Wednesday 4 December 2019

Luukku 4: Joulu-aiheiset lastenkirjat + ARVONTA

Joulu on varsin kiitollinen aihe lastenkirjallisuudessa. Lapset jos ketkä ovat jouluihmisiä, ja voisin veikata, että syntymäpäivien jälkeen joulu on monelle pienelle vuoden tärkein juttu. Siihen valmistautumisen voi aloittaa vaikka yhteisillä lukuhetkillä jouluaiheisten kirjojen parissa.

Joka vuosi ilmestyy lukuisia uusia lastenkirjoja. Toiset niistä nousevat klassikon asemaan ja myyntipöydille aina joulun tullessa, kun taas toiset unohtuvat pian. Näin hiljattain tuoreen postauksen tämän syksyn uusista joulukirjoista, ja todella yllätyin niiden määrää.

Meidänkin kirjahyllystämme löytyy joulukirjoja enkä malta odottaa, että pääsen lukemaan Toivolle omat joulukirjasuosikkini. Esimerkiksi näistä jouluaiheisista kirjoista pidän:

Rolf Lidberg - Erik Arpi: Korpitonttujen joulu (Otava 1985, suom. Pirkko Talvio-Jaatinen)

Tämä oli suosikkini jo lapsuudessa. Muistan eräänkin kerran, kun juuri tätä kirjaa lukiessa joulupukki vihdoin koputti oveen. Ja lukeminen jäi tietysti siihen.

Vanhaa aikaa henkivässä kirjassa korpitontut valmistautuvat jouluun, ja pienet Tähti ja Tuikku odottavat, milloin se tulee. Paras kohta kirjassa oli aina se, kun pienet tontut törmäävät kelkalla Ikitonttuun ja saavat vihojen sijaan lahjaksi kauniin kuusen. Kirjan kuvitus on ruskeasävyinen ja paljaat peput vilkkuvat siellä täällä, joten en tiedä, miten kirja uppoaa nykylapseen, mutta minua se on aina viehättänyt.

Marjatta Kurenniemi - Virpi Pekkala: Olipa Virtasilla joulu (WSOY, 1972/2004)

Tätä en muista lukeneeni lapsena, mutta kirja on siskon lasten suosikki. Ihanaa, että vanhemmista kirjoista otetaan uusintapainoksia, jotta uudet lukijat voivat löytää ne. Tämä lämminhenkinen tarina ansaitsee kaikki lukijansa!

Tarina menee yksinkertaisuudessaan niin, että kävyssä kirpun kokoisen kissansa kanssa asuva pikkuinen noita-akka joutuu kuusen mukana kaupunkiasuntoon ja laittaa taioillaan perheen jouluaaton sekaisin. Isä yrittää selittää lentävää joululintua ja kuusen itsestään syttyviä kynttilöitä.

"Herra Virtanen piti pitkän ja oppineen esitelmän kangastuksista. Hän näet oli lukenut paljon kirjoja ja uskoi kaiken, mitä niissä sanottiin, eikä hitustakaan enempää."

Mutta kaikkea ei isäkään osaa selittää ja joulupukki kohtaa hajamielisen perheen. Lopulta noita-akan kissan sähkömoottori tulee taas kuntoon ja noita-akka pääsee lentämään takaisin metsään ja etsimään uuden käpykodin.
Tove Jansson: Kuusi (WSOY, 1962)

Tämä on novelli yhdestä Janssonin suosikkikirjastani, Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia. Monena vuonna olen lukenut ja analysoinut tämän novellin myös opiskelijoideni kanssa. Muumit nukkuvat yleensä talven yli, mutta eräänä talvena he yllättäen heräävät. Kaikki laaksossa on vierasta ja outoa ja kamalinta on se, että kaikki hössöttävät joulusta, joka on tulossa.

Muumit suhtautuvat siihen kuin katastrofiin ja päättelevät, että kuusi tarvitaan sen kamalan lepyttämiseksi, kuten ruuat ja lahjat myös. Lämpimän humoristinen kertomus onnistuu näyttämään, miten hullua jouluhössötys voi olla ja miten pienestä jouluiloa lopulta syntyy. Muumit tosin pakenevat jatkamaan uniaan, kun sitä kummallista joulua ei tunnu kuuluvan. 

Mauri Kunnaksen joulukirjat (Otava)

En tiedä, tarvitseeko näistä sanoa enempää. Kunnaksen jouluteemaiset kuvakirjat kuljettavat nopeasti joulutunnelmaan ja ovat moninen painoksineen nousseet klassikoiden asemaan. Joulupukki ja 12 lahjaa joulupukille ovat kirjoja, jotka pitää vielä joskus hankkia omaan hyllyyn.
Ja sitten vielä yksi uutuuskirja:

Hilja ja operaatio joulun taika (Kustannus-Mäkelä 2019)

Minultakin tuli tänä vuonna joulukirja, sillä Hiljan seikkailut ovat edenneet jouluun asti. Kirjoittamisen kanssa meinasi aluksi olla hankaluuksia, sillä yritin kirjoittaa teosta viime vuonna juhannuksen alla. Fiilikseen oli sen verran vaikea päästä, että siirsin aloituksen alkusyksyyn. Oli myös hyvä, että kirjoittamisajankohta meni joulun yli.

