Thursday 7 September 2017

3 + 1 syytä valita kävely

Meta, Italia
En pidä lentämisestä, laivalla olo aina vähän hirvittää enkä aja autoa. Lopulta ei jää kovin montaa vaihtoehtoa, jos pitää nimetä oma lempimatkustusmuotonsa. Taitan matkat mieluiten kävellen, ja siihen on monia syitä. Keskityn tässä nyt lähinnä kaupunkimatkoihin, sillä toki muissakin kulkuvälineissä on omia hyviä puoliaan. Tässä siis 3 +1 syytä valita kävely

1. Kävely on ekologista ja ympäristöystävällistä,
sillä kävellessä ei kulu energiavaroja, jotka kasvattaisivat hiilijalanjälkeä ja kuormittaisivat ympäristöä. Ihmisen hiilidioksidipäästöt ovat erilaisia kuin auton. Kävelijä ei tarvitse paljon tilaa, ja siksi se on ideaalia juuri kaupunkien keskustoissa. Myöskään parkkitilaa ei tarvita, kunhan johonkin pääsee hetkeksi istahtamaan.

Kävelijän tankkaaminen on myös edullisempaa kuin bensaa tai dieseliä käyttävien menopelien. Toki jos pöytään katetaan vuosikertashamppanjaa tai muita erikoisuuksia, voi kävelijäkin tulla kalliiksi.

Matkalla tulee usein syötyä hyvin ja paljon, joten mikäs sen parempi tapa sulattaa ateria ja tehdä tilaa seuraavalle kuin kävely.

Ruoka on myös hyvä motivaattori. Muistan erään kerran norjalaisella luontopolulla, kun itse olin paluumatkalla jo aivan loppu enkä olisi jaksanut asetella askeliani. Matkaseuralainen kuuli, että maalissa odottaa herkullista keittoa ja lähti painamaan sellaista kyytiä, että en tiedä, mitä tapahtui. Itse olisin siinä vaiheessa tarvinnut vauhdin lisäämiseksi vähän erikoisemmat houkuttimet.
Tallinna, Viro
2. Liikunta on hyväksi selälle ja koko keholle,
ja siksi kävelyä kannattaa suosia. Se voi olla sitä niin sanottua hyötyliikuntaa eli kuin huomaamattaan tapahtuvaa paikasta toiseen siirtymistä tai sitten ihan suunniteltua vaeltamista. Vanhuus tuo mukanaan sellaisia asioita kuten jäykän selän, joten minä suosin kävelyä aina kuin mahdollista. Valitsenkin kävelyn julkisten kulkuvälineiden sijaan reissussa yleensä aina jos välimatkaa ei ole  paljoa enempää kuin 3 kilometriä.

Yleensähän matkaa kertyy toki reippaasti enemmän. Thaimaan reissun viimeisenä päivänä päätimme tehdä kaupunkivaelluksen ennen pitkää paluulentoa. Valitsimme reitille parikin kohdetta ja sitten lähdimme vaeltamaan. Saimme aikaan hyvän lenkin, vaikka pääkohteena ollut museo olikin sinä päivänä kiinni, ja saimme päivän askeleet varmasti kerrytettyä.

Reissulaisen paras ystävä ovat hyvät kengät, ainakin jos aikoo kovasti kävellä. Tiedän erään, joka on vaeltanut Nepalin vuoristossa menestyksekkäästi varvassandaaleilla, mutta itse suosin hyviä jalkineita. Tällä hetkellä vallalla oleva sporttinen tennarimuoti suosii meitä kävelyn harrastajia.
Coimbra, Portugali

3. Kävellen tavoittaa kaupungin tunnelman,
koska rauhallinen tahti mahdollistaa katselemisen ja pysähtelemisen ja kaupungin menoon mukaan heittäytymisen. Kävelijän on myös mahdollista pysähtyä helposti silloin, kun jotain kuvattavaa tai muuten ihmeteltävää löytyy. Minä olenkin porukasta usein se, joka tulee joukon viimeisenä, koska kaikkea pitää kuvata. Toisaalta jos kamera ei ole mukana, kuljen etunenässä, koska pidän reippaasta kävelystä.

Kaupungin läpi kävellessä ehtii haistella ja kuulostella sen ominaisuuksia. Millainen äänimaailma on? Miltä ihmiset ja talot näyttävät? Millainen tunnelma kaupungissa vallitsee? Perinteinen flaneeraus kuuluu ainakin tämän kaupunkiviikonloppuja harrastavan matkailijan lempiharrastuksiin.

