Sunday 3 September 2017

Voiko ostamalla pelastaa maailman

Kiersin tänä aurinkoisena sunnuntaina lempikirppariani. Mies oli kiltisti mukana, vaikka olisi varmaan keksinyt muutakin tekemistä kuin auringon polttaman aukion ja ihmisvilinän. Olen tehnyt kyseiseltä kirpparilta vuosien varrella monia hyviä löytöjä, mutta viimeisellä parilla kerralla on pistänyt silmään tarjolla olevan rojun ja romun määrä.

Meille kerrotaan koko ajan, miten tärkeää on kuluttaa, jotta markkinoiden kasvu jatkuu, kansantalous pysyy hyvänä eikä hallitus kiristä verotusta tai tee muita tavallisen kansalaisen elämänlaatua heikentäviä päätöksiä. Onneksi ihmiset ovat taas alkaneet tarkan markan käyttäjiksi, osin taloudellisen tilanteen, osin toivottavasti myös vastalauseena kerskakulutukselle. Kierrättäminen, tuunaaminen ja kirpputorien kiertäminen on suosittua ja toki hauskakin harrastus. 

Ne ovat myös välttämättömiä, koska maailma hukkuu tavaraan.
Tutkin kirpputoripöytiä ja esillä olevia tavaroita ja mietiskelin artikkeleita, joita tämän vuoden aikana  on osunut lehdissä silmiin. Jutuissa on kerrottu, miten kierrätyskeskusten varastot täyttyvät materiaaleista ja tavaroista, jotka ovat liian huonoja ja kuluneita eivätkä enää kelpaa kenellekään, sekä siitä, miten ihmiset siirtävät eteenpäin kaikkea mahdollista tavaraa miettimättä, onko se oikeasti tarpeellista.

Miksi joku muu haluaisi tavaran, joka on sinulle turha?
En ole tutustunut Kon-Maritukseen muuta kuin lehtijuttujen ja kuulopuheiden perusteella, mutta luin juuri erittäin mielenkiintoisen vastalauseen kyseiselle liikkeelle. Ei vain sanoja -blogin Siiri perustelee postauksessaan selväsanaisesti, miksi Kon-Mari-metodi ei ehkä olekaan avain parempaan maailmaan: 

"Todellisuudessa “vien kiertoon” -ajattelu voi olla polttoainetta kuluttamiselle. Kun kaapit siivoaa puhtaaksi säännöllisesti, on lisää tilaa ostaa tavaraa, jota rakastaa äärettömästi – kunnes se Konmarin sanastoa mukaillen on “täyttänyt tehtävänsä” eikä “tuota meille enää iloa”."

Olen aina ajatellut, että ostamalla kirppareilta ja kierrättämällä omia vaatteita eteenpäin esim. siskoille ja ystäville, voin tehdä oman pienen ekotekoni. Nykyään en myöskään hanki kotiin enkä kaappeihin mitään sellaista, mikä jäisi käyttämättä. Tällaista metodia noudattamalla minulta ei juuri tule kierrätyslaatikoihin tai roskikseen täytettä. 

Käänteistä Kon-Maria noudattaessa jäin miettimään, voisiko myös ostaminen olla hyväksi. Säästäisikö se luontoa, jos hankkisin kirpparilta toisten rojuja omaa kaappiani täyttämään?

Voisiko ostamalla pelastaa maailman? 
Sillä mitä tapahtuu niille tavaroille, jotka jäävät kirpparipäivänä myymättä? Tavarahan ei koskaan katoa, joten todennäköisesti niillä täytetään vaatekierrätyslaatikot ja roskalavat. Ensimmäisen kautta ne päätyvät vuokravarastoihin, joissa ihmetellään, mitä tälle kaikelle tehdään, ja jälkimmäisessä seisomaan kaatopaikalla. Toimivin keino olisi varmaan lakkauttaa halpatuotantoyhtiöitä ja lopettaa kokonaan uuden tavaran tuottaminen tähän maailmaan.

Mietitään nyt vaikka cd-levyjä. Jossain vaiheessa jokaisessa taloudessa oli niitä sadoittain. Mutta tekniikka kehittyy ja niin muuttuvat myös tavat kuunnella musiikkia. Kuka ostaa kirppareilta toisten vanhoja cd-levyjä, jos omatkin cd:t seisovat kellarin pimennossa? LP-levythän ovat viime vuosina tehneet comebackin, käykö näin joskus myös cd-levyille? 
Tarjolla oli myös yrttejä kodin ikkunalaudalle. 
En kuitenkaan ryhtynyt kantamaan kirpparilta kotiin kaikista kummallisimpia vaihtoehtoja c-kaseteista mallinukkeen tai lehtitelineistä turkkeihin, mutta jotain sentään tarttui mukaan. Ostin pari kukkavaasia, jotka tulevat heti käyttöön, sekä parilla eurolla uuden asukokonaisuuden (toppi + puolihame). Maksoin topista 50 senttiä, mitä päivitellessäni myyjä tuumasi, että hänelle on tärkeämpää, että paita pääsee käyttöön kuin että hän rikastuu kirppispäivässä. Hyvä filosofia tämäkin. 

Lue myös tämä: 
3 comments on "Voiko ostamalla pelastaa maailman"
 1. Hyviä ajatuksia. Itse pyrin olemaan ostamatta mitään, mitä en oikeasti tarvitse - vaikka kuinka tekisi jotain mieli siksi, että se näyttää kauniilta/hauskalta/söpöltä tai muuten vain houkuttelevalta - koska ostaminen nimenomaan ruokkii tätä maailman kierrettä.

  viikarivartti.blogspot.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista! :)
   Minusta on vuosien varressa tullut erittäin valikoiva shoppailija, ja virheostokset ovat vähentyneet huomattavasti. Kun aikuisen ihmisen kotona alkaa jo olla kaikkea tarpeellista, ei uutta tarvitse juuri hankkia :)

   Delete
 2. Kirppareilla on hauska kierrellä, mutta aika harvoin ostan sieltäkään nykyään mitään. Tuo on niin totta, että kun ostaa tarpeeseen välttyy virheostoksilta. Mikä onkaan ärsyttävämpää kuin turha tavara, jotenkin koko elämä on yksinkertaisempaa ja kivempaa, kun ei haali liikaa tavaraa ympärilleen. :)

  ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?