Monday 18 September 2017

Joko teillä lämmitetään

Villasukat check. Kynttilät check. Teevarasto check. Villapaita check. Kuumavesipullo check.

Jos kotona paleltaa,  se on merkki siitä, että asut Saksassa ja saksalaisten lämmitystapojen ja - perinteiden keskellä. Ensimmäisenä Hampurin talvena ihmettelin kämppiksen tapoja. Hän sammutti lämmityksen yöksi ja nukkui paksun peiton alla huoneen ikkuna raollaan. Raitis ilma on kuulemma terveellistä, vaikka viereisessä huoneessa asunut suomalainen valittikin asunnon kylmyydestä. Mutta enhän minä kuulemma voi palella, sillä olen Suomesta. Silloin pidin esitelmän suomalaisista ikkunoista, tiiviistä taloista ja hyvistä lämmityssysteemeistä.

Lopulta sovimme, että hän voi kääntää oman patterinsa yöksi kiinni mutta minä saan nukkua lämpimässä.

Ensimmäisinä Saksan vuosina tuli paleltua muutenkin vähän joka paikassa. Vanhat ja kauniit talot ovat ihania mutta eivät tiiviitä ja lämpimiä. Minulla oli onni asua ensimmäiset Kölnin vuodet niinkin modernissa kämpässä, että siinä oli lattialämmitys. Tosin ei sekään ihan putkeen mennyt.

Malli oli joku tosi vanha, ja säätövivut vähän mitä sattuu. Erään kerran ne sitten päättivät jumiutua. Asuimme hetken kesässä talven keskellä, kunnes korjaaja puhdisti ja putsasi ja sääti kaiken kuntoon. Ei se siis ihan modernein malli ollut.

Kaikkeen kuitenkin tottuu: Meillä laitettiin lämmitys päälle eilen. Nykyään meidän koti on se, jonne vieraat tulevat palelemaan. Vanha talo ja korkeat huoneet takaavat, ettei kesällä tule kuuma, mutta kyllähän täällä talvella vetää. 

Nykyään olen jo antanut periksi saksalaisille tavoille ja taloille. Meillä on lämmitys päällä noin puolet vuodesta ja silloinkin vain päivisin. Öisin, tarkalleen klo 23-07 välisenä aikana ei lämmitetä, koska silloin nukutaan. 

Olin jo muutaman päivän ehtinyt palella täällä kirjoituspöydän äärellä, joten eilen ehdotin lämmitystä miehelle. Jos ensi viikoksi luvatut lämpimät päivät tulevat, voi sen taas hetkeksi sammuttaa.

Keittiön kaasuboileri heräsi kesätauoltaan kolahtaen ja tuolla se nyt humisee. Pelkästään boilerin äänen kuuleminen vähentää palelua. Meillä lämmitetään kaasulla. Lämmin vesi tulee putkia pitkin, mutta pattereissa kiertävä vesi lämpiää keittiön kaasuboilerilla, joka napsahtaa päälle aina silloin tällöin. Ihan kiva siis, ettei se öisin napsu ja humise.
Alan joka vuosi näihin aikoihin haaveilla takasta. Olimme viime vuoden syyskuussa muutaman päivän ruskaretkeilemässä Suomessa mökillä. Oli ihana istua tulen kajossa ja ihailla syksyistä maisemaa ikkunasta lämpimästä tuvasta käsin. Nyt kun nurkissa taas vetää, haluaisin niin mielelläni tehdä nuotion tuohon keskelle olohuonetta. Mutta tyydyn kynttilöihin, joita olen jo alkanut varata keittiön laatikkoon. Pienikin liekki tuo mukanaan lämpimän tunnelman.

