Tuesday 16 April 2019

Miten järjestää kirjahylly parhaiten

Kirjahyllyt tuntuvat olevan katoavaa luonnonvaraa, mikä surettaa meitä kirjafriikkejä ja kirjoista elantoaan saavia. Nykyisiin valkoisiksi sisustettuihin koteihin ei meinaa mahtua kirjahyllyjä, joka tuntuu olevan epämuodikas sisustuselementti - samaan aikaan, kun lukemisen hyviä puolia korostetaam entistä enemmän. Onneksi monissa lastenhuoneissa sentään löytyy vielä kirjavalikoimaa.

Toki meilläkin ajatellaan tilankäyttöä, sillä asunnossa ei ole liikaa neliöitä. Kirjoja ei välttämättä osteta enää konkreettisina esineinä vaan ne luetaan lukulaitteilla tai ostetaan tabletille. On tosin käynyt niinkin, että olen ihastunut lukuohjelmassa lukemaani kirjaan niin paljon, että olen ostanut sen myöhemmin myös paperikirjana. Riitta Jalosen Kirkkaus on yksi näistä.

Nykyisessä kirjahyllyssämme on muuten se hyvä puoli, että siinä on vielä kasvunvaraa.

Olen vuosien saatossa ehtinyt muuttaa lukuisia kertoja ja järjestää kirjahyllyni usealla eri tavalla. Nykyinen värijärjestys hallitsi jo edellistä asuntoa ja tulee pysymään vielä pitkään, koska visuaalisena ihmisenä värit ovat minulle tärkeitä ja minun on helppoa lähteä hakemaan kirjaa sen kansivärin perusteella. Kaikkien kirjastotyöntekijöiden kauhuhan on asiakas, joka tulee kertomaan, että etsii "sitä kirjaa, jossa on kissa ja punainen kansi...."

On monia tapoja järjestää kirjahylly. Värien lisäksi tiedän ainakin nämä:

Aakkoset

Jossain vaiheessa kirjahyllyni oli järjestetty aakkosten mukaan, mutta muistelen, ettei järjestys kestänyt kovin kauan. Tilanpuute vaivasi kuten aina, ja olin laiska järjestelemään kirjoja paikalleen.  Niinpä niitä kertyi poikittain hyllyjen päälle tai työnsin uusia kirjoja sinne, mihin mahtui sopimaan.

Tämä on ehkä yksi selkein järjestys ja auttaisi löytämään kirjat nopeasti, mutta vaatii säntillisyyttä.

Aikakaudet

Kirjahyllyn järjestäminen kirjallisuuden aikakauden tai vuosikymmenien mukaan vaatii jo harrastuneisuutta mutta kuulostaa sinänsä järkevältä.

Isäni on järjestänyt klassisen musiikin cd-hyllynsä tähän tapaan, mikä tarkoittaa, että levyn etsijän on suurin piirtein oltava perillä siitä, mille aikakaudelle säveltäjä sijoittuu. Että etsitäänkö nyt barokin vain nykymusiikin kohdalta. Valveutunut kirjaharrastaja voisi saada kivaa puuhaa asetellessaan modernistit ja realisti erikseen ja niin edespäin. 
Teemat


Kirjahyllyt voisi järjestää myös teemoittain. Tämä toimii hyvin ainakin silloin, jos kirjahyllyjä on paljon, ja ne on mahdollista sirotella moneen eri huoneeseen.

Lapsuudenkodissani noudatellaan tällaista järjestystä: käännöskirjat ovat oma kokonaisuutensa tv-huonessa ja samoin kuin kotimainen kaunokirjallisuus pienessä työhuoneessa. Isomman työhuoneen seinän peittämään hyllyyn on koottu kaikki tietokirjat, ja ompelu- ja askartelukirjoille on oma hyllynsä työpöydän vieressä. 
Fiilispohja aka sikin sokin

Tunnustetaan, tämä on ehkä se järjestys, joka vallitsi kirjahyllyssäni, ennen kuin aloin järjestää kirjat värien mukaan. Kirjat sijaitsivat hyllyssä täysin sattumanvaraisesti tai sen mukaan, miten ne oli tullut hankittua.

