Friday 1 September 2017

To do -lista ajalle, jota ei koskaan ole

Palautin toisen kirjani käsikirjoituksen kustannustoimittajalle tällä viikolla, juhuu, jipii ja hipheijaa!
Nyt on vähän sellainen fiilis, että mihin alkais, mitä tehtäis, mitäs nyt. Kesä alkaa kääntyä syksyksi, mutta yliopistolla on vielä hiljaista eivätkä syksyn muutkaan opetustyöt ole vielä ehtineet käynnistyä. Melkein nolottaa tunnustaa, että kalenterissa on seuraavan kahden viikon ajalle vain vähän merkintöjä.

Hei minulla on aikaa, voisin vaikka kirjoittaa kirjan, ei kun teinkin sen just. Kaksi kertaa. Nyt jotain muuta, kiitos.

Tällaisia hetkiä varten pitäisi olla to do -lista. Sen voisi nimetä vaikka to do -listaksi ajalle, jota ei koskaan ole. Aikoinaan gradua vääntäessäni minulla oli selkeä tavoite: Kun gradu on valmis, luen vihdoin kaikki Harry Potterit. Jostain syystä näin ei kuitenkaan tapahtunut. Lyhyen kesätauon jälkeen alkoivat työt ja niiden myötä piti lukea kaikenlaista, mitä nyt lukiolaisten kirjalistoissa on.
Istuin siis alas ja mietin, millähän kirjoittamiselta jääneen ajan voisi täyttää. Mitä silloin tehdään, kun oikeasti voi tehdä kaikkea rästissä olevaa. Meillä ei ole Netflixiä eli sarjojen tuijotus ei ole optio, ja villavaatteetkin pesin jo heinäkuussa. Nyt lienee syytä viedä hääpuvun alaosa vihdoin pesulaan. Häistä alkaa kohta olla jo vuosi. Samaten olen ottanut tavoitteeksi tehdä häistä kuvakirjan ennen yksivuotisia, vielä ehtii!

Urheilla pitää ja paljon. Selkä sanoo niks naks ja joku on suurentanut farkkukokoani sillä aikaa, kun minä vain kirjoitin kirjaa. On muuten sellainenkin tosiasia, että olen joutunut hankkimaan silmälasit sen jälkeen, kun kirjoittamisesta tuli jokapäiväistä, ja toisen kirjan jälkeen menee näköjään vaatevarastokin uusiksi. Kirjallisuus pilasi silmäni - todellista lööppikamaa.
Kässärin valmistuttua olen saanut vihdoin aikaiseksi mennä kampaajalle, nauttinut kesän viimeisistä helteistä puistossa, jotta tältäkin kesältä tulisi edes vähän väriä poskiin, ja lukenut kaikenlaista nopeaa ja viihdyttävää kirjallisuutta. Ne Harry Potterit voisi ottaa käsittelyyn seuraavaksi. Olen käynyt lounas- ja kahvitreffeillä, ommellut kaikki viime kuukausina irronneet napit ja suunnitellut kaappien siivoamista. Kaapissa odottaa parikin kassillista villalankoja, että jos seuraavaksi alkaisi tehdä käsitöitä. Tässä välissä voisi olla hyvä hetki metsästää parit kaikille taloudessa pyöriville parittomille sukille.

To do -listallani on myös letittämään opettelu, alkuvuodesta hankitun järkkärin manuaalisäätöjen harjoittelu, lahjaksi saadun tankotanssikurssin kokeilu ja tiedon keräileminen tulevia kirjoittamisprojekteja varten.

Sillä mihinkäs sitä koira karvoistaan pääsisi. Uskon, että tätä helpottunutta chillailua jatkuu pienen tovin, mutta eiköhän joku pakko ala pian taas vetää tekstin ääreen. Olen luvannut itselleni taukoa Hiljasta, ja ajatellut, että kolmannen osan saa aloittaa vasta kevättalvella. Nyt voisi kirjoittaa jotain  ihan muuta.

Mitä sinun to do -listallasi on tai mitä siihen tulisi, jos aikaa olisi kaiken sen toteuttamiseen, mitä haluaisit tehdä?

          Sinua voisi kiinnostaa myös nämä:
4 comments on "To do -lista ajalle, jota ei koskaan ole"
 1. Hauskaa pohdintaa. Tiedätkö, mulla on juuri kesken eka Harry Potter! En ole niitä ikinä lukenut niitä, mutta mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän on alkanut tuntua, että yleissivistyksessäni on aukko. Valitettavasti täytyy kyllä sanoa tämän ekan reilun sadan sivun jälkeen, että tuskin saan koko kirjasarjaa ikinä luettua... Olisi ollut vain parasta aloittaa silloin, kun muutkin ja kun olin kohderyhmää, eli parikymmentä vuotta sitten.

  Mulla on myös käynnistynyt kuntoilu- ja ruokavalion parannusprojekti. Hollanti, opiskelustressi ja erilainen ruokakulttuuri ovat ikävä kyllä tehneet tehtävänsä. Tämän projektin olen kuitenkin päättänyt tunkea ihan oikeasti to do -listalle, enkä skippailla ajanpuutteen vuoksi, ja salilla onkin jo tullut käytyä ahkerasti muutama viikko.

  Mitä tekisin, jos olisi aikaa -listalla olisi ainakin about miljoonan kirjan lukeminen, uuden kuoron/lauluopettajan etsiminen, verhojen ompeleminen makuuhuoneeseen (ihan kuin tuohon niin aikaa edes tarvitsisi) ja yleinen kodin laittaminen. Oikeasti mulla on kyllä ollut aikaa tänä kesänä vaikka kuinka, mutta silti tuntuu, etten ole saanut "mitään" aikaiseksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinhän se on, että silloin kun on aikaa, ei saa mitään aikaan, ja silloin kun aikaa ei ole, aloittaa monta uutta projektia ja tekee kaikkea yhtä aikaa :) Ainakin minut yllättää, miten päivät lipuvat ohi, vaikka niitä ei olisi pakattu täyteen aikatauluja ja ohjelmaa.
   Vähän epäilen, että mulla voi käydä Potterien kanssa samalla tavalla, mutta ehkä annan mahdollisuuden. Katsoin viime talvena kaikki leffat, suoritus sinänsä, ja kirjat ovat kuulemma parempia.
   Hyvän kuuloinen lista! Toivottavasti ainakin osa noista asioista toteutuu joskus :)

   Delete
 2. Olipa kiva postaus. :) Suosittelen lämpimästi Harry Pottereiden lukemista. Saatan toki olla puolueellinen, sillä olen ahminut ne ensimmäisen kerran lapsena moneen kertaan. Aikuisena niihin palatessa liittyy tiettyä nostalgiaa. Olen silti sitä mieltä, että niihin on luotu nerokas oma maailmansa. Ja hahmot ovat persoonallisia ja rakastettavia. Leffat ovat kirjoihin verrattuna vain harmaa varjo. Mukavia lukuhetkiä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Ilona! :)
   Täältä Saksasta voi olla vaikea löytää Pottereita suomeksi, mutta muistelin juuri, että eräällä opiskelijallani on varmaan kyseiset kirjat monella kielellä. Ehkäpä hän lainaa. Lupaan laittaa lukulistalle!

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?