Wednesday 13 September 2017

Nämä 5 asiaa vaikuttavat ihoosi

                                                                                                    **Yhteistyössä TwistBe:n kanssa**

Minulla ei ole koskaan ollut iho-ongelmia, ei silloin, kun hormonit hyrräsivät teini-iässä eikä sen jälkeenkään. Sitten muutin Saksaan, täytin 30 ja naamani alkoi näyttää kuukraaterilta.

Se hyvä puoli siinä on, että luullaan jatkuvasti nuoremmaksi. Huonompi puoli on se, että tässä iässä ei jaksaisi enää stressata sitä, tervehtiikö tärkeänä päivänä peilistä rokko. Onneksi kuvia voi retusoida.
Koska minulla ei ikinä ole ollut iho-ongelmia, olin Suomessa oppinut laiskaksi ihonhoitajaksi. Siihen on viime vuosina tullut muutos. Viime aikoina olen opetellut jälleen uusia ihonhoitorutiineeja, niistä lopussa.

Minulla ei Suomessa myöskään ollut allergioita, ja sekin on Saksassa muuttunut. Empiirisen tutkimukseni mukaan lähes jokainen niin Pohjoismaista kotoisin oleva kollegani kuin Saksassa asuva suomalainen tuttuni on saanut Saksassa allergioita. Omani eivät kaksi vuotta sitten näkyneet vielä testeissä, mutta oireita on. Kyllä ne testitkin sen pian todentavat.

Olen miettinyt paljon sitä, miksi ihoni alkoi elää omaa elämäänsä täällä ulkomailla ja vielä tässä iässä. Tässä havaintojeni tulokset. Niissä ei ole mitään uutta, mutta kaikki pitää näköjään välillä  muistutella itselleen uudestaan.

Vesi

Kun ajattelen, miltä kölniläinen vedenkeitin säännöllisin väliajoin näyttää, en oikeastaan halua miettiä, mitä se sama vesi tekee iholleni. Ei ainakaan mitään hyvää.

Kalkkipitoinen ja voimakkaasti puhdistettu vesi kuivattaa ihoa, enkä tiedä, miten sitä vastaan taistelevat ne, joilla on luonnostaan kuiva iho. Omani on enemmän sekatyyppiä. Hiuksistakin huomaa eron: Suomessa pestyt hiukset ovat liukkaat ja sileät, Kölnissä kuivat ja takkuiset.

Ilma

Saksassa on lukuisia suuria moottoriteitä, sillä miljoonat asukkaat vaativat paljon autoja. Köln sijaitsee Ruhrin alueen eteläpuolella, jokilaaksossa, joten  kaupungin saastekatto on melkoinen. Olen Saksassa kuullut, että esimerkiksi Göttingenissä on terveellisempää jättää juoksulenkki väliin kuin mennä hengittelemään päästöjä. En tiedä, pitääkö tämä paikkaansa.

Ilmansaasteiden lisäksi kaupungissa leijuu kaikkea muuta sellaista, mistä erityisesti allergiat aiheutuvat. Tähän ilmastoon sopivat ihanat ja kauniit kukkivat pensaat ja lehtipuut. Leuto ilmasto aiheuttaa sen, että siitepölyä on ilmassa alkukeväästä tänne alkusyksyyn asti, koska aina jokin lajike kukkii. En tiedä, voiko allergia aiheuttaa iho-ongelmia, mutta silmät ja nenä vuotavat eikä sekään kivaa ole.
Ravinto 

Tajusin jossain vaiheessa, että ruokatottumukseni ovat kovasti muuttuneet näiden Saksan vuosien aikana. Suomessa peruslounas oli aina salaattia ja ruisleipää, täällä se on milloin mitäkin ja pahimmillaan vain valkoinen leipomopatonki. Suomessa käytin paljon kotimaisia vihanneksia ja muita luonnonantimia, enkä voi olla miettimättä, kummat ovat puhtaampia, Saksassa myytävät luomuvihannekset vai tavalliset suomalaiset peruskasvit.

Ravinnon lisäksi toki kaikki juotukin näkyy ihossa. Se sama kalkkipitoinen vesi kuivattaa ihoa myös sisältäpäin, vaikka kalkilla ei kuulemma pitäisi olla terveyshaittoja.

Alkoholi ja kahvi ovat tehokkaita kuivattajia myös. Oma alkoholinkulutukseni on selvästi lisääntynyt viime vuosina, sillä alkoholi kuuluu täällä Keski-Euroopassa kulttuuriin. Kieltäytyisinkö lasillisesta skumppaa työpaikan kevätkahveilla, jättäisinkö karnevaaleissa olueni juomatta, jotta ihoni hehkuu? Valitettavasti en.

Liikunta

Myös liikuntarutiinit ovat muuttuneet. Se ei johdu pelkästään ulkomaille muutosta vaan ihan siitä aikuiselämän perusasiasta eli työelämästä. Suomessa toimin vuosia jumppaohjaajana ja liikuntaa tuli kuin huomaamattaan. Nykyään saa taputtaa itseään selkään jos työmatkapyöräilyn lisäksi on ehtinyt liikkumaan viikossa kaksi tai jopa kolmekin kertaa. Liikunta tuulettaa ihoa, hien kautta poistuu epäpuhtauksia ja onhan se hyväksi monellakin tapaa.