Eräällä ystävälläni on pitkä matala kirjahylly, jota hän täyttää järjestelmällisesti laittamalla uudet kirjat jonoon edellisten perään. Kun hylly on täynnä, hän ostaa siihen seuraavan jatkopätkän. Tällaisesta hyllystä kirjat löytää, jos muistaa suurin piirtein, milloin ne on saatu tai hankittu. Tällä hetkellä taitaa tosin olla, että hylly alkaa saavuttaa maksimimittansa, joten kohta täytyy alkaa karsia.

Viime aikoina on pitänyt kiirettä, ja lähinnä haaveilen siitä, että ehtisi istahtaa tuohon nojatuoliin ja poimia hyllystä sattumanvaraisesti kirjan, jota lukea tai selailla. Sillä tunnustettakoon se tässä: en ole lukenut kaikkia omistamiani kirjoja, kuten vaikka Kalevalaa.

Onko sinulla vielä kirjahylly ja mikä sen järjestys on?

9 comments on "Miten järjestää kirjahylly parhaiten"
 1. Kirjailijan mukaan minulla. Tosin visuaalisesti ei paras mahdollinen, sillä silmä halajaa värien mukaista hyllytystä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on kyllä varmasti selkeä järjestys, vaikka ei niin visuaalinen olisikaan =)

   Delete
 2. meillä on isossa hyllyssä on väljä värijärjestys. Joiltain osin siitä on joutunut tinkimään, kun kirjat ovat erikorkuisia, ja meidän hyllyssämme on nahkeasti säätövaraa.
  Haaveilen, että ehdin (=jaksan) jonain päivänä värikoodata sen kunnolla.

  Yritin houkutella miestä kirjanhyllyn karsintaan - se kun on niin valtavan iso ja sellaisenaan aika levoton ja tilaa vievä huonekalu. Tajusin itsekin, että eipä sieltä juuri mitään ole poistettavissa.

  Tarina kirjahyllyn järjestelyurakasta: http://kinttupolut.blogspot.com/2019/02/kirjahyllyhommeli-kuvarapo.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, tuo kirjojen karsiminen on kyllä haastavaa! Minä yritän säännöllisesti skannata kirjoja läpi mutta mies ei ole tehnyt vielä omaa osaansa. Meilläkin korkeimmat kirjat alahyllyllä vähän sekavammassa järjestyksessä.

   Delete
 3. Oi kun hauska postaus!:) iso kirjahylly olisi minun ja poikaystäväni haaveissa, tai hänellä varmaan oma kirjastohuone lukunurkkauksineen ;) nyt kirjat on järjestelty vähän aihepiireittäin, esim keittokirjat, lastenkirjat, lempparit, kirjastonkirjat jne.

  Ida
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aihepiirijärjestys on varmasti tosi toimiva! Oma pieni kirjastohuone olisi kyllä ihana. Isovanhemmillani oli sellainen, ja siellä oli ihanaa viettää aikaa =)

   Delete
 4. Löytyy vielä kirjahylly. Olen kyllä etsiskellyt uutta huonolla menestyksellä. Olen miettinyt jopa avohyllyä. Mie järjestän kirjat kirjailijan mukaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aijaa, etsitkö jotain erityistä vai miksi uutta kirjahyllyä ei ole löytynyt? Mä olen ajatellut, että ehkä kaapilliset kirjahyllyt voisivat joskus olla hyvät pölyn takia mutta meillä on niin korkeat huoneet, että tällä hetkellä kannattaa hyödyntää tila pituussuunnassa eikä näin korkeita kaappeja taida helposti löytyä.

   Delete
 5. Ei oo vielä löytyny mieleistä. Tai jos on, niin maksaa liikaa.

  ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?