Tarinassa Hilja pyrkii selvittämään, onko joulussa taikaa ja tonttuja olemassa. Samalla tehdään jouluvalmisteluja, kaivataan lunta ja vietetään koulun joulujuhlaa. Voi olla, että agenttitaidoilla varustettu mutta hyväuskoinen sankari alkaa nähdä sellaistakin, mitä ei välttämättä ole.  Mutta joulussahan on taikaa, vai mitä?

Ja lopuksi arvonta:
Mikä kirja tuo sinulle joulun?
Laita vastauksesi sekä sposti-osoitteesi kommenttiin ja voit voittaa tämän kuvissa näkyvän Hilja-kirjan. Arvonta suoritetaan perjantaina 6.12. klo 18 ja kirja luvataan postittaa mihin maailmankolkkaan tahansa.
17 comments on "Luukku 4: Joulu-aiheiset lastenkirjat + ARVONTA"
 1. Meillä on tänä vuonna joulukirjajoulukalenteri. Huomasin viime vuonna, että joulukirjoja lapsille oli kertynyt sen verran paljon, että niitä riittää kirjajoulukalenteriksi (kirppareilta, lahjaksi ja perintönä, pari uutena ostettua). Tammikuun lopulla vein kirjat jemmaan ja tuon niitä nyt joka aamu yhden esille. Sieltä löytyvät Mauri Kunnaksen joulukirjat, erityisenä minun suosikkina Joulupukki ja noitarumpu, mutta myös televisiosta tuttuja käännöskirjoja kuten Ryhmä Hau pelastaa joulun.

  5-vuotiaan suosikki viime vuonna oli Tatun ja Patun joulu ja 2-vuotiaan lemppari oli Pete ja Pulmu - joulukuusi. Katsotaan mikä tänä vuonna kolahtaa.

  tuimurmeli@gmail.com

  ReplyDelete
 2. Kyllä Mauri Kunnaksen joulupukki on se kaikkein eniten muistoja herättävä. :)

  hippohiiri@gmail.com

  ReplyDelete
 3. Kyllä se Mauri Kunnaksen Jouliupukki-kirja aina tuo joulun! Kiva lukea se nykyään siskontytön kanssa :-)

  ohwienordisch@web.de

  ReplyDelete
 4. Kyllä se on vahvasti Joulupukki ja noitarumpu.
  wilskmania@gmail.com

  ReplyDelete
 5. Joulupukki ja noitarumpu
  wilskmania@gmail.com

  ReplyDelete
 6. Omasta lapsuudesta en muista mitään erityistä kirjaa, ainoastaan adventtikalenteri oli se josta joulun odotus alkoi.
  Näitä lastenkirjoja lahjoittaisen kummipoikani lapsille, joten ehkä heille syntyy lämmin suhde johonkin joulukirjaan.

  ReplyDelete
 7. Mauri Kunnaksen kirjat :)
  minna1995(at)gmail.com

  ReplyDelete
 8. Kyllä se kun lukee lapsen kanssa Mauri Kunnaksen Joulupukki ja noitarumpu-kirjaa, tulee myös oma lapsuus mieleen kun on sitä elokuvanakin katsonut :)
  anna_88@luukku.com

  ReplyDelete
 9. Mauri Kunnaksen joulukirjat. Niitä luen nuorimmalle.

  Ansku/ kotiaiti79@gmail.com

  ReplyDelete
 10. Mauri Kunnaksen joulukirjat.

  Mari.H_84@netti.fi

  ReplyDelete
 11. Mauri Kunnaksen Joulupukki tulee luettua lapsille 😊
  miakinnun75@gmail.com

  ReplyDelete
 12. Raymond Briggs'in "The Snowman", ehdoton joulukirja ollut jo vuosia. Ja animaatio lisäsi siihen myös ääniraidan :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Ulla! Voitit juuri arvonnassa - ONNEA!
   Voitko laittaa minulle nimesi, osoitetietosi ja sen, tuleeko kirjaan omistusta ja kenelle, vaikka blogin sähköpostiini viherjuuria@gmail.com

   Delete
  2. Voi että! Todellako!? Ihanaa, on ollut tosi kolea ja raskas viiko ja nyt tän päätteeksi tämmoistä! Kiitos tosi tosi paljon <3

   Delete
 13. Viirun ja Pesosen joulupuuhat on kestosuosikki myös aikuisena.

  ReplyDelete
 14. Lumiukko-kirja :)
  hilsan@luukku.com

  ReplyDelete
 15. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?