Monday 4 September 2017

Omat vai netistä hankitut kuvat

ⓒ Lum3n
Minua kiinnostaa hyvissä blogeissa tarina, visuaalisuus, tietty määrä henkilökohtaisuutta ilman klikkijournalismia ja bloggaajan oma persoona tarinoiden takana. Sillä, minkälaista kieltä blogi on, on valitettavasti tällaiselle ammattilukijalle erittäin suuri merkitys, mutta kyllä se on lopulta blogin visuaalinen ilme, joka houkuttelee lukemaan. Kaunis kuva saa klikkaamaan tekstin auki vielä varmemmin kuin tekstin sokeeraava otsikko. 

Nykyään on helppoa hankkia blogin ilme jostain muualta. On erilaisia ohjelmia, joita voi ladata esim. bloggerin päälle, ja joissa joku toinen on tehnyt layoutin puolestasi. Tunnustetaan, minullakin on sellainen, koska bloggerin omat layoutit alkoivat kyllästyttää.

Kokonaiskuvan ohella blogin kuvat ovat ehdottoman tärkeitä. Kuvia saa käyttöönsä ilmaiseksi netin syövereistä, joten bloginpitäjän ei välttämättä tarvitse osata kuvata tai käsitellä tuotoksiaan vaan hän voi ladata ja  läiskiä menemään. Helppoa kuin heinänteko. Mutta kumpi sitten on parempi, omat vai lainakuvat? Viittaan tässä siis vain ilmaiskäyttöön annettuihin kuviin - ostamallahan niitä saa tietysti myös.

Lainakuvien hyviä puolia


ovat ainakin helppous ja nopeus. Itse olen jo muutaman kerran ollut tilanteessa, jossa tekstiä olisi, mutta sen oheen sopivia kuvituskuvia ei niinkään. Jotenkin juttu ilman kuvaa ei ole aivan sama, vaikka joskus olen sellaisiakin postannut. Ilmaiset kuvat tarjoavat nopean tavan kuvittaa postaus ja myös parantaa blogin visuaalista ilmettä. 

Ajattelin pitkään, että blogi on oma projekti, jonka visuaalinen ilme ja muu on bloggaajan omien taitojen varassa. Taidan edustaa varsin vanhahtavaa ajattelukantaa. Mitä isommaksi blogi kasvaa, sitä ammattimaisemmaksi se näkyy monilla myös muuttuvan. Klikkailen välillä isojen suomalaisten blogien sivuille, koska klikkiotsikko tai ihan oikeasti kiinnostava juttu. Yhä useammin minua tervehtivät kuvituskuvat, jotka eivät ole bloggaajan itsensä tuotosta. Pitäisikö minunkin alkaa tehdä näin, kun siten näköjään saa lukijoita...

Kuvaustilanteiden järjestäminen ja kuvien ottaminen saattaa usein olla se postauksen aikaa vievin osio. Miten näppärää, kun sen voi skipata, jättää ammattilaisille kamppailun Suomen talvista valoa vastaan ja klikata itselleen helposti pari kuvaa netin syövereistä. Samalla blogin ilmekin paranee.  Ja tulee lisää katsojia. Kaikki voittavat.


Lainakuvien huonoja puolia

on persoonattomuus ja kliinisyys. Jos kaikki käyttäisivät vain lainakuvia, muuttuisi jokainen blogi samanlaiseksi ja siten myös vähemmän persoonalliseksi. Täydellinen ja kauniisti asteltu kuva saattaa tuoda blogille lisää klikkauksia ja sitä kautta lukijoita, mutta bloggaajan oma ääni ja näkemys kärsivät ehdottomasti. Tunnen oloni joskus huijatuksi törmätessäni blogeissa lainakuviin, sillä tällaisen sisällön löydän kyllä naistenlehdistä mutta blogilta odotan jotain henkilökohtaisempaa.

Ainakin itselleni tuli heti ihan huijariolo, kun latasin nämä kauniit punaherukkakuvat ja päätin kokeilla lainakuvia. Olen joskus liittänyt postaukseen bloggarikollegoilta saatuja kuvia, mutta niistä ei ole tullut samanlaista oloa. Johtuneekohan se siitä, että kuvien pääasiallinen sisältö on liittynyt tämän bloggarin omaan naamaan tai olemukseen, ei viehättävään ja täydellisesti valaistuun asetelmaan pöydällä? Hm, ei minulla kyllä mitään sellaisiakaan sessioita vastaan ole, eiku.

Tiivistäisin lainakuvien käytön huonot puolet yhteen kysymykseen, joka on:
Miksi mennä sieltä, missä aita on matalin?

Minulle bloggaaminen on hauska harrastus ja mahdollisuus käyttää luovuutta. Kirjailijana on hyvä pitää tatsia yllä pienten kirjallisten sormiharjoitusten avulla, ja kuvaaminen ja kuvien käsittely tarjoavat jatkuvaa haastetta. Parempi olla pieni ja henkilökohtainen kuin ison yleisön tusinatavaraa.
ⓒ Lum3n
Mitä mieltä itse olet? Käytätkö pelkästään omia kuvia vai lainaatko joskus? 


Nämä tähän postaukseen poimimani kuvat ovat Lum3n-sivustolta, johon törmäsin jossain Facebookin blogiryhmässä. Ilmaisia kuvia tarjoavia sivuja on lukuisia ja niistä minulle on tuttu myös Pixabay. Mitä muita sivustoja tiedät tai olet itse käyttänyt?

