Thursday 28 November 2019

Saksalaisesta säntillisyydestä eli lämmitysremontti

Talossamme on viime kuukausina vaihdettu lämmitysjärjestelmää. Se on sinänsä hyvä asia, koska keittiössämme oli ennen vanha kaasuboileri, joka napsahti säännöllisesti päälle ja jonka sääteleminen oli hankalaa. Se oli äänekäs ja siinä oli myös joka talvi ongelmia. Parin päivän mittaiseksi ilmoitettu remppa ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä...

Saimme keväällä vuokranantajalta kirjeen, jossa kerrottiin tulevasta remontista. Aloitusajankohdaksi kaavailtiin heinäkuuta. Minä sain saman tien sätkyn. Naapuriin tulee vauva toukokuussa ja meille heinäkuussa, joten oliko tämän tapahduttava juuri tänä kesänä. Puhelussa selvisi, että aloituksesta voitaisiin joustaa eikä homma tule olemaan isotöinen. Rauhoituin hetkeksi.

Toukokuussa asukkailta kyseltiin remontin toiveaikoja. Ilmeisesti se ei vaatisi kuin pari päivää per asunto ja viisi viikkoa kellarissa. Helppo homma. 

Pian selvisi, että kaikki naapurimme olisivat elokuun aikana lomalla, joten remontti olisi parempi tehdä ennen sitä. Me sanoimme, että ainoa mahdollisuus on heinäkuun alussa ENNEN laskettua aikaa ja sitten vain toivomme, että vauva ei tule liian aikaisin. Hieman oli jännitystä ilmassa, mutta onneksi vauva päätti odottaa, että keittiömme on taas käyttökunnossa.

Lopulta saimme aikataulun. Se ei ollut kaikilta osiltaan tarkka - ja piti ensimmäiset viisi päivää. Muutaman viikon hommaksi suunniteltu juttu ei nimittäin ole osaltamme täysin valmis vieläkään.
Maanantaiaamuna, kymmenen päivää ennen laskettua aikaa heräsimme ovikellon soittoon. Rempan ensimmäinen vaihe eli kaasuboilerien poistaminen aloitettiin meiltä, mutta sitä ei ollut ilmoitettu etukäteen. Keittiömme peiteltiin muoveilla ja poraaminen alkoi. Olin kauhuissani, mutta puoleen päivään mennessä homma oli valmis.

Harmi vain, että kukaan ei ollut muistanut huomauttaa, että kun kaasu poistuu lämmityksestä, se suljetaan koko talosta - ja meillä on kaasuliesi. Mies alkoi tiistaina tehdä ruokaa ja ihmetteli, kun liesi ei toimi. Soitto vuokranantajalle paljasti tilanteen. Mies tilasi pikapikaa induktiolieden ja ehti asentaa sen lopulta neljä päivää ennen vauvan laskettua aikaa. Minä lähdin mahani kanssa siksi aikaa kävelylle, sillä en halunnut nähdä toimenpidettä. Toivoin vain, ettei juuri nyt kävisi mitään.

Jos raskaus ei nostanutkaan verenpainetta, niin keittiömme kyllä. 

Uusi systeemi asennettiin siinä samassa hötäkässä lasketun ajan alla, luulen, mutta valitettavasti muistikuvani niiltä päiviltä ovat hatarat. Asunnossa juostiin monen viikon ajan niin monta kertaa, että olin iloinen äitiyslomasta, koska lyhyellä varoitusajalla ilmoitetut käynnit olisivat olleet muuten hankalia. Yläkerran pitkää työpäivää tekevät naapurit olivat jossain vaiheessa laittaneet lapun oveen, että hommat onnistuvat vain perjantaisin. Ja eräille toisille oli käynyt niin, ettei sovittuna aikana ollutkaan tullut ketään. Se siitä saksalaisesta säntillisyydestä ja täsmällisyydestä.

Ensimmäiset vauvaviikot saimme kuitenkin olla rauhassa, sillä vuokranantaja oli unohtanut ajatella rempan jälkitöitä, kuten sitä, miten uudet lämmitysputket peitetään ja kuka maalaa seinän. Elo- syyskuu odoteltiin siis maalaria sekä puuseppää tekemään putkien päälle laatikko, mutta lämmitysfirma kävi useamman kerran viilaamassa lämmitystä ja ilmaamassa pattereita. Jopa niinkin, että minä imetin sängyssä, ja vieressä kävi ukko kolkuttelemassa patteria.
Tällä hetkellä tilanne on se, että maalarin pitäisi vielä käsitellä tämä laatikko, joka on puolet isompi kuin olisi tarpeen, mikä vähän harmittaa. Naapureilla kävi niinkin, että ensimmäinen laatikko hajosi asennettaessa ja toisen kerran asentajat porasivat vesiputkeen. Kun haluaa saada mahdollisimman halvalla eikä projektia ole ennakolta suunniteltu kunnolla...

Mutta kiitokseksi kärsivällisyydestä vuokranantajamme on kutsunut koko talon (viisi asuntoa) ravintolaillalliselle.

Täytyy kuitenkin todeta, että nyt maalämmöllä toimivat patterit ovat tasaisemmin lämpimät ja asunto on hiljaisempi, kun boileri ei naksu päälle ja pois. Ja minä sain uuden hyllynpäällisen, johon kerätä kauniita purkkeja tai kasveja, jes.

P.S. Keskeneräisestä keittiöstä ei ole kuvia, sillä poistin hiljattain otoksia, joita ei välttämättä tarvitse säilyttää.
4 comments on "Saksalaisesta säntillisyydestä eli lämmitysremontti"
  1. Kuulostaapa tutulta, tosin hieman suuremmassa mittakaavassa. Meille syntyi neljäs lapsi kesken suuren talon täydellisen remontin, ja siellä heiluttiin keskellä kaaosta vauvan kanssa. Toleranssi ja kaaoksen hallinta kasvaa.Tsemppiä sinne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhhuh, kuulostaa rankalta! Kaikesta sitä kuitenkin selvitään.
      Siskoni rakensi myös taloa neljännen lapsen lapsen vauvavuonna, ja olihan se aikamoista. Tämä meidän remppa oli vain aikataulultaan outo ja epäselvä, mutta onneksi melkein kaikki sotkuiset ja ääneekkäät hommat saatiin tehtyä ennen vauvan tuloa - ja sitten odottivat kohteliaasti aikaa, jolloin jaksoimme paeta pienen kanssa ulos.

      Delete
  2. Jämptejä saksalaiset remonttimiehet toki ovat: lakaisevat aina jälkensä, kun lähtevät pois. Heh! Tulevat silloin, kun kerkiävät muilta työmailtaan, kuten huomasit.
    Kun ei ole yksi ainoa urakoitsija,joka koordinoi työt, niin pitää odottaa joka alan ammattimiestä erikseen. Siinä on puolensa, että olet äitiyslomalla. Työssä käyvällä onkin säätämistä, jos tarvitsee teettää vaikka kuinkakin pientä korjausta. Kummallista, että en ole nähnyt vielä ainuttakaan remonttinaista, naispuolista sähköasentajaa tai maalaria.
    Teillä on fiksu vuokraisäntä, joka arvostaa hyviä vuokralaisia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No kyllä, juuri näin!
      Vuokranantaja olisi toki voinut välttää tämän sotkun hyvällä etukäteissuunnittelulla ja niiden työmiesten perässä tosiaan saisi juosta. Edelleen puuttuu maalarin viimeinen silaus, mutta taitavat olla jo uusilla työmailla nämä tekijät.

      Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?