Sunday 26 May 2019

Äitiyslomalla aion...

Äitiyslomani alkaa kahden päivän päästä. Tämähän on se klassinen hetki, kun aikaa tuntuu olevan loputtomasti, mikä tarjoaa mahdollisuuden kaikenlaisiin rästitöihin. Muilta odottajilta olen kuullut, millaisia suunnitelmia ja asioita he aikovat saada hoidettua - ja myöhemmin sitten on todettu, että ei se ihan niin mennytkään.

Saksassa äitiysloma alkaa kuusi viikkoa ennen laskettua aikaa. Vaikka voin edelleen hyvin, olen huomannut, että äitiysloman alku on ajoitettu aika oikein. Työpäivät väsyttävät eri lailla kuin ennen, ja viime viikolla tuli kesken opettamisen ensimmäistä kertaa sellainen olo, että olisi parempi istua hetki. Ajatukseni oli, että toukokuussa lasketellaan jo kevyesti kohti äitiyslomaa, mutta ei se valitettavasti ole aivan niin mennyt.

Olo on myös jossain määrin haikea. Olen tehnyt 12 vuotta opetustöitä, joista kahdeksan Kölnin yliopistosta. Ja ensi viikosta eteenpäin minun ei tarvitse opettaa ketään eikä mitään yli vuoteen. Huisia!
Lääkärini kyseli vointia ja kun valitin väsymystä, hän totesi, että tietysti tällä hetkellä alkaa olla raskasta, koska elimistö suorittaa aika hurjaa tehtävää ja energian tarve on suuri. Että Kölnin suurimmat energialaitoksetkaan eivät kykene siihen, mihin naisen elimistö, joten minun täytyy hyväksyä se, jos ei koko ajan jaksa.

Kölnissä on ollut poikkeuksellisen kylmä toukokuu, mistä minä ja palloni olemme iloinneet. Muutenkin hengästyttää ja on nopeasti kuuma, joten en ole kaivannut aurinkoa tai lämpimiä ilmoja. Nyt näyttää siltä, että ensimmäinen hellejakso alkaa reilun viikon päästä, mutta sehän on jo ihan sama sitten, kun ei enää tarvitse töihin mennä. Voin istua tunikassa tuulettimen alla ja olla vain.
Niin, äitiysloma ja suunnitelmat. Klassissesti voisin ajatella, että nyt olisi vihdoin aika järjestellä kolmen vuoden takaiset hääkuvat albumiin, siivota kellari ja tehdä muuta sellaista, mikä ei mitenkään liity tulevaan vauvaan mutta joka aina roikkuu to do -listalla. 

Mutta tiedättekö mitä? Minä olen päättänyt olla stressaamatta ja tehdä vain sitä, mikä tuntuu kivalta. Aion tulevina viikkoina liikkua niin paljon kuin mahdollista, käydä aamupalatreffeillä kavereiden kanssa ja nauttia olemisesta. Tietysti vauvaa varten on vielä laitettavaa ja hankittavaa, mutta hyvin ehtii, joten olen tarkoituksella jättänyt järjestelemisen äitiyslomalle. Vaunut sentään jo on jo, ja ne ovat ihanat!

Lähinnä ajattelen, että tulevat viikot antavat minulle vielä mahdollisuuden intensiiviseen kirjoitusrupeamaan, ennen kuin kaikki muuttuu ja kirjoittaminen jää joksikin aikaa taka-alalle. Palautin tällä viikolla kustantamoon yhden käsikirjoituksen, ja jo seuraavana päivänä alkoi mielessä itää seuraava. Että pysy vain lapsi siellä mahassa tovi, äiti tarvitsee vielä vähän omaa aikaa. 

Muita raskausjuttuja:
Ihana alkuraskaus eli ensimmäinen kolmannes
2 comments on "Äitiyslomalla aion... "
  1. Ei varmastikaan kannata liikaa kasata to-do-listoja vaan keskittyä kuulostelemaan omaa fiilistä ja kerätä voimia, miten paljon vain pystyy :)

    ReplyDelete
  2. Nyt vaan tosiaan nautit, vaikka varmaan malttamattomasti odotat kuka sieltä tulee. Nauti ja nauti, tätä en itse silloin tajunnut, vaikka nautinkin täysin rinnoin. :)

    ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?