Älkää huoliko, en aio alkaa täyttää blogiani lainakuvilla vaan pyrin jatkamaan kuvaamisharjoituksia oman visuaalisen ilmeen ylläpitämiseksi. En kuitenkaan voi sanoa, ettenkö koskaan voisi lainata kuvituskuvia, mutta silloin se tapahtuu niillä kuvilla, jotka on annettu vapaaseen käyttöön ja joiden oheen olen selkeästi merkinnyt, että nyt on kyse lainakuvista. Toisaalta uskon, että kuvien täydellisyys ja sommittelu paljastavat ne joka tapauksessa jonkun muun kuin tällaisen tumpelon töiksi.

      Lue myös tämä:
           
11 comments on "Omat vai netistä hankitut kuvat"
 1. Mielenkiintoinen postaus ja täynnä asiaa joka jäi mietityttää. Itse käytän vain omia kuviani jotka siltä kyllä näyttävätkin ;D ei ole tullut mieleenkään lainaa mistään kuvia paitsi jos liittyy johonkin postaukseen esimerkiksi ja tätä kyseistä esinettä ei ole ja silloinkin merkkaan lähteen( toivottavasti kaikki ymmärtää).Minusta yksi hauskin puoli on bloggauksessa just se kuvaaminen ja miettiminen miten kuvais yms....Itse olen huomannut pari kertaa miten kuviani on lainattu(mikä tietysti voisi sanoa imartelevan) mutta ei ole ilmoitettu tarkasti alkuperää, vain "netistä lainattu" ja oma copyright oli muokattu pois. No se siittä. Yhteenvetona siis käytän omia kuviani :) Liityin muuten lukijaksi, blogissasi on rautaisia juttuja! trv. Päivi ps. Muksua Syssyn jatjoja <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oho, on kyllä varmasti jännä tunne, jos löytää kuviaan jostain muualta tai jonkun muun käytöstä! Tästä on bloggarein kesken joskus puhuttukin, ja ilmeisesti hyvä keino on vain laittaa lasku perään :)
   Ihanaa, jos tykkäsit blogista! Lukijat, kommentoijat ja blogin kautta tutuksi tulleet immeiset ovat tämän harrastuksen suola <3 Hyvää syksyä sinnekin päin!

   Delete
 2. Hyvä postaus! :) Itse en ole lainakuvia blogissani käyttänyt, juurikin siitä syystä, että pidän kovasti valokuvauksesta ja blogini on aika kuvapainotteinen, joten lainakuvien käyttämisessä ei olisi tämän vuoksi järkeä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuvapainotteiset blogit ovat minustakin niitä parhaimpia :) Kuviin saa mukaan niin paljon enemmän tunnelmaa kuin pelkkään tekstiin. Täytyy käydä pian vilkaisemassa sun kuvia - lupaan olla ottamatta luvatta käyttöön :D

   Delete
 3. Tosiaan hyvä kirjoitus!
  Minusta lainakuvat tuntuvat jotenkin huijaukselta. Blogi on kuitenkin itseilmaisua ja oma persoona kuuluu siihen vahvasti. Kuvat ovat niin tärkeä osa blogia, että jotenkin odotan niiden myös olevan bloggaajan itseensä ottamia. Kuvia lainaava bloggaaja tuntuu minusta myös etäisemmältä - jonkun toisen taakse piiloutuvaa. Toki esimerkiksi jonkin jutun havainnollistamiseen lainatut kuvat ovat ihan ok. Jos niitä olisi jatkuvasti, en minä ainakaan kauaa viihtyisi lukijana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Katariina! Ihan samoissa ajatuksissa siis mennään. Juurikin tuo itsensä huijatuksi tunteminen on niiden lainakuvablogien herättämä tunne. Ja sulla ainakin on aina niinihania kuvia, ettei lainakuvilla tee mitään <3

   Delete
  2. Voi kiitos! <3 Sinun kuvat ovat myös ihania! Kuvissasi olevat jutut ovat aina niin esteettisesti sommiteltuja. Et sinäkään lainakuvia tarvitse. :) Ja kuvaaminen on osa blogin hauskuutta!

   Delete
 4. Jos kaikki postaukset koostuvat pelkästään lainakuvista, niin se jättää vähän kylmäksi. Bloggaajan persoona ja tyyli tulee kivasti esiin kuvien kautta, samoin tietysti tekstin kautta. Itsekin teen välillä lainakuvilla postauksia, mutta pääosassa on omat kuvat, samalla on kiva seurata omaa kehitystä kuvaajana. Eniten ärsyttää kuvien lainaamisessa se, jos alkuperää ei ole vaivauduttu etsimään ja merkitsemään kunnolla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täysin samaa mieltä :) Lainatut kuvat ovat tosi tyylikkäitä mutta myös vallan persoonattomia.
   Mä katson nykyään aina tosi tarkkaan, onko blogissa mainintaa kuvista ja niiden lähteistä. En nyt ala niistä huomautella, mutta nostan hattua kaikille, joiden kuvien käyttö ja merkinnät ovat kunnossa.

   Delete
 5. Tosi hyvää pohdintaa! Mä oon miettinyt tätä silloin kun kirjoitan odotuksia ja fiiliksiä kohteesta minne oon vasta matkustamassa. Omia kuvia ei luonnollisesti ole, kuvaton postaus ei houkuta ja sitten on lainakuvat mutta ne tuntuvat huijaukselta. Oon käyttänyt lainakuvia parissa jutussa ja miettinyt nyt matkan jälkeen että jospa ne kävis vaihtamassa omiin. :) Mutta joo, ehkä tää on yks esimerkki siitä milloin parille lainakuvalle on ehkä paikkansa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, tuo on varmasti oikein hyvä peruste lainakuville! Juuri sellainen fiiliksen hakeminen ja matkakuumeilu. Toki kuvat voi myöhemmin vaihtaa omiin, mutta mua ne eivät ainakaan häiritse, kunhan vain kuvan lähde on merkittynä :)

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?