Tähän täytyy mainita suomalaisten kauneuden salaisuus: sauna. Säännöllinen sauna on hyväksi niin mielelle kuin ruumiille, mutta se on myös erinomainen kuonanpoistaja. Saksassa vallitsee yleinen sekasaunakylpyläkulttuuri eli kaikki yhdessä kylpylän saunaan ilman uikkareita. Onneksi löytyi suomalainen seurakunta ja sen kellarin Havi-kiukainen sauna. Nyt pääsen hikoilemaan edes silloin tällöin.

Ikä

Minun ei sinänsä pitäisi olla yllättynyt iho-ongelmista, sillä iho muuttuu iän ja hormonien myötä, olen kuullut. Maksaläiskät ja muut pienet jäljet alkavat hiipiä yli 30-vuotiaan iholle hormonimuutosten ja ihan vain eletyn elämän myötä. 

Hormonit vaikuttavat tietysti ihan normaalin kuukausikierron aiheuttamaan ihon vaihteluun, mutta ainakin itse olen huomannut ihossa muitakin muutoksia vuosien kertyessä plakkariin. Tälle asialle ei oikeastaan voi tehdä muuta kuin huolehtia siitä, että ihoa hoitaa ja sille antaa sen, minkä se tarvitsee. Ja lisäksi vähän enemmän unta.

Uudet hoitorutiinit

Olen viime vuosina etsinyt aktiivisesti apuja iho-ongelmiin. Valitettavasti paikallinen ihotautilääkäri määräsi minulle aivan liian voimakkaat tuotteet, joiden jälkeen ihoni oli vielä huonompi kuin ennen hoitoa. Suomessa kävin silloin tällöin ihonpuhdistuksessa kosmetologilla, mutta se vähän unohtui täällä. Onneksi ystävä suositteli hyvää kosmetologia, ja sieltä löysin tuotesarjan, joka on alkanut auttaa.

Tänä kesänä olen kuitenkin taas opetellut uusia hoitorutiineja, sillä nyt uskon löytäneeni ihonhoitotuotteet, joista en enää vaihda pois. Olivia Klein on uusi kotimainen ihonhoitosarja, jonka tuotteet ovat hajusteettomia, värittömiä ja sisältävät pääasiassa luontoperäisiä ja luomuviljeltyjä ainesosia. Purkit ovat selkeitä ja esteettisiä, eikä niissä ole mitään ylimääräistä. Ne ovat kauniita, näppäriä ja riittoisia.

Uusien tuotteiden käyttö on kuitenkin vaatinut uuden opettelua.

Nykyään aamuni alkaa Sensitive wash -puhdistusgeelillä, joka sisältää kauran versouutetta ja luomuhunajaa ja on pehmeää kuin mikä. Pesun jälkeen naamalle suihkaistaan hoitonestettä. Tämä on itselleni uusi juttu, jota on täytynyt vähän opetella, vaikka ilmeisesti kosteuttvat suihkeet ovat olleet markkinoilla jo jonkin aikaa.

Uutta on sen muistaminen, ettei naamaa pesun jälkeen tarvitse hangata kuivaksi, vaan siihen suihkitaan Hydra spray toner -hoitonestettä, jonka päälle lisätään vielä kosteusvoidetta. Itselläni on käytössä Hydra lotion -hoitoemulsio. Nimenomaan täällä kalkin ja kovan veden alueella kosteudesta huolehtiminen on erittäin tärkeää, ja olen huomannut, että tästä on oikeasti apua. Lopulta omat viimeaikaiset ongelmani ovatkin nimenomaan johtuneet kuivuudesta.

Sain juuri ohjeen, että aamulla voisi riittää pelkkä suihke ja kosteusemulsio, jotta ihon kosteustasapainoa ei häiritä. Jatkuvaa opettelua tämä ihonhoito siis on, edelleenkin.
Illalla rutiini pesuineen toistuu muuten, mutta silmämeikin poistan vanulapulla ja Oil wash ja care -pesuöljyllä. Öljyinen tuote arvelutti aluksi, mutta on täyttänyt tehtävänsä. 

Ei ihoni edelleenkään ole täysin sileä ja ongelmaton, mutta uusien rutiinien avulla se on selvästi rauhoittunut. Pidemmällä käytöllä tulevat vielä paremmat seuraukset. Odottakaa vaan.


TwistBe on täyden palvelun verkkokauppa, joka toimittaa tilauksia myös ulkomaille.  Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin myymälä sijaitsee Helsingin keskustassa. Kaikille, joita kiinnostaa luonnonmukainen ja terveellinen ihonhoito. Valikoimissa kosmetiikkaa, meikkejä, kodinhoidontuotteit a, kirjallisuutta ja ruokaa. 
Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?