Thursday 5 January 2017

Matkatavaroilla ja ilman

Aina joskus pitää vähän nillittää. Uuden vuoden lupaukseni olla lempeä ja armollinen ympäristöäni kohtaan joutui kovalle koetukselle jo vuoden päivinä nro 2. ja 3. Saavuin Suomeen maanantaina mutta sain matkatavarani vasta 47 tuntia myöhemmin. Matkahuollon suunnitelman mukaan ne olisi toimitettu 51 tuntia tuloni jälkeen. Kiitos huomaavaisuudesta, Matkahuolto.

Aloitetaan siitä, että Kölnissä oli satanut maanantain vastaisena yönä lunta ja vielä aamullakin tuiskutti. Kone lastattiin normaalisti ja kapteeni kuulutti, että enää jäänesto päälle ja pian lähdetään. Helpommin sanottu kuin tehty. Seurasin ikkunasta, miten jäänestokoneen kuljettaja puhui ensin yhteen puhelimeen, sitten radiopuhelimeen, tutki valkoista A4-paperia ja soitti taas jonnekin. Lopulta hän alkoi suihkuttaa siipeä. Siinä meni tovi ja sitten taas odotettiin. Ja kapteeni kuuluttaa, että ei tämä nyt ihan suju niin kuin olisi toivottavaa. Lopulta joku kiersi tutkimassa konetta ulkokautta ja jäänestoa suihkutettiin vielä sinne ja tänne. 

Lähdimme lentoon tunnin myöhässä. Berliini Tegeliä tuntevat tietävät, miten epäkäytännöllinen kenttä se on. Lennon vaihdosta tuli ripeä. Jouduin juoksemaan terminaalista toiseen, ulkokautta, ja päädyin uuteen turvatarkastukseen. Helsingin koneeseen noustiin jo, joten onneksi virkailijat päästivät minut jonon ohi. Kävelin suoraan koneeseen aika varmana siitä, ettei laukkuni ole mukana.

Helsingissä selvisi, että matkatavarat jäivät Berliiniin. Air Berlinin tiskillä virkailija otti tiedot ja osoitteet ja kyseli matkareittiä eli sitä, mihin laukku toimitetaan. Todennäköisesti se tulee illan koneella ja toimitetaan huomenna. Ahaa, kiitos. Mutta jos matkaa on yli 80 kilometriä, toimituksen hoitaa Matkahuolto. No, mitäs sinne Hämeenlinnaan täältä on? Jaa, emmävaantiedä, en ole koskaan käynyt, paukautti virkailija.

Tässä vaiheessa olin jo missannut jatkobussin ja jäin kentälle nauttimaan kahvia ja rauhoittumaan. Hammasharjan ja dödön hain kaupasta mutta onneksi olin matkalla siskon luo, josta löytyy varavaatetta ja talvivaatetta Suomen pakkasiin. Varusteeni olivat lopulta seuraavanlaiset: siskon tytön kollegehousut, toisen siskonlapset villasukat, siskon alusvaatteet ja neuletakki sekä ulkoilua varten toppapuku. Ja yöpuvuksi lankomiehen t-paita. Onneksi maalla ei ole niin väliä, millaisissa releissä tai minkä näköisenä mennään.

Jos olisin ollut tulossa työmatkalle tai edustustehtäviin, olisi varusteiden hankinnasta voinut paukahtaa aika kiva lasku, jota en olisi lähettänyt lentofirmalle vaan Matkahuollolle. Koska.

Yöllä sain tekstiviestin, jossa kerrottiin, että matkatavarat ovat Suomessa ja ne luovutetaan aamulla Matkahuollolle. Mukana tuli seurantakoodi. Aamupäivällä tarkistin netistä, että rinkka on saapunut Matkahuoltoon klo 10.46 ja lähtenyt Helsingistä eteenpäin klo 11.35. Sieltähän tulee pikavuoroja kerran tunnissa, totesi sisko, joten kyllä sen kohta pitäisi tulla. 

Iltapäivän kuluessa alkoi epäilyttää. Olin seuraavana päivänä vaihtamassa majapaikkaa ja aloin miettiä, että on mahdollista, että laukku tuodaan vasta seuraavana päivänä ja ehkä vasta sen jälkeen, kun olen jo muualla. 

Siskoni soitti Matkahuoltoon klo 17 ja selvisi, miten oikeassa olin kauhuskenaarioni kanssa. Rinkkani ei ollut edelleenkään saapunut Hämeenlinnaan, joten se ei ehtinyt illan jakokierrokselle. Matkatavarani pakattaisiin keskiviikkoaamuna kuljetusautoon, jossa ne kiertäisivät koko päivän. Rinkka tuotaisiin vihdoin klo 16 jälkeen, jolloin yksityisasiakkaiden paketteja aletaan toimittaa. Siskoni sai neuvoteltua virkailijan kanssa, että rinkka jätetään Hämeenlinnan Matkahuoltoon, josta haemme sen seuraavana päivänä puolenpäivän aikaan, kun lähden bussilla kohti seuraavaa kyläpaikkaa.

Illan aikana alkoi suoraan sanottuna v**ttaa koko tilanne. Miten voi olla mahdollista, että toiminta on näin joustamatonta! On ihan ok, että Matkahuollon toimittamat paketit ovat matkalla kaksi päivää, mutta eikö matkatavaroiden toimittamiseen voisi olla vaihtoehtoista toimintasuunnitelmaa tai vaihtoehtoista toimitustapaa? Rinkka olisi voitu heittää esimekiksi jonkun pikavuoron kyytiin ja olisin ollut valmis hakemaan sen itse Matkahuollosta, jos kotiin asti toimittaminen kerran on näin hankalaa. Yritän ymmärtää, mutta kahden vuorokauden mittainen toimitusmatka ei mene kaaliini.

Lentokentällä Air Berlinin virkailija vähätteli lentofirman hidasta toimintaa matkatavaroiden kanssa mutta kyllä tämä meni Matkahuollon piikkiin.

Keskiviikkoaamuna pulssini alkoi nousta. Mitä jos aamun virkailija ei olekaan löytänyt viestiä vaan on lastannut matkatavarani aamun kuljetukseen ja nyt ne ajelevat jossain päin Hämettä. Siinä tapauksessa olisin vaatinut Matkahuoltoa toimittamaan tavarat minulle taksikyydillä. Näin ei onneksi ollut vaan koin iloisen jälleennäkemisen rinkkani kanssa 47 tuntia maahantuloni jälkeen. Omat vaatteet! Pipo! Hajuvesi! Tuliaispaketit! Mekko!

Matkahuollon onneksi ensimmäiset matkapäivät olivat iloisista pakkaspäivistä nauttimista siskon lasten kanssa maalla, jossa toppapuku ja verkkarit olivat aivan riittävä edustusasu. Jäipä lapsillekin hauskat muistot päivistä, jolloin kaikkien kaapeista etsittiin tädille sopivia varusteita. Loppu hyvin kaikki hyvin.

Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?