Tuesday 3 December 2019

Luukku 3: Suomalainen joulubasaari

Saksassa asuu tuhansia suomalaisia. Suomalaisia seurakuntia on täällä useita, kuten on pappejakin. Monen yhteisön toiminta kustannetaan joulumyyjäisistä saaduilla tuotoilla. Joulubasaarien ja - myyjäisten järjestäminen onkin hyvä tapa saavuttaa ihmisiä jouluhullussa Saksassa. Pienemmillä paikkakunnilla myyjäiset ovat usein osa suurempaa skandinaavista tapahtumaa, mutta esimerkiksi Hampurin merimieskirkon oma joulutori on auki jopa kahden viikonlopun ajan.

Kölnin suomalaisen seurakunnan joulubasaari on aina ensimmäisenä adventtina, ja se on vapaaehtoisten suuri ponnistus. Basaarin tavarat pitää tilata, tehdä ja järjestää paikoilleen. Kuuluisan lohikeiton ainekset tulee pilkkoa ja sinapit ja suklaat hinnoitella. Oman panoksensa voi myös tehdä etukäteen leipomalla yhtä basaarin tärkeintä myyntituotetta eli pullaa ja toimittaa sitä seurakunnan pakkaseen.

Itse basaariviikonloppuna tarvitaan kymmeniä apulaisia pyörittämään glögin myyntiä, kahvilaa ja myyntikassoja. Joulubasaarin rakentaminen alkaa keskiviikkona, ja se puretaan sunnuntai-iltana, kun juhlat ovat ohi.

Olin tänä vuonna mukana basaarin valmistelutöissä perjantaina. Seurakunnan vanhempi väki oli puurtanut jo pitkän päivän, kun me nuoremmat naiset tulimme illalla auttamaan viimeistelyssä. Pussitimme ja hinnoittelimme muun muassa satoja karjalanpiiraikoita.  Järjestelin myyntihyllyyn myös omia kirjojani. Nauratti muuten sunnuntaina nähdä, että basaarin purkaminen taas oli nuorten miesten homma.

Kölnin basaarissa on hyvä valikoima suklaita, alkoholijuomia ja käsitöitä. Sain papiltamme Anna-Maarilta lainaksi pari kuvaa, joten tältä siellä näytti perjantaina:

Myymättömät tuotteet jatkoivat matkaansa Leverkusenin skandinaaviselle joulutorille, joka järjestetään parin viikon päästä. Tavaraa jää kuitenkin onneksi myös seurakunnan kioskiin, joten Fazerin sinistä, jauhettua kardemummaa ja Nalle-ryynejä on saatavilla vuoden ympäri.

Omat ostokseni olivat tällä kertaa vähäiset. Piipahdin paikalla vauvan kanssa, mikä tarkoitti, että keskittymiskyky oli hieman heikko, mutta onnistuin nauttimaan lohikeiton yhdellä kädellä. Toivo keräsi polleana ihailua, ja apukäsiä riitti sen verran, että sain hankittua kotiin viemiseksi lämminsavulohta, ruisleipää ja yhden Karhun miehelle. Myöhemmin tajusin, että olisi pitänyt ottaa mukaan myös neljänviljanhiutaleita. Kuviakaan en onnistunut ottamaan kuin kaksi: kahvilan ruokalistasta ja seurakuntatilojen ovesta.
Nyt voin taas hyvillä mielin käydä seurakunnan kellarissa sijaitsevassa saunassa, sillä olen tuonut oman panokseni myyjäiskassaan.

Kuuluvatko myyjäiset myös sinun jouluusi?

Luukku 1: Tervetuloa blogin joulukalenteriin
Luukku 2: Rakkauden joulukalenteri
2 comments on "Luukku 3: Suomalainen joulubasaari"
  1. Kiitos hienosta myyjäisblogitekstistä ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eipä kiittämistä! Oli mukavaa olla mukana ja ensi vuonna sitten taas =)

      Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?