Eppu Nuotio on nimiä, joihin ei ole voinut olla törmäämättä, jos vähänkään tuntee suomalaista teatteria, kirjallisuutta tai tv-tuotantoja. Olinkin viime syksynä aivan innoissani, koska sain majoittaa Epun meille hänen vieraillessaan täällä Kölnissä. Eppu antoi lähes 70 kirjan kokemuksellaan hyviä vinkkejä juuri ensimmäisensä julkaisseelle.
1. Kuka olet ja mitä teet?
Olen Eppu Nuotio. Kirjoitan kirjoja, näytelmiä, musikaaleja, kuunnelmia, runoja, lauluja, kolumneja, tv-ohjelmia, kortteja, kirjeitä, sähköposteja, muistikirjaa ja listoja. Ja joskus jotakin muutakin.
2. Miten päädyit asumaan ulkomaille?
Mies kertoi halunneensa asua AINA Berliinissä. Olimme olleet siinä vaiheessa yhdessä 25 vuotta. Yllätyin ja pistin toimeksi.
3. Kerro nykyisestä asuinmaastasi.
Oikeastaan voin puhua vain Berliinistä sillä muuta Saksaa tunnen vielä huonosti, mutta sen verran kumminkin että Saksa on kyllä eri kuin Berliini. Berliini on Saksan New York. Tässä kaupungissa arvostan pitkäaikaista luomutuotantoa ja sen tukemista, Berliinin jokaisessa kaupunginosassa olevia biotoreja, biokauppoja, luomun määrää tavallisissa kaupoissa, arvostan sitä että kaupat ovat sunnuntaina kiinni, perheet (laaja käsite täällä, perhepiiriin saattavat kuulua ystävät ja naapuritkin) monen sukupolven voimin yhdessä aamiaisella ja päivää viettämässä puistossa.
Arvostan vihreän suurta määrää, järviä, jalkakäytävillä kasvavia puita ja niiden ympärille kyhättyjä pikkupuutarhoja, yhteisöllisyyttä, toimivaa joukkoliikennettä ja sitä että lapset saavat olla täällä pidempään lapsia (tosiaan, puukelkat, puulelut, ihan oikeat lasten vaatteet eikä mitkään ”poptähtikuteet” 3-vuotialla, kännykätön, ipaditon lapsuus).
Arvostan sitä, että marketit eivät ole nielaisseet pikkukauppoja vaan edelleen täällä ostetaan kala kalakauppiaalta, liha lihakauppiaalta, juustot juustokauppiaalta ja lähes kaikki muu torilta. Arvostan sitä, että puolentoista kilometrin säteellä kodistani on kuusi kirjakauppaa.
4. Miten sinusta tuli kirjailija?
Kirjoittamalla ja lukemalla. Kirjat ja kirjallisuus on ollut minun kaidepuuni, siitä kiinni pitämällä olen selvinnyt suuristakin vastoinkäymisistä. Olen kirjoittanut aina, lapsena runoja, näytelmiä (esitimme aina uutena vuotena kotona näytelmän) ja teininä jo lehtijuttuja ja kaikenlaista muutakin. Lukioaikana kirjoitin jo romaanin, onneksi sitä ei julkaistu!
5. Mitä kirjoitat?
Kirjoitan paljon ja kaikenlaista. Nyt työn alla on rikosromaani, nuortenkirja, kaksi lastenkirjaa, yksi näytelmä, yksi pienoismusikaali, yksi suurempi musikaali, yksi sanataidekirja, yksi rakkausromaani ja runokokoelma. Rakastan tämän ammatin mahdollisuuksia enkä halua rajoittaa itseäni yhteen lajiin.
6. Näkyykö ulkomailla asuminen teksteissäsi?
Kyllä se näkyy. Asuinpaikkani ovat aina vaikuttaneet teksteihini. Ja tuntuu, että ulkomailla asuessani olen vielä enemmän suomen kielessä kiinni. Hion lausetta pidempään. Yhden sarjani päähenkilö, puutarhamatkaaja Ellen Lähde on paljon Berliinissä, sillä hänen poikansa ja tämän kumppani ja heidän kaksospoikansa asuvat Berliinissä. Seuraava Ellen Lähde -kirja ilmestyy keväällä 2019 ja se on oikea Berliini-kirja.
7. Onko sinulla kirjoittamiseen liittyviä rutiineja eli miten kirjasi syntyvät?
Kirjoitan heti kun herään kaksi tuntia. Edessäni vain lämmin sitruunamehu, jossa ruokalusikallinen pellavansiemeniä. Kahden tunnin päästä aamujooga, jonka jälkeen syön aamiaisen, sitten lenkille koiran ja usein miehenkin kanssa. Lenkin jälkeen taas kaksi-kolme tuntia töitä, sitten lounas, sitten taas kaksi tuntia töitä. Kahden tunnin pätkät ovat parhaita, ajatus pysyy kirkkaana, ruho ei uuvahda. Kun raatoviiru lähestyy on tietenkin pakko kirjoittaa pidempään ja venyttää iltaan.
Eppu kirjoittaa usein selällään sängyssä. |
Perheen, ystävien vierailujen, suomalaisen tv:n ja ennen muuta suomenkielisen kirjallisuuden avulla.
Sarjan aikaisemmat osat:
1. Hilkka Liitsola, Praha
2. Anu Patrakka, Portugali
3. Jussi Wahlgren, Kreeta
4. Max Manner, Luxemburg
Be First to Post Comment !
Post a Comment
Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?