Wednesday 11 December 2019

Luukku 11: Pikkujoulut

Kuva: Pixabay
Tämän tekstin piti käsitellä sitä, miten ihanat ja hauskat pikkujoulut meillä Kölnin suomalaisnaisilla oli glögien ja lanttulaatikoiden parissa, mutta riemukkaan illan sijaan istuinkin viltin alla kotisohvalla. Koko perheen vuoron perään kaatanut flunssa alkaa vihdoin olla loppusuoralla eikä toivottavasti uusi kovin pian.

Pikkujoulut kuuluvat joulunalusaikaan, mutta vaikka saksalaiset ovat jouluhulluja, täällä ei ole samanlaista pkkujouluperinnettä kuin Suomessa. Railakkaat juhlat korvautuvat varmaan joulutorivierailulla kavereiden kanssa. Ehkä erona on myös se, että kännäilykulttuuri näyttäytyy Saksassa enemmän nolona kuin huvittavana, ja jos työkavereita teititellään, heidän kanssaan ei voi sekoilla. Heidän kanssaan voi kuitenkin viettää työpäivän pukeutuneena hassunhauskaan joulupaitaan, mikä tuntuu olevan yleistä.

Saksassa firmojen pikkujouluilla ei siis ole sellaista mainetta kuin Suomen vastaavilla. Työpaikan pikkujoulut tarkoittavat usein illallista puvut päällä arki-iltana puolisoiden läsnä ollessa. Ei voi kuulemma olettaa, että ihmiset tulisivat viikonloppuna työpaikalle tai osallistuisivat työtilaisuuksiin.

Miehen töissä vietetään usein jouluinen ilta työpaikalla, mutta tänä vuonna menevät kuulemma Phantasialandiin. Puoliskoja ei valitettavasti ole koskaan pyydetty mukaan. Tuskin siellä tänäkään vuonna riehaannutaan, sillä perjantaina on työpäivä vastassa.

Myöskään minun työpaikallani pikkujouluihin ei liity mitään railakasta. Yliopiston laitoksella kokoonnutaan yhteisille joulukahveille loman alla ja tammikuussa mennään omakustanteisesti syömään. Kielikoulun pikkujoulut vietetään nekin usein vasta joulun jälkeen, mutta koska paikalla on skandinaaveja, nämä juhlat ovat lauantaina ja saattavat kestää aamuun.

Näin vauvavuonna ei toki ole juhliminen mielessä (no eipä!), mutta pikkujoulujen jäätyä väliin on onneksi ollut muuta jouluista tarjolla. Talossamme on viisi asuntoa, ja keskimmäisen asunnon perhe kutsui kaikki naapurit adventtikahveille ja vohveleille joulukuun alussa. Viime viikonloppu meni Münsterissä, mutta tulevana lauantaina kokoonnumme Kölnin ystävien kanssa joulukahveille. Ensi viikolle on suunnitteilla suomalaisen äiti-lapsipiirin joulukerta, ja ennen joulua lauletaan myös Kauneimmat joululaulut. Toivon kovasti, että ehtisin joulutoreillekin vielä.

Adentinaika tuntuu joka vuosi lyhyemmältä, ja jo kuun alussa täytyy päättää, miten sen käyttää. Tämäkin kalenteri on jo melkein puolivälissä, huh!

Lue myös:
Luukku 1: Tervetuloa blogin joulukalenteriin


Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?