Thursday 23 August 2018

Ulkosuomalaiset kirjailijat 12: Enni Vanhatapio

Ulkosuomalaiskirjailijoita esittelevä sarja jatkuu esikoiskirjailijalla ja Lontoolla. Jos sarjan lopuksi tekisin koonnin kirjailijoiden asuinmaista, Iso-Britannia nousisi korkealle sijalle.
1. Kuka olet ja mitä teet?

Olen Enni Vanhatapio, kirjailija. Esikoisteokseni Absentia (Gummerus) julkaistiin keväällä 2018. Nyt kirjoitan uutta romaanikäsikirjoitusta ja työskentelen osa-aikaisesti lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten tukijärjestössä. Asun Lontoossa.

2. Miten päädyit asumaan ulkomaille?

Olen kotoisin Pohjois-Suomesta, Haukiputaalta. Kaipasin kuumeisesti suurkaupunkiin. Valmistuttuani ylioppilaaksi 2010 tulin Lontooseen opiskelemaan sosiaaliantropologiaa ja hindiä. Vuoden 2012-13 asuin Intian Jaipurissa, opin hindiä ja työskentelin väkivaltaa kokeneiden naisten neuvontajärjestössä. Intian jälkeen palasin Lontooseen, valmistuin yliopistosta ja menin töihin. Olen työskennellyt asunnottomien nuorten tukipalveluissa ja naisten turvakodeissa. 

3. Kerro nykyisestä asuinmaastasi.

Lontoon ulkopuolisesta Britanniasta minulla on vain vähän kokemusta. Pidän Lontoossa maiseman kurittomuudesta, siitä että kaikkialla näkyy sekaisin erilaisten aikojen ja kulttuurien kerroksia. On limittäin kaikenlaisia kohtia, rumia ja kauniita. Pidän siitä että täällä on vielä kahdeksan vuoden jälkeenkin minulle paljon tuntematonta ja yllättävää.
Työssäni olen toisaalta nähnyt läheltä myös kasvavan eriarvoisuuden. Lontoossa on nyt enemmän asunnottomia kuin koskaan ennen, ja konservatiivihallitus leikkaa turvakotien ja muiden tukipalveluiden rahoitusta jatkuvasti. 

4. Miten sinusta tuli kirjailija?

Olen kirjoittanut aina. Olen huomannut, että kirjoittamalla pystyn keskittämään kaoottisen mielen johonkin, hetkeksi tarttumaan havaintoihin ja ajatuksiin. Vuonna 2016 osallistuin Gummeruksen ja Imagen kirjailijakouluun. Koulu tarjosi hyvän ensisysäyksen, ja aloin kirjoittaa pidempää tekstiä ilman käsitystä siitä, mistä se kertoi ja mihin se oli matkalla. Käsikirjoitus oli pitkään hyvin sirpaleinen ja jäsentymätön, mutta lopulta siitä syntyi esikoisromaanini Absentia (Gummerus 2018). 

5. Mitä kirjoitat?

Kirjoitan proosaa. Maailma kaikessa outoudessaan ja hämmentävyydessään kiinnostaa minua, ja kirjoittamalla yritän tarkastella ihmisenä olemisen sekavia sävyjä. Absentiaa on kuvattu dialogivetoiseksi nykyromaaniksi.

Tavoittelen tarkkaa, väkevää kieltä. Lukijana pidän yllättävästä, vähän vaarallisen tuntuisesta kirjallisuudesta, ja samaa riskintuntua ja hengittävyyttä etsin omassa kirjoittamisessani. 

6. Näkyykö ulkomailla asuminen teksteissäsi?

Lontoo on Absentiassa keskeinen tapahtumapaikka ja tunnelma. Ehkä kirjoittamiseeni heijastuu myös jokin vierauden tuntu ja hämmennys asioiden äärellä. Erilaisiin paikkoihin hakeutuminen saattaa altistaa sellaiselle.


7. Onko sinulla kirjoittamiseen liittyviä rutiineja eli miten kirjasi syntyvät?

Aloitan kirjoittamisen jostakin minua vaivaavasta ajatuksesta, kuvasta tai epämääräisestä tunteesta. Käsitys siitä mitä olen tekemässä kirkastuu vasta kirjoittaessani. Haluan aluksi olla mahdollisimman vapaa enkä tee juonikaavioita tai muita suunnitelma.

Yritän (vaihtelevalla menestyksellä) karistaa itsekritiikin ja perfektionismin asettamalla itselleni päivittäisiä sivutavoitteita. Saan kirjoittaa mitä vain, kunhan sivumäärä tulee täyteen. Näin tavoitan parhaiten vapautuneen kirjoitusvireen, vaikka suurimman osan syntyvästä tekstistä leikkaankin myöhemmissä vaiheissa pois.
Kirjoitusputkien välillä pidän muutamien viikkojen tai kuukausien hengitystaukoja. Palaan käsikirjoituksen luo, kun olen alkanut unohtaa sen.  Juonen ja rakenteen asiat hahmottuvat vasta aivan kirjoitusprosessin loppupuolella. 

8. Miten pidät yllä suomen kieltä vieraskielisessä ympäristössä?

Kirjoitan suomeksi, ja luen paljon suomenkielistä kirjallisuutta. Suomeksi kirjoittaminen vieraskielisessä ympäristössä saa äidinkielen tuntumaan intiimiltä ja erityiseltä. Etäisyys suomenkielisestä maailmasta tarjoaa myös vapauden kuvitella, että kieli on yksin minun ja voin tehdä sillä mitä haluan. 

BONUS: Kaipaatko Suomesta jotain ja mitä?
Pullaa.

Kuvat: Enni Vanhatapio

Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?