Talvipeittoa en ole vielä kaivanut esiin, mutta kaksi yötä on jo kulunut viltti kesäpeiton päällä. Mies on tasalämpöinen ja nukkuu kesät talvet saman peiton kanssa, mutta minulla on talviksi ekstraleveä ja paksu ihanuus. Vetoan aina siihen, että nukun lähempänä ikkunaa ja siinä on kylmempi kuin miehen puolella. 

Seitsemän vuotta Saksassa on totuttanut minut sekä paikallisiin tuuletus- että lämmityskäytäntöihin. En sentään tuuleta viittä kertaa päivässä, kuten eräässä entisen vuokranantajan minulle toimittamassa kirjallisessa ohjeistuksessa kehotetaan, mutta muutaman kerran päivässä on pakko, koska muuta ilmastointia ei ole. Kovaksi palelijaksi tunnustautuvana olen lähinnä ihmetellyt sitä, että viileyteenkin voi tottua. 

Mutta silti, joku takka tai tulipesä olisi aivan ihana juttu. Tai sauna! Saksalainen appiukko kertoi eilen puhelimessa, että hänen uudessa talossaan on sauna. Hän voi olla varma, että sille tulee olemaan käyttöä. 

Miten teillä lämmitetään?

19 comments on "Joko teillä lämmitetään"
  1. Hauska juttu! Me laitettiin patterit päälle vissiin viikko sitten, ja nyt homma on se, että minä laitan niitä pienemmälle ja mies isommalle. Ei olla vielä päästy yhteisymmärrykseen, miten täällä kannattaa lämmittää ja tuulettaa. Mutta sama probleema meillä oli jo Suomessakin, aina toinen vääntämässä pattereita toiseen suuntaan kui:)n toinen. Lisäksi mietin sitä, kun lämpö kohoaa kuitenkin ylöspäin, että meidän ei välttämättä tarvitsisi lämmittää kuin alakertaa? Toimisikohan se?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, tuo on sitä ihanaa parisuhteen "sodankäyntiä". Meillä minä aina siivoan miehen rasvatuubit laatikkoon sängyn alle, mutta aina ne ovat ilmestyneet takaisin pöydälle :D Lämpö nousee ylöspäin joo, mutta ehkä niitä tiloja kannattaa lämmittää, missä eniten viettää aikaa. Mutta hankalaa tämä on, kun ei kuitenkaan mitään ihan kauheaa lämmityslaskua haluaisi mutta kyllähän talokin kärsii, jos sitä ei koskaan lämmittäisi. Niin kuin jotkut kehuvat sillä, miten vähän lämmitetään.

      Delete
  2. Meillä myös on patterit naksuneet jo jonkin aikaa. Itse pärjään tämän kylmyyden kanssa, olenhan kotoisin rintamamiestalosta, mutta tämä kosteus! Rinnetalon kellarihuoneisto korkealla paikalla ikuisen sateen Siegenissä ei tietenkään lupaa mitään muutakaan :D Pyykätessä saa mukavan tropiikin aikaiseksi, kun lämmöt täysillä kuivattelee pyykkejä. Ikkunat auki. Kolmen päivän ajan. Ovat lupailleet kuivaushuonetta taloon. Sitä odotellessa!
    -Homeinen Aino

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh, kosteus on oikeasti paljon pahempi kuin kuiva kylmyys! Hampurissa ja Hollannissa olen palellut paljon pahemmin kuin Kölnissä. Toivottavasti saatte kuivaushuoneen, sillä ei tuokaan kauhean ekonomiselta ja ekologiselta kuulosta, vaikka tropiikki ihan kiva juttu onkin :D

