Friday 27 December 2019

Vauvan ensimmäinen joulu

Vauva (ja sen äiti) on nyt selvinnyt ensimmäisestä joulustaan. Tässä tiivistettynä tärkeimmät:

Joulun tunnelma

Minun jouluhetkeni taisi olla toisena joulupäivänä, kun istuimme illalla ruuan jälkeen olohuoneessa. Vauva oli jo nukahtanut, kun kuusen aidot kynttilät valaisivat huonetta, jonka sohvilla istui miehen lähisukulaisia. Yksi juoma hauskoja juttuja kuunnellen ja rakkaita katsellen on väsyneelle äidille tarpeeksi viihdykettä ja joulua. 

Ehdin katsoa myös kaksi elokuvaa, sain ottaa päikkärit joka päivä eikä minun tarvinnut huolehtia kuin vauvan syömisistä. Aika ihanaa.

Tänä vuonna kuusen alle levitetyt lahjat saivat olla rauhassa, vaikka vauva yrittikin aattoiltapäivänä kovasti ja äkkiä oppia ryömimään. Ensi vuonna lahjojen jakotapa ja kuusen kynttilät täytyy miettiä uudelleen. 

Unitilanne

Vauva on nukkunut koko joulukuun huonosti. Sitkeä nuha ja ruokaa vaatinut kasvuspurtti ovat herättäneet äidin öisin. Tähän mennessä olen onnistunut suhtautumaan rikkonaisiin öihin positiivisesti eivätkä ne ole kuormittaneet minua niin pahasti kuin olin odottanut.

Mutta joulupäivinä tuntui, että kohta tulee raja vastaan. Vauva nukkui vieraassa paikassa todella huonosti. Hän kaipasi öisin joko turvatissiä tai hulisi muuten vaan. Päivisinhän hän oli yhtä aurinkoa, sillä ympärillä oli seuraa ja huomiota, ja päiväunet oli mukava nukkua raikkaassa merellisessä ulkoilmassa.
Ruokatilanne

Miehen puoleisen suvun uusioperheeseen kuuluu monta hyvää kokkia ja toinenkin kasvissyöjä, joten  ruuan laittaminen ja pitkä illallinen ovat joulun keskeisimmät elementit. Toivo sai kahtena päivänä palsternakkaa ja yhtenä porkkanaa ja mutusteli hieman banaaniakin, ja vaikutti tyytyväiseltä annoksiinsa, vaikka pientä juomiskateutta ilmeni. Hänestä kaikki lasit ja pullot ovat todella kiinnostavia.

Valitettavasti äiti meni melkein samalla ruokavaliolla kuin vauva, koska pieni vatsaongelma vaivasi joulun yli. Sinänsä kätevää, koska sillä tavoin jouluna ei tule syötyä liikaa vaan päinvastoin viimeiset raskauskilot lähtevät liikkeelle. Muut voivat hyvin, joten ehkä flunssa sai väsyneen äidin sekaisin.

Tautitilanne

Joulureissuun lähtiessä vauvan nuha oli aika lailla parantunut mutta vanhempien flunssa aloitti kolmannen viikkonsa. Minulla ei ole koskaan ollut näin sitkeää flunssaa enkä tiedä, mistä limaa edelleen tulee. Alamme kuitenkin pikku hiljaa toipua tästä koko perhettä koetelleesta sattumuksesta nimeltään räkätauti. Ensi vuodelta toivon erityisesti terveyttä.  

Säätilanne

Nordfrieslandilla on minuun sellainen vaikutus, että kierrokset vähenevät ja henki kulkee paremmin. Siellä on tilaa hengittää, vaikka mutaisia lintupeltoja ei voi pitää kovin idyllisinä. Vuorovesi huuhtoo Pohjameren rantaa omaa tahtiaan eikä lähirannassa voi uida, mutta voittaa se silti kivikaupungin. 

Tavallista on myös se, että joka päivä sataa ainakin kerran. Onnistuimme kuitenkin näkemään myös aurinkoa sekä upean tähtitaivaan, joka kaarsi pimeän kylän ylle. Ja minua huvittaa edelleen se, että ihan jokainen raitilla vastaantuleva ikään ja muuhun katsomatta tervehtii huikkaamalla "moin!" 
Matkustustilanne

Toivo viihtyi junassa jälleen erinomaisesti. Menomatkalla hän nukkui yli kolmen tunnin päikkärit, tulomatkalla jaksoi seurata maisemia sekä lattialla leikkivää isompaa lasta.Paluumatkalla Toivo sai junan konnarilta oman pienen ICE-junan, jota oli hyvä mutustella papan sylissä. 

Tällä kertaa olimme perheosastossa, jossa oli kuusi paikkaa. Molempiin suuntiin jouduimme jakamaan sen toisen perheen kanssa, mutta matka meni todella nopeasti jutellessa. Sanoin miehelle, että joko meillä kävi tuuri tai sitten junissa matkustaa sympaattisia lapsiperheitä. 

Lopputulema

Väsymyksestä ja vaivoista huolimatta joulu jäi ehdottomasti positiivisen puolelle. Lapsena sitä odotti herkkuja ja lahjoja, nyt parasta on kiireetön yhdessäolo. Vauva taas nautti ihmisten seurasta ja ihailusta ja aiheutti useammallekin naamalle hymykrampin. 

Tänään edessä onkin karu laskeutuminen arkeen, kun päivä pitää viettää kahdestaan äidin kanssa.  Koti taitaa kuitenkin olla paras paikka: vauva nukkui viime yönä paremmin kuin pitkään aikaan. Onneksi on jouluradio, kynttilöitä ja joulukeksejä, joten joulutunnelmakin saa jatkua vielä hetken.
Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?