Saturday 14 December 2019

Luukku 14: Kirjavinkit joululomalle

Valitettavasti olen viime aikoina lukenut aivan liian vähän. Lapsen kanssa on intensiivistä enkä illalla sänkyyn päästyäni jaksa kaivaa kirjaa esiin, jotta ei mene myöhään. Lukulaite on pakattu täyteen ihania uutuskirjoja, jotka haluaisin ehtiä lukea. Nyt parin flunssapäivän aikana olen antanut itselleni luvan välillä myös levätä ja lukea. Ihanaa!

Tämän vuoden kuluessa olen kuitenkin lukenut, joten tässä listan kirjoista, joita suosittelen. Jos siis kaipaat lukuvinkkejä joululomalle, poimi tästä ja ajele tänään kirjaston kautta kotiin!

Elisabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton JA Kaikki on mahdollista (Tammi)

Nimeni on Lucy Barton voitti kirjabloggaajien äänestämän vuoden 2018 Globalia-palkinnon, ja on ollut lukulisralla pitkään. Vihdoin kirjan käännös ilmestyi käyttämääni lukuohjemaan ja pääsin sen pariin. Kirja on juuri niin hyvä kuin olin odottanutkin.

Lucy Barton on köyhistä oloista lähtöisin oleva nainen, josta tulee New Yorkiin muutettuaan kirjailija. Nyt kahden lapsen äiti on joutunut sairaalaan, jonne hänen äitinsä tulee pitämään seuraa. Yhdessä he muistelevat naisen lapsuutta ja pikkupaikkakunnan asukkaiden tempauksia. Teksti hengittää ja tulee inhimillisyydessään iholle. Haikean kaunis ja hieman surullinenkin.

Kaikki on mahdollista on novellikokoelma, joka kertoo Lucy Bartonin kotikaupungin ihmisistä ja ihmiskohtaloista. Novellit sisältävät yhden kohtauksen tai vain pienen pätkän päähenkilönsä elämästä mutta avaavat inhimillisiä maailmoja - tai ainakin amerikkalaisen pikkukaupungin elämää.

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen (WSOY)

Runoilijana ja lastenkirjailijana tunnetuksi tullut Johanna Venho on tarttunut ensimmäisessä romaanissaan mysteeriin nimeltä Sylvi Kekkonen. Suurmiehen varjoon jääneessä Sylvissä oli monta puolta, ja näitä Venho avaa erilaisten kertojaratkaisujen kautta. Muutaman päivän ajalle sijoittuvassa taustakertomuksessa Sylvi vetäytyy kesämökille, jonne edesmennyt ystävä Marja-Liisa ilmestyy keskustelemaan Sylvin kanssa. Toisaalla on kuvanveistäjä Essi Renvall, jonka pitäisi tehdä Sylvistä muotokuva.

Teoksen kieli on kaunista ja kuulasta, ja kolmen naisen elämät kutovat kertomusta taiteilijuudesta ja tekemisen palosta, mutta myös naisista miesten rajoittamassa maailmassa. Ensimmäinen nainen oli tämän vuoden Finlandia-ehdokas ja täysin syystä.


Emma Puikkonen: Lupaus (WSOY)

Olen lukenut Emma Puikkosen kaikki teokset, mutta mikään niistä ei ole säväyttänyt niin kuin Lupaus. Ehkä se johtuu siitä, että luin sen esikoista odottaessani ja yksi teoksen teemoista käsittelee äitiyttä ja sitä, mitä lapsilleen voi luvata. Ilmastoteemaa voimakkaasti esiin tuovassa teoksessa seurataan Rinnan yritystä taata lapselleen turvallinen ympäristö uhkien valtaamassa maailmassa. Rinnan veli Robert taas tekee omaa matkaansa jäätiköllä, jossa hän äänittää sulavan jään ja jäävirtojen ääniä.
Minulta jää nykyään kirja helposti kesken, jos sen kieli on laiskaa ja siitä puuttuu intensiteetti. Puikkosen kohdalla on toisin. Tätä teosta halusi jäädä makustelemaan.