      Delete
  3. Tämä. Siis tämä. Kukaan, joka on asunut ikänsä Suomessa, ei voi ymmärtää lämmityksen tuskaa. Viime vuonna hikoilin Norjassa toimistossa, kun talvilämpötila huiteli trooppisissa lukemissa. Tänä vuonna voin olla aika onnellinen Hollannissa, sillä kattohuoneen lämmitys pelaa. Suihkussa meillä ei ole minkään valtakunnon lämmitystä: ei patteria, ei lattialämppää. On syyskuu ja olen alkanut jo käydä salilla suihkussa. Ei hyvä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norjalaiset käyttävät siis öljyään vissiin surutta lämmitykseen, vaikka vähempikin riittäisi :D Tosi hyvä, jos teidän asunnossa on ihan ok lämmitys! Hollannissa voi olla kalseaa... Mutta tuo suihku! Onko se rakennettu tilaan myöhemmin tai erikseen eikä lämmitystä ole pidetty tarpeellisena? Mä niin otan osaa - jos jonkun huoneen pitää olla lämmin niin kylppärin :)

      Delete
  4. Nykyisin ei ole enää valittamista. Taloyhtiö pani perjantaina kellarissa keskuslämmityskattilat päälle. Jokaisessa lämpöpatterissani on mittari, jonka mukaan maksan Nebenkosten lämmityksestäni. Saan väätää lämpöpattereitten termostaatteja pienemmälle tai suuremmalle sen mukaan, mikä tuntuu itsestäni hyvältä ja paljonko haluan maksaa. Kunnollinen (100 % villaa)villatakki on mainio keino sporaadista hytisemistä vastaan.Kylpyhuoneessa saa olla miellyttävän lämmintä. Pienessä keittiössä tulee sähkölaitteista tarpeeksi lämpöä. En nuku miehen vieressä saati ikkuna auki jääkylmässä huoneessa. Villasukkat ovat tarpeen, jos uni ei tule siksi että jalat ovat kylmät.Joo, oli Suomessa muinoin monelaisia lämmityskeinoja, muttei hometaloja. Saksassakin olen moneen tottunut mm. työpaikalla trooppinen helle ja kotona "suomalainen kesäpäivä" +15° tai sitten ne asteet sisällä työpaikalla ja kerrospukeutumista tosin ilman tuulitakkia. Tuulettaa saan ihan mieleni mukaan, koska talo on rakennettu 1983 sellaisista materiaaleista , että kosteus ei tiivisty nurkkiin tai kylmiin ulkoseiniin joten hometta ei kasva nurkissa tai lämpö/vesieristeissä, eikä taloa ole tiivistetty umpipulloksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä, kun nostit keskusteluun esiin homeen! Mä olen aina miettinyt, että eikö sopiva lämmitys myös pidä asunnon kuivana ja estä homehtumasta. Kölnissä on aika paljon homekämppiä. Itsekin sellaisen kokeneena voin sanoa, että kivaa ei ollut. Siinä kämpässä oli nimenomaan lämmitysongelmia: jossain vaiheessa ylimmän kerroksen asuntoni patterit eivät vaan lämminneet. Ei riittänyt ilmatus, piti vaihtaa kellarin boileri. Odotusajaksi sain käyttööni sellaisen irtopatterin, mutta ei sekään häävi ollut. Olin koko ajan jossain flunssassa tai mahataudissa, kun asuin siellä. Jotenkin lämmityksellä ja homeella on minusta selvä yhteys, mutta ainakaan täällä sitä ei kukaan tunnusta. Mutta home vain leviää...

      Delete
  5. Brr! Joo! Tennesseessa on kesalla lamminta ja kosteaa, joten ilmastointi paalla ja sahkolaskut isot. Ikkunat ovat tietysti paikalliseen tyyliin yksinkertaiset, niin sitten syksylla alkaa tulla kylma. Olen laittanut lammityksen paalle tana syksyna vasta pari kertaa. Minulla on talossa myos fireplaces, jotka pitavat aika lampimana - talvella kaytan niita aika paljon, niin saastyy sahkolaskuissa vahan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mielenkiintoista! Meillähän ei täällä ole sitä ongelmaa, että pitäisi kesällä kovasti ilmastoida, tai siis ei kotona ainakaan. Olen myös kovasti miettinyt, miksei muualla maailmassa ole tajuttu moninkertaisten ikkunalasien hyviä puolia. Onko halpa rakentaminen niin paljon tärkeämpää kuin se, ettei talvella vedä ikkunoista? Toki on varmasti haastaavaa, kun kesällä on niin kuuma ja talvella kylmä, mutta aina ihmettelen näitä Australian tarinoita, kun talvitaloissa jäätyy.

