Thursday 4 April 2019

Ulkosuomalaiset kirjailijat 20: Jarkko Stenius

Kuva: Ville Juurikkala
1. Kuka olet ja mitä teet?

Olen Jarkko Stenius, entinen thainyrkkeilijä, josta tuli kirjailija. Kirjailijan urani alkoi muistelmateoksella Nyrkkisankari, joka kertoi matkastani kovuuteen ja kovuudesta mielenrauhaan. Nyrkkisankarin jälkeen olen kirjoittanut romaanit Bangkokin veritiikerit ja Lohikäärmeen luola. Kaikki kolme kirjaani on kustantanut Like. Lohikäärmeen luola ilmestyy toukokuussa 2019. Kirjoittamisen lisäksi vedän thainyrkkeilyseminaareja ja yksityistunteja sekä mielenrauhan retriittejä.

2. Miten päädyit asumaan ulkomaille?

Yhtenä päivänä oivalluksen, että mä pystyisin tekemään näitä samoja hommia jossain lämpimässä maassa.

3. Kerro nykyisestä asuinmaastasi.
Thaimaa on mukava, monipuolinen maa. Tykkään eniten thaimaalaisten buddhalaisesta ”mai pen rai” -asenteesta (ei se mitään, ei haittaa) ja nykyään omassakin ajatusmaailmassani ja elämäntavassani on piirteitä buddhalaisuudesta.

4. Miten sinusta tuli kirjailija?

Kirjoitin muistelmateostani Nyrkkisankari 15 vuoden ajan. Se oli mitä parhainta itsetutkiskelua ja terapiaa, kun mietti omien tekojen syitä ja seurauksia. Romaaneja aloin kirjoittaa, koska tajusin sen olevan hommaa, jota voisin tehdä paikasta riippumatta.

5. Mitä kirjoitat?

Mulla on tällä hetkellä kesken neljä eri kässäriä. Kun yksi on tauolla ”hautumassa”, työstän muita. Lohikäärmeen luolan jatko-osa Lapsisotilaan kyyneleet on miltei valmis, ja se julkaistaneen kesällä 2020.

6. Näkyykö ulkomailla asuminen teksteissäsi?

Näkyy ainakin maisema- ja tunnelmakuvauksissa. Osa kirjojeni tapahtumista perustuu omiin kokemuksiini Thaimaassa.

7. Onko sinulla kirjoittamiseen liittyviä rutiineja eli miten kirjasi syntyvät?

Aluksi pystyin kirjoittamaan vain öisin. Nykyään kirjoitan melkein missä vain ja milloin tahansa. Keskittymiskyky on harjoitettava taito siinä missä kaikki muutkin mielen ominaisuudet.

8. Miten pidät yllä suomen kieltä vieraskielisessä ympäristössä?

Vedän retriittejä suomalaisille ja olen yhteydessä Suomeen.
Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?