Kun on kerran yrittänyt tunkea itsensä yhdestä Jerusalemin vanhan kaupungin porteista ruuhka-aikana sisään, tietää, mitä on ihmispaljous. 
Köln, Saksa

+ 1 Kävellen löytää paikkoihin, joihin ei muuten pääse
Jalkapelillä meneminen ei mahdollista vain helppoa pysähtymistä vaan myös tutkimusmatkoja kaupungin sivukujille ja sisäpihoille. Jalkautuminen onkin usein ainoa mahdollisuus löytää hyviä kuvauspaikkoja.

Joskus kannattaa ihan vain antaa jalkojensa viedä, ja katsoa, mistä itsensä löytää. Avoimista porttikongeista ja ovista kannattaa aina kurkistella. Tallinassa löysin ihanalle sisäpihalle, josta otin pitkään blogini bannerissa olleen seinäkuvan. Olen muutenkin fasadien ja värikkäiden seinämien ja yksityiskohtien kuvaaja. Kaupunkimaisema asettaa kuvaajalle toki sellaisiakin haasteita, kuin muut kulkijat ja autoilijat. Mutta se on toinen tarina se.

Minä liputan kävelylle, mikä on sinun lempikulkuvälineesi?
Mainz, Saksa

Joko seuraat minua Instagramissa? Postauksen kuvat ovat @viherjuuria-galleriassani julkaistuja kuvia. Tykkäillään!

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka syyskuun teemana on mieluisin matkustusmuoto. IGTT:n vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover.
Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

20 comments on "3 + 1 syytä valita kävely"
 1. Jokaikinen kommentti kävellen matkaamisesta on kieltämättä totta! Ja kun se vielä tekee hyvää niin keholle kuin mielelle. Minulla oli jalka kipeä kuukauden, tuli ihan jo ikävä lenkkeilyä siinä ajassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuukausi on kyllä pitkä aika ilman kävelyä!
   Toivottavasti koipi taas toimii, ja askeleita kertyy :)

   Delete
 2. Mukavaa huomata, että meitä kengänkuluttajia on! Totta joka sana, ja pidin tavastasi miettiä kaupungin aistimista jalkapatikassa.

  ReplyDelete
 3. Kiitos! Meillä näkyy olevan samat mieltymykset - kurkkaampa heti lukemaan sun blogia :)

  ReplyDelete
 4. vieraissa kaupungeissa kävellen, kotikaupungissa mieluiten pyörällä tai kävellen!
  Kotiloissa lihasvoimalla liikkuessa ajatukset lentävät ja vaeltavat vapaasti, vieraissa kaupungissa ehtii nähdä ja kokea ja eksyy hitaammin ja vähemmän kuin kulkuneuvoilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvin sanottu! Ajatukset tosiaan liikkuvat samalla kun kehokin. Eräs työkaveri kutsuu omaa, kävellen taittuvaa työmatkaansa meditaatioksi; minä saan usein hyvät kirjoitusideat työmatkalla pyörän päällä. Ja aina siinä matkan samassa kohdassa :)

   Delete
 5. Kyllä! Jalkapatikka on ihana tapa nähdä kaupunkia! Me tykätään sen lisäksi myös kulkea julkisilla, todella harvoin käytetään Uberia tai taksia - vaikka olisi edullistakin.

  Hahah, tämä kuvaa täydellisesti myös minua: "Minä olenkin porukasta usein se, joka tulee joukon viimeisenä, koska kaikkea pitää kuvata. Toisaalta jos kamera ei ole mukana, kuljen etunenässä, koska pidän reippaasta kävelystä."
  Mä tykkään niin paljon aistia, haahuilla, kurkkia ja miettiä, olisiko sittenkin tuolla jotain nähtävää ja kuvattavaa! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haahuilu ja kurkkiminen on ihan parasta! <3

   Delete
 6. Varoitan lähtemästä saksalaisen kaveriksi kaupunkikävelylle. Hehän ovat himovaelteljoita metsissä ja vuorilla. Valitettavasti he suorittavat fitnesohjelmaansa myös asvalttiviidakossa, painavat etukenossa kädet viuhuen tuntikaupalla läpi uusien kaupunkienkin, eikä ole aikaa fiilistellä saati istahtaa kahvilaan ja nauttia elämästä, tarkkailla erilaisia ihmisiä ihmisiä niin kuin minä metsäläinen. Minä en valokuvaa, vaan visuaalisena ihmisenä "säilön" kokonaisvaltaisesi kuvia aivoihini tuoksuja, makuja ja ääniä myöten. Ei ole jaettevaa kenellekään ja "kovalevylläni" on pieni, mutta sitä parempi kokoelma.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saksalainen tehokkuus näkyy siis jopa päiväkävelyllä. Norjalaisilla on vähän sama tyyli. Olen reipas kävelijä, mutta joudun silti pyytämään norjalaista ystävää kävelemään vähän hitaammin, jotta puhuminenkin onnistuu :D Kyllä täällä Kölnissä ainakin sunnuntaisin on Reinin rannalla aika leppoisa kävelymeininki. Itse siellä vakiolenkilläni niitä turisteja ohittelen :D

