltä kotoisin ja edelleen heillä on kesäpaikka siellä. Viime kesänä nautimme helteistä sekä Vesijärven että Päijänteen rannalla. Apteekkimajoitus on muuten huippu!

    ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?