Friday 10 August 2018

Ulkosuomalaiset kirjailijat 10: Vera Vala

Olen viime vuosien aikana alkanut laajentaa lukijaperspektiiviäni. Tutustuin chick litiin viime vuonna, tänä vuonna lukupinostani ovat löytyneet ensimmäiset dekkarit. Vera Valan nimi on vilahtanut usein mediassa ja kirjapiireissä, ja nyt olen saanut ladattua Valan dekkareita lukulaitteelle odottamaan hetkeä, jolloin ehtisin hypätä italialaisiin tunnelmiin.
1. Kuka olet ja mitä teet?

Olen Vera Vala ja kirjoitan ulkomaille sijoittuvia jännitysromaaneja.

2. Miten päädyit asumaan ulkomaille?

Muutin 21 vuotta sitten Italiaan silloisen kihlattuni perässä. Tämä roomalainen nuorukainen vietti Erasmus-vuoden Suomessa ja kun se päättyi, olimme kihloissa ja muutimme yhdessä hänen kotikaupunkiinsa Roomaan.

3. Kerro nykyisestä asuinmaastasi.

Italia on paitsi monipuolinen matkailukohde, myös ehtymätön inspirtaationlähde dekkaristille. Olen asunut paitsi Roomassa, myös Rooman maaseudulla ja Torinon seudulla. Nykyään asun Milanon seudulla. Eri asuinpaikat ovat syventäneet näkemystäni Italiasta, sillä harva maa on niin pirstoutunut kulttuurisella tasolla kuin Italia.

Italiassa ei ainoastaan ole kaikenlaisia mahdollisia maisemia turkoosista merestä viiniviljelysten peittämiin kukkuloihin ja lumisiin vuoristoihin, vaan myös kielet, ruokakulttuuri ja ylipäätään tapakulttuurit ovat hyvin erilaisia alueesta toiseen.

4. Miten sinusta tuli kirjailija?

Lukemalla, kirjoittamalla, uneksimalla ja istuttamalla perseen penkkiin.

5. Mitä kirjoitat?

Enimmäkseen jännitystä. Minulta on julkaistu paitsi kuusi Arianna de Bellis –sarjaan (Gummerus) kuuluvaa dekkaria myös muutamia novelleja, jatkokertomus sekä esseetyylinen kirjoitus Italiaa koskevassa antologiassa. Dekkarisarjan ensimmäinen osa, Kuolema sypressin varjossa, ilmestyi vuonna 2012.

Olen kirjoittanut myös lehtijuttuja Ilkkaan sekä kolumneja Helsingin Sanomiin ja Ilkkaan. Aiemmin tein myös käännöksiä. Tällä hetkellä kirjoitan äänikirjasarjaa Storytel –palvelulle.

6. Näkyykö ulkomailla asuminen teksteissäsi?

Ehdottomasti. Sijoitan tapahtumat ulkomaille, tähän mennessä lähinnä Italiaan. Viimeisin kirjani eli Suden hetki (2018) sijoittuu Seychelleille, jossa asuimme yli vuoden.
Kuva kirjailija Vera Valan facebook-sivulta.
7. Onko sinulla kirjoittamiseen liittyviä rutiineja eli miten kirjasi syntyvät?

Mietin juonen pitkälti valmiiksi ennen kirjoittamista. Juonen ja kohtausten kehittäminen on erityisen hedelmällistä liikkeessä eli juostessa ja kävellessä. Toinen hyvä ja tärkeä keino ruoan laitto. Moni solmu on avautunut lihaa ruskistaessani.
Kuva kirjailija Vera Valan facebook-sivulta.
8. Miten pidät yllä suomen kieltä vieraskielisessä ympäristössä?

Lukemalla, kirjoittamalla, puhumalla.

BONUS: Kaipaatko Suomesta jotain ja mitä?

Salmiakkia

Lisää kuvia Veran työstä ja elämästä sekä Italiasta Facebook-sivulla.

Sarjan aikaisemmat osat:
2. Anu Patrakka, Portugali
4. Max Manner, Luxemburg
Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?