      Delete
  6. Aihe, josta olen itsekin ollut aikeissa kirjoittaa. Sampura, ei tuohon voi verrata, että "tulet Suomesta, et sinä voi palella". Voin toki, kun en ole tottunut jatkuvaan irlantilaiseen kalseuteen ja kosteuteen sisällä ja ulkona. Villasukat kuuluu tälläkin palelijalla vakiovarustukseen ja sisätossut samaten. Lämmitys meillä on ollut päällä vasta satunnaisesti - lyhyitä hetkiä aamulla tai illalla. Muuten olen vielä luottanut pukeutumisen voimaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minulle on viime aikoina itsellenikin pari kertaa sattunut, että joku julkaisee juuri tekstin aiheesta, joka on itsellänikin mietinnässä :) Pukeutuminen on hyvä lämmike, mutta viime perjantaina menin tässä kirjoituspöydän ääressä jo niin syväjäähän, että oli pakko lähteä kävelylle.

      Delete
  7. Kaikkeen tosiaan tottuu ja Suomessa joululomalla ahdistaa liian kuumat ja tunkkaiset sisäilmat. Meillä taloyhtiö avaa lämmityksen eli kaasuboilerin pannuhuoneessa vasta lokakuussa, joten joka tapauksessa näin syyskuussa on turha edes miettiä omien pattereiden säätämistä. Meillä on omassa asunnossa kans jokaisessa patterissa oma mittari, jotka mittaavat kulutuksen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, joka talvi ihmettelen suomalaisten sisälämpötiloja. Toivottavasti teillä ei ole vielä liian kalseaa ilman lämmitystä? Täällä oli jo viikonloppuna niin raikasta, ettei oikeastaan ollut vaihtoehtoja. Viikonloppuna vissiin taas lämpenee, joten sitten voi laittaa viel hetkeksi lämmöt pois :)

      Delete
  8. Minä hoksasin tuossa pari päivää sitten, että meillähän ei tosiaankaan ole patterit päällä. Eikä kyllä ole vieläkään, toistaiseksi on tarettu ihan hyvin. Aamuisin on hiukan viileäää kun ulkona on ollut vain neljä astetta, mutta sinnitellään nyt vielä. :) Ja ensimmäinen Berliinin talvi tosiaan edessä, joten kaikki on vielä uutta ja outoa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh, Berliinissä voi olla niin kylmää talvella! Sieltä Puolan yli tulevat tuulet ja pakkset. Toivottavasti teidän lämmitys toimii moitteettomasti sitten, kun se laitetaan päälle. Ehkä ensimmäinen talvi menee eksotiikalla mutta sitten olisi ihan kiva olla lämpimässä ;)