Katri Rauanjoki: Lenin-setä ei asu enää täällä (S&S)

Tämä teos on yllättävä uusi tuttavuus, joka löytyi lukuohjelmasta ja jonka luettuani käytin pitkän tovin googlaamalla Huippuvuorista. Siellä sijaitsevaa Pyramiden-nimistä kylää jää talven ajaksi hoitamaan vain viisi ihmistä, kaksi pariskuntaa sekä uusi tulokas Kiril, suomalainen, jolla on venäläiset sukujuuret. Talven paukkupakkasissa Kiril joutuu pysähtymään ja käymään läpi menneisyyttään, mutta myös selviämään pienen lauman kanssakäymisissä. Toisena tarinan seurataan Pyramidenin elämää silloin, kun se vielä oli vilkas venäläinen kaivoskaupunki.

Kirja onnistui viemään minut aivan uusiin maisemiin. Lumen ja jään keskeltä löysin pakopaikan arkeen - sitähän kirjallisuus parhaimmillaan on.

Pia Leino: Taivas (S&S)

Pia Leinon Taivas on palkittu EU:n kirjallisuuspalkinnolla, mikä herätti mielenkiintoni. On vuosi 2058. Suomessa on ollut sisällissota, jonka jälkeen Helsinkiä hallitsee Valo ja se on erotettu muusta Suomesta. Olosuhteet ovat ankeat, mutta asukkaat jaksavat, koska he pääsevät välillä Taivaaseen. Se on virtuaalitodellisuus, joka täyttää kaikki toiveesi ja jossa on hyvä olla.

Dystopian keskushenkilö on Akseli, joka yrittää selvittää, mikä on lamauttanut suomalaiset. Taivaassa Akseli kuitenkin tapaa naisen, jonka kanssa hän alkaa herätä lamaannuksesta. Kaikelle on sittenkin ehkä vaihtoehto. Mielenkiintoinen tarina esittelee vaihtoehtoisen tulevaisuuden, joka ei välttämättä ole niin kaukana tämän hetken kehityskuluista, kun ensin voisi luulla.

Oho, listasta tuli samannäköinen kuin Suomen hallituspuolueiden johtajista - pelkkiä naisia. 

Lopuksi vielä kirjoja, joita haluaisin lukea:

Bajtim Statovci: Bolla
Maailmankirjallisuutta kirjoittavan Statovjin kolmas romaani voitti juuri Finlandia-palkinnon ja joutuu pian vastaamaan tämän lukijan koviin odotuksiin.

Edouard Luis: Ei enää Eddy
Ranskan nykykirjallisuuden kuuma nimi, joka näyttää esikoisteoksessaan nykyajan luokkajaon ja sen, miten ihminen on sidottu taustaansa, mutta voi irtautua, jos haluaa.

Margaret Atwood: Testamentit
Luin opiskeluaikoina Atwoodin teoksen Orjattaresi, ja olen nähnyt sen pohjalta tehdyn tv-sarjan. Nyt minua kiinnostaa, miten kaikki päättyy. Kirja on ehdottomasti tämän vuoden Tapaus.

Heitä minulle vastapalloon oma vinkkisi lomalukemiseksi, kiitos!
2 comments on "Luukku 14: Kirjavinkit joululomalle"
  1. Yksi lempikirjailijoistani tänä vuonna on ollut Madeline Miller, uusi tuttavuus minulle mutta voi että tykästyin hänen tavaan käyttää sanoja! Lucy Bartonista tykkäsin tosi paljon ja ehkä se onkin parhain Elisabeth Stroutin kirjoista, ne kaikki kuitenkin käsittelevät aika samaanlaista teemaa ja joskus myös samoja ihmisiä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos vinkistä!
      Minäkin olin aivan ihastuksissani Lucy Bartoniin, mutta ehkä hieman pettynyt, kun tajusin että tämä novellikokoelma jatkaa samojen teemojen ja henkilöiden parissa.

      Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?