   Delete
 7. Kaveleminen (ja ennen kaikkea juokseminen) ovat mielestani parhaita tapoja nahda uusia kaupunkeja. Ihmiset aina valilla kyselevat, miten huolehdin kunnostani, kun matkustan niin paljon. No, juoksemalla. Ja yleensa tiedan kaupunkien nahtavyyksista enemman kuin matkaoppaat :) Vaikka ei siina vahan hitaammassakaan menossa ja kahviloissa poikkeamisessa ole mitaan vikaa.
  Taalla USAssa on ikava, kun suurin osa maasta on niin autoille rakennettua, etta hyotykavely onnistuu vain harvoissa paikoissa .....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulla on myös eräs tuttavat, joka pakkaa juoksukamat mukaan joka reissuun ja käy kiertämässä ainakin pari puistoa reissun aikana :)
   Täällä Euroopan kaupungeissa on hyötyliikunta ihan parasta! Kölnin säät suosivat läpivuotisen työmatkapyöräilyn ja se on tosi kiva juttu. Säästää pennosiakin, kun ei tarvitse käyttää julkisia.

   Delete
 8. Oi mitä kuvia! *silmät sydäminä*

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Ilona! Rakastan tyhjien katujen ja julkisivujen kuvaamista sekä värejä :)

   Delete
 9. Kaupunkilomilla kävely on kyllä ykkönen ja suosin sitä aina mahdollisimman paljon. Pari viikkoa sitten Budapestissa kylläkin otettiin julkisen liikenteen kortit kun majapaikka oli 5 km keskustasta, ja päädyttiinkin sitten kolmenkymmenen asteen helteessä käyttämään metroa ja ratikkaa paljon. Nykyään olen viisastunut sen verran, että otan kaupunkilomille aina lenkkarit: muutaman kerran saatuani jalkani rakoille huonoissa (mutta niin sievissä) kengissä tajusin, että se, että jalkoihin ei koske joka askeleella on sittenkin tärkeämpää kuin outfit :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huh, julkiset kulkuvälineet +30 asteen helteessä ovat tuskaa, täällä Kölnissäkin.
   Mä tosiaan tykkään siitä, että nykyään saa laittaa jalkaan hyvin istuvat lenkkarit ja ne ovat ihan kaupunkikelpoiset :D

   Delete
 10. Samaa mieltä, kävely on paras matkustusmuoto! Pidän siitä, että se on samalla sekä hyötyliikuntaa että myös nautinto. Toki käveleminenkin on välillä pakkopullaa, mutta kaupungeissa se todellakin vie sinne oikean elämän keskelle. Ja luonnossa taas rauhoittaa. Olen samanlainen tuon suhteen, että kävelytahtini on varsin ripeä, jos vain kävelen. Mutta jos kamera on mukana, tahti hidastuu huomattavasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meitä kävelyfaneja taitaa löytyä bloggareista aika monta :)
   Mitä enemmän kirjoitan ja vietän aikaa tässä koneen ääressä, sitä enemmän painoarvoa saa kaikkinainen liikunta, ja vielä parempi, jos sen saa vaikka päivittäisinä hyötyliikunta-askeleina. Ja ihan totta tuo, että luonnossa liikkuminen rauhoittaa ja ihan eri tavalla kuin kaupunkikävely :)

   Delete
 11. Minäkin liputan kävelyn puolesta ihan täysillä! Harmittelen aina vain, miksi kauniit kengät harvoin ovat mukavia muuhun kuin istumiseen. Mutta esteettisyyden kärsimisenkin uhalla puen jalkaani (rumat) urheilusandaalit voidakseni kävellä vaikka maailman ääriin, milloin siltä tuntuu. Kävelijän tankkaamisen edullisuudesta voi olla kyllä monta mieltä. Autoni vetelee 900 kilometriä noin 65 euron dieseleillä. Kyllä pitää tyttö tankata kalliimmalla ja tosi paljon useammin. :)

  ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?