      Delete
  9. Minulla on Saksassa Itämeren rannan kosteassa kylmässä vietettyjä talvia takanapäin lähemmäs 40, ja kamppailen saman asian kanssa edelleenkin. Ei siihen totu. Eikä siitäkään ole mitään apua, että on pohjoisesta päin kotoisin. Ainakaan Lahden korkeudella ei ollut koskaan niin hyisen kylmää kuin täällä silloin kun asteita on sanotaan vaikka +/-0 :)
    Ekan kämpän ihanuus oli lattialammitys (silloin kun se toimi moitteettomasti) ja oman isän rakentama sauna. Lämmintä vettä boilerissa oli 80 litraa kerrallaan, joka oli haasteellisen pieni määrä jos kylpijöitä oli useita yhtä aikaa.
    Seuraavassa kämpässä oli monenlaisia ongelmia keskuslämmityksen kanssa, mutta onneksi myös 3 toimivaa tulisijaa, joten ei ollut (melkein) mitään hätää ja tulen- ja polttopuiden tekohommat olivat minulla hanskassa jo lapsuuden perua. Saunaa siellä ei ollut ja suihkustakaan ei tullut luotettavasti lämmintä vettä ja jos tuli, oli se niin kallista, että sen juoksuttamisesta tuli sanomista aina. Durchlauferhitzer toimii nopeasti ja lämmintä vettä riittää täsmälleen niin kauan kuin kuumavesihana on auki, mutta sähkömittari pyörii myös kiihkeästi koko sen ajan.
    Kolmannessa kämpässäni eli nykyisessä asunnossani on kaasulämmitys, joten sekä vettä että lämpöä on saatavilla luotettavasti. Käytännössä kuitenkin lämpimän veden saapumista yläkertaan pitää odotella hetki jos toinenkin ja minä säästäväisyyteen tottuneena katson kauhulla sitä veden määrää, minkä joudun juoksuttamaan kylmänä minuuttikaupalla suoraan viemäriin...se määrä kasvattaa huikeasti jokavuotista loppulaskelmaamme, sillä maksan käytetystä vedestä kaksi kertaa: sen mikä tulee raanasta ja samasta määärästä myös viemärimaksun. Kunpa voisin käyttää sen sankollisen tai kaksikin johonkin kunnon tarpeeseen! En pysty käymään kylmässä suihkussa ja se varsinaisesti tarvitsemani lämpimän veden määrä (ellen pese hiuksiani) on oikeasti pienempi kuin se, mikä menee hukkaan! Vuokraisäntä asensi väliin pumpunkin, jonka on määrä nopeuttaa veden tuloa, mutta sen asetukset eivät mene yksiin sen kanssa, milloin käytämme suihkua...hmmm tuosta pitäisikin kysäistä, voisiko niitä muuttaa, sillä olemme pois talosta yleensä juuri sen ajan, kun se lisäpumppu on päällä ja paikalla silloin, kun se on pois päältä. Lämmitys toimii moitteettomasti, silloin kun se on kytketty päälle. Vuokraisäntä on kuitenkin kytkenyt sen toimimaan niin, että pakkasjaksoja lukuunottamatta kaasulämmitys on pois päältä öisin, missä onkin järkeä, koska yöllä nukutaan, mutta meidän yömme ei ala vielä klo 23, silloin vietämme vielä aikaa hereillä joten vedämme villatakkia niskaan ja lisäämme villasukkia ja säärystimiä tarpeen mukaan kun lämpö alkaa laskea. Tyttären huone on huonommin eristetty kuin muut, joten siellä on öisin todella kylmää, mutta siitä selviämme lisäpeittojen avulla.
    Saksassa on onneksi vissiin kaikkialla kaksinkertaiset ikkunat, mutta miten talvesta mahtavat selvitä esim Brittein saarilla asuvat suomalaissyntyiset... olisi todella kiinnostavaa kuulla! Sikäläisillä tuttavillani ainakin on useimmiten vain yksinkertaiset ikkunat :O
    Tsemppiä kaikille syksyyn ja talveenne! Marikka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh joo, Iso-Britanniaan verrattuna meillä on täällä Saksassa aika hyvät olot! Jo Hollannista tuli aikoinaan sellainen olo, että missä teidän lämmitykset ovat. Vetoisten ja kalseiden asuntojen lähes ainoa lämmittäjä oli pieni kaasuboileri huoneen nurkassa. Brrrr!

      Delete
  10. Olin kerran kaverin luona Saksassa kylässä. Talo oli todella kylmä. Vaikka patterit olivat päällä, ei lämpöä oikeastaan tullut. https://hls.fi/palvelut/patteriverkoston-perussaato

    ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?